ΕΛΛΑΔΑ

Τσίπρας: Απερχόμενη η κυβέρνηση, δεν έχει πολιτική νομιμοποίηση

τσίπρας-απερχόμενη-η-κυβέρνηση-δεν-έχ-219997

«Απερχόμενη» χαρακτηρίζει την κυβέρνηση ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας, τονίζοντας πως δεν διαθέτει την πολιτική νομιμοποίηση για να δεσμεύσει τον λαό και τον τόπο με ένα νέο Μνημόνιο και γι’ αυτό οφείλει να προσφύγει στη λαϊκή ετυμηγορία.

Σε γραπτό χαιρετισμό που έστειλε στο συνέδριο του Economist στη Θεσσαλονίκη, καθώς, όπως αναφέρει, δεν μπόρεσε να παραστεί και να μιλήσει «για λόγους ανωτέρας βίας», ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης υπογραμμίζει: «Η κυβέρνηση Σαμαρά- Βενιζέλου, που ασκεί την Προεδρία της Ευρωπαϊκής Ένωσης ως εντεταλμένος της κυρίας Μέρκελ, καλείται από τους εταίρους της να δεσμεύσει τη χώρα, σε ένα τρίτο διαδοχικό Μνημόνιο λιτότητας. Η απερχόμενη κυβέρνηση Σαμαρά όμως δεν διαθέτει την πολιτική νομιμοποίηση για να δεσμεύσει τον λαό και τον τόπο με ένα νέο Μνημόνιο, ανεξάρτητα από την ονομασία του. Οφείλει να θέσει στην κρίση του ελληνικού λαού τις επιλογές και τις δεσμεύσεις της».

Ο κ. Τσίπρας σημειώνει ότι το συνέδριο πραγματοποιείται σε μια συγκυρία καθοριστική για την Ελλάδα και την Ευρώπη, διότι η Ευρώπη βρίσκεται σε ένα στρατηγικό αδιέξοδο και η επιλογή της λιτότητας καταστρέφει όχι μόνο τη Δημοκρατία και την κοινωνική συνοχή, αλλά και το ίδιο το μέλλον της Ευρώπης.

Για τις ευρωεκλογές του Μαΐου επισημαίνει ότι είναι ίσως οι πιο κρίσιμες στην ιστορία τους, καθώς θα διαμορφώσουν νέους πολιτικούς συσχετισμούς για την αντιμετώπιση της κρίσης.

«Στις ευρωεκλογές του Μαΐου, με την ψήφο των πολιτών της, η Ευρώπη πρέπει να βγει -και θα βγει- από τη μεγάλη νύχτα του νεοφιλελευθερισμού και της λιτότητας. Να βγει ξανά στο φως της Δημοκρατίας. Για να επιτευχθεί αυτός ο στόχος, επείγει η συγκρότηση ενός κοινωνικού κινήματος για την αλλαγή, που θα υπερβαίνει τις πολλαπλές διαιρέσεις του νεοφιλευθερισμού, στο εσωτερικό της Ευρώπης και των ευρωπαϊκών κοινωνιών».

Όσον αφορά τη δική του υποψηφιότητα για την Προεδρία της Κομισιόν υπογραμμίζει: «Η αποστροφή: η Ευρώπη ή θα είναι δημοκρατική ή δεν θα υπάρξει, συμπυκνώνει το πολιτικό μήνυμα της υποψηφιότητάς μου για την Προεδρία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής εκ μέρους του Κόμματος της Ευρωπαϊκής Αριστεράς. Είναι μια υποψηφιότητα που συμβολίζει τη συνύφανση ανάμεσα στο εθνικό και το ευρωπαϊκό. Ότι, δηλαδή, η αλλαγή στην Ελλάδα είναι αλληλένδετη με την αλλαγή στην Ευρώπη.

»Η Ευρωπαϊκή Αριστερά έχει συγκεκριμένο πολιτικό σχέδιο για ένα νέο κοινωνικό συμβόλαιο στην Ευρώπη. Για την εξαίρεση των δημόσιων επενδύσεων από το ευρωπαϊκό δημοσιονομικό σύμφωνο και για ένα ’ευρωπαϊκό New Deal’, με επενδύσεις στη γνώση και την καινοτομία, το περιβάλλον και τα δίκτυα υποδομών. Η δική μας πολιτική δεν υπηρετεί την υφεσιακή λιτότητα της νεοφιλελεύθερης συναίνεσης. Υπηρετεί τη Δημοκρατία, την αξιοπρεπή διαβίωση των πολιτών, τη ανάπτυξη και τη συλλογική ευημερία» τονίζει.

Newsroom ΔΟΛ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου