ΕΛΛΑΔΑ

Διαψεύδει το υπουργείο Υγείας σχέδιο κατάργησης του Νοσοκομείου «Φλέμινγκ»

διαψεύδει-το-υπουργείο-υγείας-σχέδιο-224576

Τις ανησυχίες των εργαζομένων του Νοσοκομείου «Αμαλία Φλέμινγκ» περί κλεισίματος του νοσηλευτικού ιδρύματος καθυσηχάζει το υπουργείο Υγείας επισημαίνοντας ότι, «οποιαδήποτε απόφαση ληφθεί, είτε για τους οργανισμούς, είτε για τον ανασχεδιασμό του νοσοκομειακού χάρτη θα προέλθει μέσα από ευρύ διάλογο και διαβούλευση με όλους τους φορείς».

Το Σωματείο Εργαζομένων του νοσοκομείου υποστηρίζει ότι το υπουργείο Υγείας προτίθεται να προχωρήσει σε σύνταξη νέου κοινού οργανισμού για τα Νοσοκομεία «Σισμανόγλειο» και «Φλέμιγκ», γεγονός που θα σημάνει λουκέτο για το δεύτεροι και υποβάθμιση του πρώτου.

Μάλιστα, οι εργαζόμενοι καταγγέλλουν ως εμπνευστή του σχεδίου τη κοινή διοικήτρια των δύο νοσοκομείων, Δέσποινα Τσαγδή, η οποία όπως υποστηρίζουν από την πρώτη στιγμή της ανάληψης των καθηκόντων της προσπαθεί να οδηγήσει σε κλείσιμο το νοσοκομείο και αναφέρουν ως παράδειγμα την κατάργηση του Χειρουργικού Τομέα με το αιτιολογικό της «ανασυγκρότησης με περιστολή δαπανών».

«Είναι προφανές το τι πρόκειται να συμβεί στο νοσηλευτικό τοπίο όταν μειωθούν συνολικά τα κρεβάτια και τα πάνω από 3.000 περιστατικά το μήνα που εξυπηρετούνται στο ’Φλέμιγκ’ προστεθούν κατά το μέγα μέρος στο ’Σισμανόγλειο’, μάλιστα με συνολικά ακόμα λιγότερο προσωπικό από το ήδη ελάχιστο σήμερα. Το τι πρόκειται να σημάνει για το λαό της Αττικής όταν χαθούν συνολικα 7 – 8 ημέρες γενικής εφημερίας το μήνα» αναφέρει σε ανακοίνωσή του Σωματείο μετά από χθεσινή συνεδρίαση που έγινε για την εκτίμηση της κατάστασης.

Οι εργαζόμενοι ζητούν την αυτοτέλεια των νοσοκομείων και την ενίσχυσή τους ώστε να παρέχουν αξιοπρεπείς υπηρεσίες και αναλαμβάνουν δράσεις ενημέρωσης των πολιτών, ενώ δεν αποκλείουν το ενδεχόμενο κινητοποιήσεων.

Προϊόν διαλόγου οι όποιες αποφάσεις ληφθούν

Ωστόσο, το υπουργείο Υγείας με ανακοίνωσή του σπεύδει να καθησυχάσει τις ανησυχίες των εργαζομένων του Νοσοκομείου «Αμαλία Φλέμινγκ» ξεκαθαρίζοντας ότι όποιες αποφάσεις ληφθούν θα είναι αποτέλεσμα διαλόγου.

«Η οποιαδήποτε απόφαση ληφθεί, είτε για τους οργανισμούς, είτε για τον ανασχεδιασμό του νοσοκομειακού χάρτη σε όλες τις ΥΠΕ (άρα και στην 1η ΥΠΕ) θα προέλθει μέσα από ευρύ διάλογο και διαβούλευση με όλους τους φορείς των εργαζομένων στα νοσοκομεία και στις υγειονομικές περιφέρειες και σε συμφωνία με αυτούς, ούτως ώστε να καλυφθούν με πλήρη, ισότιμο, έγκαιρο και αποτελεσματικό και δωρεάν τρόπο οι υγειονομικές ανάγκες του ελληνικού πληθυσμού, να διαφυλαχτούν τα συμφέροντα των εργαζομένων στη δημόσια περίθαλψη και να βελτιωθεί η λειτουργικότητα του συστήματος» αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση που εκδόθηκε από το γραφείο Τύπου του αναπληρωτή υπουργού Υγείας, Παύλου Πολάκη.

Τέλος, το υπουργείο διευκρινίζει ότι έχει ζητήσει από όλες τις Υγειονομικές Περιφέρειες να προχωρήσουν σε αποτίμηση των αποτελεσμάτων δυσλειτουργιών και προβλημάτων της διαδικασίας συγχωνεύσεων που είχαν δομολογήσει οι προηγούμενες κυβερνήσεις και στο πλαίσιο αυτό εντάσσονται και οι προτάσεις που είχαν εκπονήσει οι Υπηρεσίες του υπουργείου εδώ και καιρό.

Μαίρη Μπιμπή

health.in.gr

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου