ΕΛΛΑΔΑ

ΝΔ: Εντείνεται η μάχη των υποψηφίων, αγώνας για υψηλή συμμετοχή στις εκλογές

νδ-εντείνεται-η-μάχη-των-υποψηφίων-αγώ-229332

Σβήνουν και γράφουν ποσοστά και προσπαθούν να κινητοποιήσουν όσο το δυνατόν περισσότερα μέλη, φίλους και ψηφοφόρους της Νέας Δημοκρατίας τα επιτελεία των τεσσάρων υποψηφίων αρχηγών της συντηρητικής παράταξης.

Παράλληλα, όλοι επιχειρούν να προβλέψουν ποια θα είναι η συμμετοχή στις εσωκομματικές εκλογές της προσεχούς Κυριακής 22 Νοεμβρίου για την ανάδειξη του νέου προέδρου της ΝΔ, χωρίς κανείς, ακόμα και το πιο έμπειρο στέλεχος, να μπορεί να προβεί σε ασφαλή εκτίμηση.

Την ίδια στιγμή ανεβαίνουν υπέρμετρα οι τόνοι και η ένταση μεταξύ των υποψηφίων, δίνοντας λαβή για ποικίλα σχόλια σχετικά με το κατά πόσο μπορούν να βρεθούν στο ίδιο κόμμα πολλοί μετά τα όσα έχουν ακουστεί τα τελευταία εικοσιτετράωρα. Από τις τοποθετήσεις των υποψηφίων αρχηγών, είναι σαφές και το ιδεολογικό στίγμα του καθενός, ενώ η μόνη κοινή συνισταμένη είναι η επιθετική ρητορική κατά του ΣΥΡΙΖΑ.

Στο επίκεντρο βρίσκεται τις τελευταίες ώρες ο Απόστολος Τζιτζικώστας, τον οποίο κατηγορούν οι άλλοι συνυποψήφιοί του για τα δυο σποτ που αναρτήθηκαν στο διαδίκτυο για να ενισχύσουν την υποψηφιότητά του.

Και στα δυο σποτ πρωταγωνιστής είναι ο κ. Τζιτζικώστας που φοράει μια αθλητική φόρμα και ένας καραφλός κύριος με μουστάκι που παραπέμπει στον κ. Μεϊμαράκη. Στο δεύτερο σποτ που αναρτήθηκε χθες, Τρίτη, ο 37χρονος περιφερειάρχης επισκέπτεται το σπίτι μιας οικογένειας (σ.σ. το ίδιο είχε κάνει παλαιότερα σε προεκλογικό σποτ και ο πρώην πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς), η οποία παρακολουθεί στις ειδήσεις, έναν κύριο καραφλό με μουστάκι να τους νουθετεί, ζητώντας να κάνουν περισσότερα, ενώ ο πατέρας είναι απορροφημένος, διαβάζοντας την εφημερίδα «Βαρέθηκα News».

Ξαφνικά ανοίγει η πόρτα και μπαίνει στο σπίτι της οικογένειας, ο 30άρης που στο πρώτο σποτ κουβαλούσε στην πλάτη του τον μουστακαλή κύριο (σ.σ. που παραπέμπει στον κ. Μεϊμαράκη μέχρι να τον ξεφορτωθεί) και συστήνει τον περιφερειάρχη στους γονείς του. Ο κ. Τζιτζικώστας ζητεί τη στήριξή τους να αλλάξει τη χώρα, λέγοντας: «Αν δεν αλλάξουμε, θα ξαναχάσουμε». Και το σποτ κλείνει με την μητέρα να λέει στον αρχηγό της οικογένειας: «Γιάννη, τελικά πρέπει να αλλάξουμε, για το καλό των παιδιών μας».

Το πρώτο σποτ, αν και συζητήθηκε, δεν προκάλεσε την οργή του κ. Μεϊμαράκη που φρόντισε όμως τη Δευτέρα το βράδυ από την Θεσσαλονίκη, προπύργιο του κ. Τζιτζικώστα, απλά να αναφέρει ότι παρακολουθεί σιωπηλός τα όσα του καταλογίζουν. Μάλιστα επικαλέστηκε τον Κωνσταντίνο Καραμανλή που όπως είπε, «μας έμαθε τότε στην ΟΝΝΕΔ, να σεβόμαστε την ιστορία του κόμματος, να σεβόμαστε τους ανθρώπους που έχουν δώσει μάχη για να μπορούν να μας σέβονται και οι άλλοι». «Όλοι οι υποψήφιοι πρέπει να σέβονται τη νεοδημοκρατική ηθική που μας δίδαξε ο Κωνσταντίνος Καραμανλής» είπε.

Όμως, την Τρίτη ήταν πιο επιθετικός από την Κομοτηνή, έδρα του Ευριπίδη Στυλιανίδη, ο οποίος ήταν μαζί του, όταν έστειλε μήνυμα στον κ. Τζιτζικώστα, λέγοντας πως δεν απαντά στις προκλήσεις που δέχεται από ορισμένους συναδέλφους (σ.σ. εννοούσε τον κ. Τζιτζικώστα) που καμιά φορά ξεφεύγουν με απρεπείς όρους ή με προκλήσεις που δεν είναι σωστές με τη νεοδημοκρατική ηθική. «Λέω ’’παιδιά είναι, μπορούν να πουν και κάτι παραπάνω’. Εγώ, φίλες και φίλοι, από το 1974 διαχρονικά δεν έθεσα ποτέ ζητήματα τέτοια στο κόμμα. Είχα πάντα πολιτικές απόψεις, μπορεί να είχα πολιτικές διαφωνίες, αλλά τις εξέφραζα πολιτικά και με επιχειρήματα και σύμφωνα με τη νεοδημοκρατική ηθική που μας δίδαξε ο Κωνσταντίνος Καραμανλής και που περιγράφεται στο Καταστατικό μας» είπε ο κ. Μεϊμαράκης.

Πιο επιθετικός ήταν ο κ. Γεωργιάδης που υπογράμμισε ότι «είναι προφανές ότι διακωμωδούν τον Μεϊμαράκη» και συνέχισε: «Οι νέοι θα ξεφορτωθούν τους μεγαλύτερους; Ο Τζιτζικώστας πρέπει να αποσύρει το σποτ. Είναι ντροπή».

Σύμφωνα με τον κ. Γεωργιάδη που επιμένει ότι μόνο η δική του υποψηφιότητα και αυτή του Κυριάκου Μητσοτάκη έχουν πολιτικό πρόσημο και ουσία, το ζητούμενο είναι να μπορούν όλοι και προφανώς οι υποψήφιοι να συνεργαστούν και τη Δευτέρα. Δεν παρέλειψε όμως να μην επιτεθεί και στον κ. Μεϊμαράκη, τονίζοντας με έμφαση ότι η ΝΔ είναι αντιπολιτευτικά περίπου ανύπαρκτη και εμμένει πως θα κάνει την έκπληξη.

Στο στόχαστρο του κ. Μητσοτάκη είναι ο κ. Τζιτζικώστας για τον οποίο λέει ότι είναι η πιο δεξιά υποψηφιότητα με το σχόλιο «πιο δεξιά ο τοίχος» και εμμένει πως μόνο με τον ίδιο ως αρχηγό η ΝΔ έχει τύχη. «Αν δεν ανανεωθεί η ΝΔ σε πρόσωπα, δομές και ιδέες θα δούμε το 28% να συρρικνώνεται περαιτέρω. Η ΝΔ είναι ένα μαγαζί γωνία χωρίς εμπόρευμα. Αυτό θέλω να αλλάξω» τονίζει.

Θεωρεί ότι ο κ. Μεϊμαράκης και όσοι τον υποστηρίζουν πρεσβεύουν την παλαιά ΝΔ, έχει ένα καλό λόγο για τον κ. Γεωργιάδη αν και θεωρεί πως περιχαρακώνει τη ΝΔ σε ένα δεξιό λόγο και ασκεί κριτική στον κ. Τζιτζικώστα. Ελπίζει ότι θα είναι στο δεύτερο γύρο με αντίπαλο τον κ. Μεϊμαράκη, οπότε και θα συστρατευθούν και άλλοι μαζί του.

«Υπάρχει πανικός για την δυναμική της υποψηφιότητας Τζιτζικώστα» λένε από το επιτελείο του 37χρονου περιφερειάρχη και δεν μπαίνουν στη διαδικασία να απαντήσουν για τα σποτ και απλά σημειώνουν: «Σε λίγες μέρες θα μιλήσουν οι νεοδημοκράτες και στις κάλπες θα δοθούν οι απαντήσεις».

Ο κ. Τζιτζικώστας που είδε τις τελευταίες ημέρες αρκετές δηλώσεις στήριξης, όπως, του Μάκη Βορίδη, του Κωνσταντίνου Αρβανιτόπουλου, του Χαράλαμπου Αθανασίου, του Χρήστου Δήμα, κ.α. κάλεσε το βράδυ της Τρίτης από τον Πειραιά (σ.σ. παρουσία του κ.Αρβανιτόπουλου και του πρώην υπουργού Πάνου Παναγιωτόπουλου) τους νεοδημοκράτες σε μαζική συμμετοχή στις εκλογές.

«Μόνο με ένα τρόπο θα αλλάξουν τα πράγματα, με τη συμμετοχή. Ακόμα πιο πλατιά, ακόμα πιο μεγάλη συμμετοχή. Ένα βροντερό όχι στη σιωπή και την απομόνωση που θέλουν να επιβάλουν στον κόσμο αυτής της παράταξης. Η εκλογή της 22ας Νοεμβρίου δεν είναι υπόθεση ενός προσώπου. Δεν είναι υπόθεση των λίγων, όπως θέλουν και προσπαθούν να την κάνουν οι βολεμένοι. Η εκλογή της 22ας Νοεμβρίου είναι υπόθεση όλων μας. Ένα βροντερό όχι στη σιωπή και την απομόνωση που θέλουν να επιβάλουν στον κόσμο αυτής της παράταξης. Αρνηθείτε εκείνους που σας αρνούνται. Αγνοήστε εκείνους που σας αγνοούν. Γυρίστε την πλάτη σε όσους δεν θέλουν μεγάλη και ισχυρή τη ΝΔ» τόνισε και υπεραμύνθηκε του κοινωνικού φιλελευθερισμού.

Άρης Ραβανός

Newsroom ΔΟΛ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου