ΕΛΛΑΔΑ

Στη Λήμνο και τον Άη Στράτη για τα Θεοφάνεια ο πρωθυπουργός – Στη Γαύδο η Σακελλαροπούλου

στη-λήμνο-και-τον-άη-στράτη-για-τα-θεοφά-222088

Επισκέψεις με ιδιαίτερο συμβολισμό πραγματοποιούν σήμερα η Πρόεδρος της Δημοκρατίας, ο πρωθυπουργός και οι πολιτικοί αρχηγοί με αφορμή τον εορτασμό των Θεοφανείων, που θα γίνει σε κάθε γωνιά της χώρας με την τήρηση συγκεκριμένων υγειονομικών κανόνων λόγω της πανδημίας.

Η κυρία Κατερίνα Σακελλαροπούλου μεταβαίνει αυτήν την ώρα στην Γαύδο προκειμένου να παραστεί στην Τελετή Αγιασμού των Υδάτων που έχει προγραμματιστεί για τις 11 το πρωί σε ένα από τα λιμάνια του νοτιότερου άκρου της Ευρώπης. Η Πρόεδρος της Δημοκρατίας αμέσως μετά τον αγιασμό θα ανακηρυχθεί σε ειδική εκδήλωση από την Δήμαρχο της Γαύδου, Λίλιαν Στεφανάκη, επίτιμος δημότης του νησιού, ενώ αμέσως μετά θα επισκεφτεί το μόνιμο Σταθμό της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Διαστήματος GVD1, που είναι εγκατεστημένος στο νησί και αποτελεί μέρος του Δορυφορικού Σταθμού του Πολυτεχνείου Κρήτης. Με τη δήλωσή της από την Γαύδο, όπου θα έχει τη ευκαιρία να συνομιλήσει με 48 μόνιμους κατοίκους του νησιού, η κυρία Σακελλαροπούλου θα επιχειρήσει να στείλει ηχηρά μηνύματα για τους διάφορους και διαφορετικούς αγώνες που δίνει η χώρα με στόχο την πρόοδο και την ανάπτυξη υπερασπιζόμενη τα εθνικά της συμφέροντα.

Η Γαύδος με το μοναδικό οικοσύστημα επιχειρεί για παράδειγμα να μετατραπεί σε ένα «πράσινο νησί», καλύπτοντας έτσι το σύνολο των ενεργειακών αναγκών με τη χρήση τοπικών ανανεώσιμων ενεργειακών πόρων. «Χρειάζεται ισόρροπη ανάπτυξη μεταξύ του τουριστικού προϊόντος, του επιχειρείν και της μακραίωνης ταυτότητάς μας», λέει η κυρία Στεφανάκη, Δήμαρχος στο νησί με τους περίπου 50 κατοίκους κατά τους χειμερινούς μήνες.

Ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης για την εορτή των Θεοφανείων επέλεξε τον Άγιο Ευστράτιο και τη Λήμνο.

Σύμφωνα με πληροφορίες τοπικών εφημερίδων ο πρώτος σταθμός της επίσκεψης του Πρωθυπουργού θα είναι ο Άη Στράτης όπου θα παρευρεθεί για εκκλησιασμό και στη συνέχεια για την τελετή αγιασμού των υδάτων στο λιμάνι του νησιού. Αμέσως μετά ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα συναντήσει τους κατοίκους του νησιού ενώ αναμένεται να πραγματοποιήσει και δύο επισκέψεις με ιδιαίτερο συμβολισμό: στο Μουσείο της Δημοκρατίας και στη Μαράσλειο Σχολή. Κατά τις ίδιες πληροφορίες ο Πρωθυπουργός νωρίς το μεσημέρι αναμένεται στη Λήμνο όπου θα τον υποδεχτεί ο δήμαρχος του νησιού και στη συνέχεια θα συναντήσει τους νησιώτες. Σύμφωνα με τον προγραμματισμό ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα πραγματοποιήσει επίσκεψη στο Οινοποιείο του Αγροτικού Συνεταιρισμού Λήμνου προκειμένου να συζητήσει με τους επαγγελματίες ενώ στη συνέχεια αναμένεται να βρεθεί στις εγκαταστάσεις της Πολεμικής Αεροπορίας. Να σημειωθεί ότι το Μουσείο Δημοκρατίας είναι το πρώτο δημόσιο ελληνικό μουσείο για μια κρίσιμη, από πολιτική και κοινωνική άποψη, περίοδο της νεότερης ιστορίας, σε ένα νησί του ’Αη-Στράτη, που ήταν για ένα μεγάλο διάστημα – από τις αρχές της δεκαετίας του 1930 έως και το 1943 και από το 1948 έως το 1963 – τόπος υποδοχής πολιτικών εξορίστων. Η δε Μαράσλειος Σχολή, η οποία λειτούργησε ως δημοτικό σχολείο μέχρι το 1968, χτίστηκε την περίοδο 1906-1909 με δαπάνη της παροικίας των Αγιοστρατιτών στην Αίγυπτο.

Στη Λήμνο θα βρίσκεται σήμερα το πρωί -για την τελετή του Αγιασμού των Υδάτων και ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και του Κινήματος Αλλαγής, Νίκος Ανδρουλάκης. Στο νησί μετέβη χθες το απόγευμα, όπου είχε προγραμματισμένη συνάντηση με τον Δήμαρχο Λήμνου κ. Δημήτριο Μαρινάκη, τον Μητροπολίτη Λήμνου και Αγίου Ευστρατίου κ. Ιερόθεο, τον Έπαρχο κ. Άγγελο Βλατά Λαμπρινό- αργότερα είχε συνάντηση- ανταλλαγή απόψεων στη Λήμνο με μέλη και φίλους του ΠΑΣΟΚ. Ο κ. Ανδρουλάκης θα αναχωρήσει από το νησί για την Αθήνα νωρίς το μεσημέρι, δηλαδή πριν την άφιξη του πρωθυπουργού στη Λήμνο.

protothema.gr

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου