ΕΛΛΑΔΑ

Ανακηρύχθηκε άγιος ο μακαριστός Μητροπολίτης Εδέσσης Καλλίνικος

ανακηρύχθηκε-άγιος-ο-μακαριστός-μητρ-21543

Την αγιοποίηση του μακαριστού Μητροπολίτη Εδέσσης Καλλίνικου αποφάσισε η Αγία και Ιερά Σύνοδος του Οικουμενικού Πατριαρχείου. Σε συνεδρίασή της στο Ορθόδοξο Κέντρο του Οικουμενικού Πατριαρχείου στο Σαμπεζύ, που ξεκίνησε χθες υπό την προεδρία του κ. Βαρθολομαίου, η Ιερά Σύνοδος αποφάσισε την αγιοκατάταξη του μακαριστού Καλλινίκου, η μνήμη του οποίου θα εορτάζεται στις 8 Αυγούστου.

Στην ίδια συνεδρίαση εξελέγη Επίσκοπος Δαφνουσίας ο Αρχιμανδρίτης Σμάραγδος Καραγιαννίδης και Επίσκοπος Χριστουπόλεως ο Αρχιμανδρίτης Εμμανουήλ Σφιάτκος, με πρόταση του Μητροπολίτη Γερμανίας Αυγουστίνου.

Ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος μετέβη αεροπορικώς, το μεσημέρι της περασμένης Κυριακής στη Γενεύη, για να προεδρεύσει των εργασιών της Αγίας και Ιεράς Συνόδου του Οικουμενικού Θρόνου του τρέχοντος μηνός, οι οποίες, εκτάκτως, εξαιτίας των περιοριστικών μέτρων που εφαρμόζονται στις διεθνείς μετακινήσεις λόγω της πανδημίας, θα πραγματοποιηθούν στο Πατριαρχικό Σταυροπήγιο και Ορθόδοξο Κέντρο του Οικουμενικού Πατριαρχείου στη Γενεύη.

Σύμφωνα με το βιογραφικό του «Ο εν αγίοις Μητροπολίτης Εδέσσης, Πέλλης και Αλμωπίας Καλλίνικος (κατά κόσμον Δημήτριος) Πούλος γεννήθηκε στο χωριό Σιταράλωνα Αγρινίου στις 26 Ιανουαρίου 1919 από ευσεβείς γονείς. Αποφοίτησε από το Γυμνάσιο Θερμού με άριστες επιδόσεις και εισήχθη στην Θεολογική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών. Αρίστευσε στις πτυχιακές εξετάσεις με προοπτικές πανεπιστημιακής προώθησης (1942). Προκειμένου να προσφέρει στην τοπική Εκκλησία εργάσθηκε ως Γραμματέας της Ιεράς Μητροπόλεως Αιτωλίας και Ακαρνανίας πλησίον του μακαριστού Μητροπολίτου Ιεροθέου μέχρι το 1946 κηρύττοντας παράλληλα στον λαό του Μεσολογγίου.

Εκάρη μοναχός στις 23 Νοεμβρίου 1957 στην Ιερά Μονή Μυρτιάς με το όνομα Καλλίνικος και την επομένη χειροτονήθηκε Διάκονος στον Ι. Μ. Ναό Αγ. Σπυρίδωνος Μεσολογγίου από τον κατά σάρκα αδελφό του Μητροπολίτη Διδυμοτείχου Κωνσταντίνο. Την 1η Δεκεμβρίου του ιδίου έτους χειροτονήθηκε Πρεσβύτερος και προχειρίσθηκε Αρχιμανδρίτης».

Οι εργασίες της Αγίας και Ιεράς Συνόδου ξεκίνησαν χθες και αναμένεται να ολοκληρωθούν την Παρασκευή. Στο πλαίσιο των εργασιών της Συνόδου, ο Παναγιώτατος και τα μέλη της θα έχουν την πρώτη μέρα συνεργασία με όλους τους Μητροπολίτες του Θρόνου στην Ευρώπη, με τους οποίους θα ανταλλάξουν απόψεις σχετικά με τις νέες ποιμαντικές συνθήκες που προξενεί η Πανδημία. Να σημειωθεί ότι η Αγία και Ιερά Σύνοδος δεν μπόρεσε να συγκληθεί τον Απρίλιο και τον Μάιο λόγω των γνωστών περιορισμών.

Τον Παναγιώτατο συνοδεύουν οι Σεβ. Μητροπολίτες Ικονίου κ. Θεόληπτος και Κυδωνιών κ. Αθηναγόρας, μέλη της Αγίας και Ιεράς Συνόδου, ο Αρχιγραμματέας και Υπογραμματέας αυτής, Αρχιμ. κ. Ιωακείμ και Διακ. κ. Γρηγόριος, και ο κ. Παναγιώτης Γραφιαδέλης, εκ των Γραμματέων του Πατριαρχείου. Επίτροπος του Πατριάρχου ορίσθηκε ο Σεβ. Μητροπολίτης Γέρων Δέρκων κ. Απόστολος.

Ειδήσεις σήμερα:

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου