ΕΛΛΑΔΑ

Ικανοποιημένος από την διεξαγωγή έρευνας για το Φαρμακονήσι ο Μουίζνιεκς

ικανοποιημένος-από-την-διεξαγωγή-έρε-215102

Την ικανοποίησή του για την απόφαση του υπουργείου Ναυτιλίας και Αιγαίου να ζητήσει τη δικαστική διερεύνηση των συνθηκών της τραγωδίας στο Φαρμακονήσι εκφράζει με επιστολή του προς τον αρμόδιο υπουργό Μιλτιάδη Βαρβιτσιώτη, ο επίτροπος του Συμβουλίου της Ευρώπης για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου, Νιλς Μουίζνιεκς.

Δώδεκα πρόσφυγες, μεταξύ αυτών γυναίκες και παιδιά, έχασαν τη ζωή τους στις 20 Ιανουαρίου, όταν η βάρκα με την οποία προσπαθούσαν να εισέλθουν στα ελληνικά χωρικά ύδατα ανετράπη στη διάρκεια επιχείρησης του λιμενικού.

Ο επίτροπος και οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων είχαν ασκήσει έντονη κριτική στην κυβέρνηση για την τραγωδία στο Φαρμακονήσι.

Ο Μουίζνιεκς εξέφρασε, επίσης, την ικανοποίησή του για τη δημόσια συγνώμη του αρχηγού του Λιμενικού Σώματος, Δημήτρη Μπαντιά, σχετικά με το τραγικό συμβάν και υπογραμμίζει ότι, καλύτερο είναι η λέξη «παράνομη μετανάστευση» ή «παράνομος μετανάστης», που χρησιμοποιείται ευρέως σε όλα τα ευρωπαϊκά κράτη, να αντικατασταθεί με τις λέξεις «παράτυπος μετανάστης» ή «παράτυπη μετανάστευση».

Επαναδιατύπωσε, επίσης, το αίτημά του προς τις ελληνικές αρχές να διαμορφώσουν έναν ανεξάρτητο μηχανισμό υποδοχής παραπόνων, επιφορτισμένων με την έρευνα των ενεργειών και τη δράση των εντεταλμένων κυβερνητικών αρχών.

Πρόσθεσε ότι για τον λόγο αυτό, το Συμβούλιο της Ευρώπης διαθέτει εμπειρία στην παροχή τέτοιου είδους βοήθεια.

Ο Μουίζνιεκς χαιρέτισε την ετοιμότητα των ελληνικών αρχών και επισημαίνει τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει το Λιμενικό Σώμα-Ελληνική Ακτοφυλακή, χαρακτηρίζοντας τις επιχειρήσεις διάσωσης πολυάριθμες και άξιες συγχαρητηρίων.

Κλείνοντας εξέφρασε την ανυπομονησία του να συνεχιστεί ο εποικοδομητικός διάλογος που έχει ήδη ξεκινήσει με πρωτοβουλία του υπουργού Ναυτιλίας και Αιγαίου Μ. Βαρβιτσιώτη.

Newsroom ΔΟΛ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου