ΕΛΛΑΔΑ

Φαρμακεία: Ανοιχτά τα ζητήματα του ωραρίου και του ιδιοκτησιακού καθεστώτος για τους Θεσμούς

φαρμακεία-ανοιχτά-τα-ζητήματα-του-ωρα-214641

Επί τάπητος βρίσκεται και πάλι το θέμα των φαρμακείων στις διαπραγματεύσεις του υπουργείου Υγείας με τους εκπροσώπους των Θεσμών, με το ιδιοκτησιακό καθεστώς και το ωράριο λειτουργίας να συζητούνται συνεχώς στις συναντήσεις των τελευταίων ημερών.

«Υπάρχουν κάποιες εκκρεμότητες που έχουν σχέση με κάποιες «ουρές» από τη λεγόμενη εργαλειοθήκη 1 του ΟΟΣΑ περί απελευθέρωσης των επαγγελμάτων κλπ και οι οποίες σχετίζονται με τη λειτουργία των φαρμακείων. Έχουμε εκθέσει τις απόψεις μας και πιστεύω στις επόμενες μέρες θα ολοκληρωθεί και σε αυτό το θέμα. Δεν υπάρχει συμφωνία σε αυτό, είναι ανοιχτό το θέμα» περίγραψε το αντικείμενο των συζητήσεων ο υπουργός Υγείας, κ. Ανδρέας Ξανθός, στο πλαίσιο συνέντευξης τύπου την Πέμπτη για την κατάθεση νομοσχεδίου για την αξιολόγηση των νέων φαρμάκων.

Όπως ανέφερε ο υπουργός Υγείας, οι δανειστές εμμένουν στη θέση τους για πλήρη απελευθέρωση του ωραρίου των φαρμακείων και ζητούν να ακολουθηθεί κατά γράμμα η εργαλειοθήκη.

«Εμείς λέμε ότι το σωστό και το λογικό θα ήταν να υπάρχει στη διάρκεια της ημέρας δυνατότητα διευρυμένου ωραρίου αλλά να υπάρχει ένα απώτατο όριο που κατά τεκμήριο να συμβαδίζει με τη λειτουργία των άλλων καταστημάτων» είναι η θέση του υπουργείου Υγείας όπως τη αποτύπωσε ο κ. Ξανθός.

Ο υπουργός χαρακτήρισε «στρέβλωση» την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στον χώρο του φαρμακείων με το διευρυμένο και το «κλασικό» ωράριο καθώς έχει επιπτώσεις τελικά στην εξυπηρέτηση των πολιτών: «Το σημερινό απολύτως απελευθερωμένο ωράριο χωρίς κανένα όριο και χωρίς κανένα περιορισμό δημιούργησε μια αρνητική παρενέργεια που είναι η άρνηση φαρμακείων να ενταχθούν στο σύστημα διημέρευσης-διανυκτέρευσης, εξαιτίας της λειτουργίας φαρμακείων με διευρυμένο ωράριο τα οποία κατά κάποιο τρόπο κόβουν μεγαλύτερα κομμάτια από την πίτα, συμπιέζουν τη λειτουργία και τη βιωσιμότητα του μικρού φαρμακείου. Αυτό θεωρούμε ότι δημιουργεί πρόβλημα ευχερούς πρόσβασης των πολιτών ιδιαίτερα τις ώρες της εφημερίας και τις βραδινές ώρες».

Για το θέμα, όπως είπε, έχει συμφωνηθεί δέσμη μέτρων με τον Πανελλήνιο Φαρμακευτικό Σύλλογο (ΠΦΣ) ώστε να τεθεί ανώτατο χρονικό όριο στη λειτουργία και να γίνει υποχρεωτική η συμμετοχή των φαρμακείων στο σύστημα εφημερίας, διημέρευσης, διανυκτέρευσης κλπ, αλλά και με ευελιξία σε περιοχές ειδικού ενδιαφέροντος, όπως οι τουριστικές και οι νησιωτικές.

Ως προς το ιδιοκτησιακό των φαρμακείων, οι εκπρόσωποι των δανειστών πιέζουν για διευθέτηση του προβλήματος που έχει προκύψει με την πρόσφατη απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ) που ακύρωσε την εφαρμοστική Κοινή Υπουργική Απόφαση σχετικά με το ιδιοκτησιακό. Σύμφωνα με αυτήν, «απελευθερωνόταν» το επάγγελμα του φαρμακοποιού, επιτρέποντας στους ιδιώτες να εισχωρήσουν στον κλάδο.

Φαρμακείο μπορούσε να ιδρύει μόνο κάτοχος πτυχίου Φαρμακευτικής αλλά το φαρμακείο να έχει τη μορφή ΕΠΕ και να υπάρχει συνέταιρος μη φαρμακοποιός με μερίδιο 80%.

Η Ολομέλεια του ΣτΕ έκρινε ότι θέματα άσκησης επαγγέλματος φαρμακοποιού, λειτουργίας φαρμακείου και δεοντολογίας φαρμακοποιών, ρυθμίζονται ή με νόμο ή με Προεδρικό Διάταγμα. Σύμφωνα με τον υπουργό Υγείας «έχει ξεκινήσει η διαδικασία έκδοσης Προεδρικού Διατάγματος. Θα το ξαναφέρουμε με τρόπο που να μην συγκρούεται με τα επιχειρήματα του ΣτΕ» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Ξανθός.

Τέλος, ο υπουργός ανέφερε πως δεν έχει υπάρξει μεγάλο ενδιαφέρον για απόκτηση άδειας από μη φαρμακοποιούς και πως έχουν δοθεί άδειες σε δέκα επιχειρηματίες πανελλαδικά.

[protothema.gr]

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου