ΕΛΛΑΔΑ

Ναρκωτικά και ανασφάλεια επικαλέστηκε ο Δένδιας για τις αστυνομικές παρεμβάσεις

ναρκωτικά-και-ανασφάλεια-επικαλέστη-222335

Με αφορμή επίκαιρη ερώτηση της βουλευτού του ΚΚΕ, Λιάνας Κανέλλη, σχετικά με τις καταγγελίες περί αστυνομικών επεμβάσεων σε σχολείο του Κερατσινίου έπειτα από καταλήψεις, ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Νίκος Δένδιας, επικαλέστηκε την ασφάλεια των μαθητών.

Όπως είπε, απευθυνόμενος στην κ. Κανέλλη:

Είχατε την καλοσύνη εσείς στην τοποθέτησή σας να θέσετε ορισμένα θέματα τεράστιας χρησιμότητας, όπως η προστασία των παιδιών από το ηλεκτρονικό έγκλημα, το cyber bullying . Αυτά είναι θέματα στα οποία η Ελληνική Αστυνομία έχει την υποχρέωση να προστατεύσει τα παιδιά. Όπως έχει υποχρέωση να προστατεύσει και τους χώρους γύρω από τα σχολεία. Δεν διεκδικεί η Ελληνική Αστυνομία το δικαίωμα να αστυνομεύσει βεβαίως την εκπαιδευτική διαδικασία. Αλίμονο μας.

Συνεχίζοντας ανέφερε:

Όμως ότι πρέπει να προστατευτούν οι μαθητές και μάλιστα τώρα που δεν υπάρχουν σχολικοί φύλακες, για όποιο λόγο δεν υπάρχουν σχολικοί φύλακες, προφανώς η ερώτησή σας δεν έχει αυτό το αντικείμενο, δεν είμαι και αρμόδιος να σας απαντήσω εγώ, αλλά και ότι η Ελληνική Αστυνομία πρέπει να διασφαλίσει τον πέριξ χώρο του σχολείου ώστε να μην γίνεται εμπόριο ναρκωτικών, δεν νομίζω ότι υπάρχει οποιοσδήποτε μέσα σε αυτή την αίθουσα ο οποίος θα διαφωνήσει. Και ότι θα πρέπει να έχει την πληροφόρηση εάν γίνεται κάτι τέτοιο ή εάν γίνεται κάτι άλλο και σε αυτό νομίζω ότι δεν υπάρχει καμία αντίρρηση.

Όσον αφορά δε το ειδικό θέμα του Κερατσινίου, επιτρέψτε μου να σας πω ότι καταρχήν υπάρχει έγγραφο του ίδιου του γυμνασίου Κερατσινίου -είμαι σίγουρος ότι το γνωρίζετε και εσείς- όπως επίσης, ίσως αυτό δεν το έχετε πληροφορηθεί, επιτρέψτε μου να σας το πω, υπάρχει ρητή εντολή καταρχήν του Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου προς τους επιμέρους εισαγγελείς και του Εισαγγελέα Πρωτοδικών Πειραιά προς την Ελληνική Αστυνομία. Τι θα έπρεπε να κάνει δηλαδή η Ελληνική Αστυνομία; Να αγνοήσει την ρητή εισαγγελική παραγγελία και να μην πάει να κάνει τη δουλειά της;

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι είναι προφανές ότι στην εποχή της κρίσης και τα προβλήματα που έχει η χώρα, η Αστυνομία πολλές φορές βρίσκεται επί του ορίου και αναγκάζεται να καλύψει γενικότερες ανάγκες του ελληνικού κράτους. Και αυτό νομίζω το πράττει με απόλυτη ευσυνειδησία και με μεγάλη επιτυχία. Αυτό φάνηκε από τους δείκτες μείωσης της εγκληματικότητας που ανακοίνωσε η Ελληνική Αστυνομία μόλις πριν από λίγες ημέρες, οι οποίοι είναι εντυπωσιακοί, εάν θέλετε μοναδικοί σε παγκόσμιο επίπεδο, υπό την έννοια ότι υπό συνθήκες μέγιστης οικονομικής κρίσης έχουμε μείωση της εγκληματικότητας κατά 16% – 17% ανά τομέα.

Όπως επίσης ήταν πολύ μεγάλη επιτυχία της Οικονομικής Αστυνομίας, δηλαδή της Ελληνικής Αστυνομίας και πάλι, η γνωστή ιστορία με την ΜΚΟ, των αγαπητών αυτών κυρίων. Θυμάστε πως οι ΜΚΟ προβάλλοντο ως η λύση όλων των προβλημάτων της χώρας – προς Θεού δεν τους βάζω όλους στο ίδιο καλάθι- αλλά αποδεικνύεται εν πάση περιπτώσει ότι πολλά χρήματα, υστέρημα του έλληνα φορολογούμενου, αντί να βοηθούν συνανθρώπους μας, που αυτό θα ήταν κατανοητό, πηγαίνουν σε τσέπες επιτηδείων.

Θα ήθελα λοιπόν να πω ότι η Αστυνομία κάνει ό,τι μπορεί, καλύπτει ό,τι μπορεί. Από εκεί και πέρα, στη δευτερολογία μου θα μου επιτρέψει η κυρία συνάδελφος να θέσω και ορισμένα άλλα μικρά ζητήματα ή μεγάλα ζητήματα για το μέλλον και πως μπορεί από εδώ και πέρα να υπηρετήσει η Ασρυνομία την κοινωνία. Θα ήθελα να πω επίσης ότι θα πρέπει να έχουμε υπόψη μας πως το υπάρχον μοντέλο αστυνόμευσης έχει εξαντλήσει τη δυνατότητά του, με απόλυτη εξάντληση των υπαρχόντων ανθρωπίνων και υλικών πόρων. Ό,τι είχε να προσφέρει, το πρόσφερε. Εάν θέλουμε συνέχιση της βελτίωσης της κατάστασης θα πρέπει να κινηθούμε προς ένα άλλο μοντέλο. Θα μου επιτρέψετε να πω δύο κουβέντες για αυτό στη δευτερολογία μου».

Στη δευτερολογία του ο Υπουργός Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη κ. Νίκος Δένδιας ανέφερε:

«Νομίζω ότι για το Κερατσίνι είπα ότι έχω να πω. Επαναλαμβάνω ότι – όπως μου ψιθυρίζει ο αγαπητός κ. συνάδελφος, ο κ. Αρβανιτόπουλος δίπλα – οι σχολικές αίθουσες στην Ελλάδα αυτή τη στιγμή δεν έχουν άνω των 29 μαθητών, στη χειρότερη μάλιστα περίπτωση.

Αυτό το οποίο ζητήθηκε από το Γυμνάσιο Κερατσινίου είναι η εποπτεία του χώρου, έχω το έγγραφο εδώ. Και όσον αφορά το θέμα της διερεύνησης της προκαταρκτικής εξέτασης, αυτή είναι η ρητή εισαγγελική εντολή. Δηλαδή χαρακτηρίζει προφανώς παράνομη πράξη την κατάληψη του σχολείου, νομίζω συμφωνούμε όλοι σε αυτό. Και από εκεί και πέρα δίνει εντολή ανεύρεσης των υπευθύνων ο Εισαγγελέας. Νομίζω ότι η υποχρέωση η οποία υπήρχε ήταν να εκτελεστεί η εισαγγελική εντολή.
Τώρα, επειδή είχατε την καλοσύνη και εσείς να γενικεύσετε λίγο για την Αστυνομία, εδώ πρέπει να πούμε δύο πράγματα. Το υπάρχον μοντέλο – και θα επιστρέψω σε αυτό – της αστυνόμευσης έχει εκμετρήσει το ζην. Θα σας πω ορισμένους αριθμούς για να καταλάβετε τι συζητάμε. Αυτή τη στιγμή στα επιτελεία, σε επιτελικές θέσεις, όχι σε γραφειοκρατικές θέσεις, σε επιτελικές θέσεις που είναι κάτι πολύ μικρότερο, υπηρετούν περίπου 4.000 Έλληνες αστυνομικοί, 3. 891 για την ακρίβεια. Ειλικρινά, περίπου ένας στους έντεκα αστυνομικούς υπηρετεί σε επιτελείο, ακόμη και το γερμανικό γενικό επιτελείο στις δόξες του τέτοια αναλογία δεν είχε. Έχουμε μία Ασφάλεια συνολικά στην Ελλάδα, η οποία όχι στις κοινές επιχειρήσεις, αλλά μόνο ως Ασφάλεια, προσεγγίζει τα 9.000 άτομα. Απίστευτος αριθμός. Έχουμε ένα μέσο όρο πολίτη με αστυνομικούς, περίπου τον καλύτερο μέσο όρο στην Ευρωπαϊκή Ένωση, έναν προς εκατόν ενενήντα. Όταν ένας αποδεκτός Ευρωπαϊκός μέσος όρος είναι ένας προς τετρακόσιους πενήντα. Τι θέλω να πω με αυτό; Υπάρχει μία πάρα πολύ μεγάλη ομάδα ανθρώπων, ένα τεράστιο απόθεμα ανθρωπίνων πόρων, το οποίο δεν αξιοποιείται. Το οποίο το υπάρχον σύστημα το έχει περιορίσει σε άχρηστες εργασίες, οι οποίες επιβραδύνουν το αστυνομικό έργο. Επιβραδύνουν την υπηρεσία στην κοινωνία.

Αυτό το οποίο επιχειρείται με το νομοθέτημα το οποίο συζητείται στην Επιτροπή Δημόσιας Διοίκησης είναι ακριβώς να αλλάξει αυτή η πραγματικότητα, να αλλάξει το οργανόγραμμα της αστυνομίας, να καταργηθούν δεκάδες επιτελεία ανά την επικράτεια και να βγει ο αστυνομικός στο δρόμο, όπως λέγεται, να υπηρετήσει τον έλληνα πολίτη. Δεν είναι ανώδυνη αυτή η προσπάθεια, αντιμετωπίζει τη σκληρότατη αντίδραση ενός κομματιού – πρέπει να το πω αυτό – ενός κομματιού, όχι του συνόλου, του αστυνομικού συνδικαλισμού.

Ένα πράγμα λοιπόν είναι απαραίτητο, να εγκρίνει η Βουλή αυτή τη μεταρρύθμιση, για να μπορέσει η κοινωνία να απολαύσει τους καρπούς μιας άλλης Αστυνομίας, μίας σύγχρονης Ευρωπαϊκής αστυνομίας. Καταλήγω λέγοντάς σας ότι το υπάρχον μοντέλο, όσο και αν «τεντώσαμε» αυτό το διάστημα των 18 μηνών τις δυνατότητές του, έχει εκμετρήσει το ζην. Δεν μπορούμε να περιμένουμε περαιτέρω βελτιώσεις στην αστυνόμευση, στη ζωή του πολίτη, στην καθημερινότητα από το μοντέλο που έχουμε σήμερα.

Σας ευχαριστώ πολύ».

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου