ΕΛΛΑΔΑ

Ξεκινούν και πάλι οι εξετάσεις για τα διπλώματα οδήγησης

ξεκινούν-και-πάλι-οι-εξετάσεις-για-τα-δ-22106

Παρακάμπτοντας την πολυήμερη αποχή των εξεταστών για προσόντα υποψήφιων οδηγών, η Περιφέρεια Αττικής επαναφέρει, αν και προσωρινά, τη διαδικασία των εξετάσεων για άδεια οδήγησης. Ανέλαβε πρωτοβουλία ώστε από σήμερα Τετάρτη να εκκινούν οι εξετάσεις στις 13.00.

Ο χρόνος έναρξης της διαδικασίας είναι κρίσιμος διότι, με αυτό τον τρόπο, εντός του ωραρίου τους, οι υπάλληλοι εξεταστές στις πρωτοβάθμιες επιτροπές καλούνται να επιτελούν κανονικά το έργο της δοκιμασίας προσόντων και συμπεριφοράς υποψηφίων οδηγών (πρακτικές εξετάσεις) για το σύνολο των υπηρεσιών Μεταφορών και Επικοινωνιών της Περιφέρειας Αττικής.

Η απόφαση τίθεται σε ισχύ από σήμερα Τετάρτη, οπότε επανεργοποιείται η διαδικασία εξέτασης για άδεια οδήγησης στην Αττική.

Ομως, η επιλογή αυτή δρομολογήθηκε, παρόλο που η καταβολή της αποζημίωσης στους εξεταστές, διεκόπη από 1η Ιανουαρίου 2016, με βάση το νόμο 4354/2015 και ακόμα σήμερα η κυβέρνηση δεν έχει δώσει λύση, λόγω μνημονιακών συμφωνιών και σφικτής δημοσιονομικής πολιτικής. Γι αυτό άλλωστε, οι εξεταστές έχουν προχωρήσει σε πανελλαδική αποχή από τις 7 Μαρτίου και επί 41 ημέρες έχει διακοπεί η διενέργεια των εξετάσεων για άδεια οδήγησης. Οι εξεταστές ζητούν την κάλυψη της υπερωριακής εργασίας, καθώς έχει τεθεί στον πάγο η δαπάνη αποζημίωσής τους λόγω μνημονιακών δεσμεύσεων.

Σημειώνεται ότι μέχρι τώρα η πρακτική εξέταση των υποψηφίων από τους υπαλλήλους του Υπουργείου Μεταφορών και των Περιφερειών, γινόταν μεσημεριανές ώρες, μετά το πέρας του ωραρίου εργασίας τους, δεδομένης και της αδυναμίας κάλυψης των άλλων υπηρεσιακών αναγκών λόγω έλλειψης προσωπικού.

Η Περιφερειακή Αρχή αποφάσισε να παρέμβει, καθώς, όπως επισημαίνει, οι Υπηρεσίες Μεταφορών και Επικοινωνιών των Περιφερειών της Χώρας, έχουν γίνει αποδέκτες εντόνων οχλήσεων, τόσο από φορείς, όσο και από μεμονωμένους πολίτες – υποψήφιους οδηγούς, που διαπιστώνουν ότι αναιρείται το δικαίωμά τους να λάβουν άδεια οδήγησης.

Ετσι, αποφασίστηκε, προσωρινά και μέχρι οριστικής διευθέτησης του ζητήματος, οι εξετάσεις να ξεκινήσουν και πάλι, από σήμερα Τετάρτη, αλλά με ώρα έναρξης των εξετάσεων στις 13.00, ώστε οι υπάλληλοι να εργάζονται εντός ωραρίου…

Από το επιτελείο της περιφερειάρχου κυρίας Ρένας Δούρου επισημαίνεται ότι αυτή η προσωρινή λύση επιλέχθηκε, αφότου απέβησαν άκαρπες οι προσπάθειες εξεύρεσης οριστικής λύσης ή έστω ένα μεταβατικό σύστημα που «θα οδηγήσει σε ένα πιο δίκαιο, αποτελεσματικό, σύγχρονο και αδιάβλητο σύστημα εξετάσεων προσόντων υποψήφιων οδηγών, το οποίο θα εγγυάται τη δημόσια ασφάλεια στις οδικές μεταφορές».

Το ζήτημα έχει προκύψει μετά από την οριζόντια κατάργηση με το νόμο 4354/2015 της αποζημίωσης για τη συμμετοχή των υπαλλήλων των Περιφερειών και του Υπουργείου Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων στη διαδικασία οργάνωσης, διεξαγωγής, υποστήριξης, ελέγχου και εποπτείας των εξετάσεων προσόντων και συμπεριφοράς υποψηφίων οδηγών, καθώς και των Δευτεροβάθμιων Ιατρικών Επιτροπών, χωρίς ωστόσο να προβλεφθεί μια νέα διαδικασία εξέτασης.

Πάντως, η Περιφερειακή Αρχή δεν παραλείπει να διατυπώνει την άποψη ότι παραμένει ως μείζων στόχος «η αναβάθμιση της διαδικασίας εξέτασης των υποψήφιων οδηγών, μέσα από ένα νέο σύστημα, με δημόσιο χαρακτήρα, που θα υπηρετεί τους πολίτες με τη διασφάλιση των αναφαίρετων δικαιωμάτων τους στην οδήγηση και την εργασία».

Αξίζει να σημειωθεί ότι, όπως αναφερόταην σε πρόσφατο ρεπορτάζ στο «Βήμα», το ζήτημα της αποζημίωσης των εξεταστών υποψηφίων οδηγών, έχει βάλει στον «πάγο» την έκδοση άνω των 10.000 διπλωμάτων οδήγησης. Επίσης, υπολογίζεται ότι οι εξετάσεις των υποψηφίων οδηγών αποφέρουν στην εθνική οικονομία περίπου 100.000.000 ευρώ ετησίως.

Αν και από το υπουργείο Μεταφορών εκφραζόταν προ ημερών η αισιοδοξία ότι θα επέλθει συμφωνία με τους εκπροσώπους των δανειστών ώστε να δεχτούν τη δαπάνη αυτή, δεν υπάρχει ακόμα κάτι χειροπιαστό.

Σύμφωνα με απάντηση του υπουργείου Μεταφορών σε ερώτηση βουλευτών του ΚΚΕ υπάρχουν στον προϋπολογισμό εγγεγραμμένες πιστώσεις ύψους 6.377.000 ευρώ, για την αποζημίωση των υπαλλήλων που εκτελούν το έργο της πρακτικής εξέτασης υποψηφίων οδηγών καθώς και του βοηθητικού έργου των εξετάσεων. Ομως, οι πιστώσεις είναι παροπλισμένες, λόγω των μνημονιακών δεσμεύσεων.

tovima.gr

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου