ΕΛΛΑΔΑ

Τη «μεθοδολογία» των υπεξαιρέσεων εξήγησε στο δικαστήριο ο Π.Σαξώνης

τη-μεθοδολογία-των-υπεξαιρέσεων-εξ-212433

Νέα εκδοχή για την υπεξαίρεση από τα ταμεία του Δήμου Θεσσαλονίκης παρουσίασε ο πρώην δημοτικός ταμίας Π. Σαξώνης, κατά την 10η μέρα της δίκης, που διεξάγεται ενώπιον του Πενταμελούς Εφετείου Κακουργημάτων.

Εξηγώντας, κατόπιν επαναλαμβανόμενων ερωτήσεων του δικαστηρίου, τη «μεθοδολογία» που ακολούθησε για να υπεξαιρεί τα μετρητά, ισχυρίστηκε ότι ο πρώην γενικός γραμματέας του δήμου Μ. Λεμούσιας ήταν αυτός που αποφάσιζε το ύψος της υπεξαίρεσης σε μηνιαία βάση.

«Ο Λεμούσιας αποφάσιζε για το σύνολο του μήνα, εγώ καθόριζα πόσα λεφτά θα πάρω ημερησίως» ισχυρίστηκε ο Π. Σαξώνης, ο οποίος, απαντώντας σε σχετική ερώτηση, παραδέχθηκε ότι τα παραπάνω τα αποκαλύπτει για πρώτη φορά.

Εξάλλου, ο πρώην διαχειριστής της ταμειακής υπηρεσίας του δήμου αναφέρθηκε σε απόφαση του 2003, σύμφωνα με την οποία για κάποιους μήνες είχε δοθεί εντολή να μην πληρώνονται οι ασφαλιστικές εισφορές των εργαζομένων λόγω οικονομικής αδυναμίας του δήμου. Κατά τον Π. Σαξώνη, το διάστημα αυτό, ο ίδιος πήρε 2 εκατ. ευρώ από τα ταμεία.

Τον παραπάνω ισχυρισμό αντέκρουσαν οι συνήγοροι των συγκατηγορουμένων του, που υποστήριξαν ότι η εντολή αυτή ίσχυε για συγκεκριμένα ταμεία (ΙΚΑ, ΤΑΔΚΥ κ.ά).

Πάντως, ο Π. Σαξώνης, ερωτηθείς για τη «μεθοδολογία» που εφήρμοσε κατά τη δράση του, υπέπεσε σε αντιφάσεις σχετικά με όσα ισχυρίστηκε στο δικαστήριο κατά τις προηγούμενες συνεδριάσεις, κάτι που παρατήρησαν μέλη του δικαστηρίου.

Πυρά κατά της Αν.Τσεμπερά

Η διαδικασία συνεχίστηκε με την εξέταση της οικονομικής επιθεωρήτριας, Αναστασίας Τσεμπερά, η οποία επιμένει ότι το ποσό που «έφυγε» από τα δημοτικά ταμεία και δεν δικαιολογείται ανέρχεται σε 51,4 εκατ. ευρώ, την ώρα, πάντως, που το πρωτοβάθμιο δικαστήριο προσδιόρισε το ποσό της υπεξαίρεσης σε 17,9 εκατ. ευρώ.

Η κ. Τσεμπερά δέχτηκε τα συντονισμένα πυρά των συνηγόρων υπεράσπισης κατά την ολοκλήρωση της πολυήμερης μαρτυρικής της κατάθεσης.

Οι συνήγοροι του πρώην γενικού γραμματέα του δήμου Μιχάλη Λεμούσια χαρακτήρισαν τη βασική μάρτυρα «ακραίως επικίνδυνη για τη δημόσια τάξη», «αναξιόπιστη» και «εγκληματία συκοφάντη», καταθέτοντας, μάλιστα, μήνυση εναντίον της, για λογαριασμό του εντολέα τους, για «ψευδορκία».

Ο εκ των συνηγόρων του πρώην γενικού γραμματέα του δήμου, ποινικολόγος Αλέξης Κούγιας, επεσήμανε, απευθυνόμενος προς την οικονομική επιθεωρήτρια, ότι κατέστησε αθώους ανθρώπους κατηγορούμενους, στοχοποιώντας συνειδητά τον τέως δήμαρχο Β. Παπαγεωργόπουλου και τον Μ. Λεμούσια, με στόχο την εξόντωσή τους.

«Τους τυλίξατε σε μια κόλλα χαρτί» είπε ο Αλ. Κούγιας, εκφράζοντας την πεποίθησή του ότι η επιθεωρήτρια ενήργησε με δόλο και παραπλάνησε τις εισαγγελικές αρχές.

Άφησε δε σαφείς αιχμές εναντίον μερίδας ΜΜΕ, κάνοντας λόγο για «διαστρέβλωση» στην κάλυψη της δίκης.

Ο Σωτήρης Καπετανόπουλος, έτερος συνήγορος του Μ. Λεμούσια, που κατέθεσε και τη μήνυση, έκανε λόγο για «σενάριο που έφτιαξε στο μυαλό της» η οικονομική επιθεωρήτρια και την κατηγόρησε ότι απέκρυψε από τις δικαστικές αρχές ότι ο πρώην ταμίας Π. Σαξώνης υπεξαιρούσε και πριν το 1999, οπότε ανέλαβε τη διοίκηση του δήμου ο Β. Παπαγεωργόπουλος.

Οι δύο συνήγοροι ζήτησαν από το δικαστήριο να παραμείνει η επιθεωρήτρια στη δικαστική αίθουσα καθ’ όλη τη διάρκεια της διαδικασίας, αίτημα το οποίο ωστόσο απορρίφθηκε.

Επικριτικές ήταν και οι τοποθετήσεις των συνηγόρων υπεράσπισης του τέως δημάρχου. Ο Δημήτρης Τσάκος χαρακτήρισε την επιθεωρήτρια αναξιόπιστη, τονίζοντας ότι οι απαντήσεις της στερούνταν τη δύναμη της αλήθειας και της αντικειμενικότητας, ενώ η Αλέκα Μαύρου την κατηγόρησε μεταξύ άλλων για μεροληψία.

Αίσθηση, στο μεταξύ, προκάλεσε, η θέση που διατύπωσε ο εισαγγελέας της έδρας Δημήτρης Νάιντος, ο οποίος εντόπισε παραλείψεις κατά την προδικασία, «αδειάζοντας», παράλληλα, τους συναδέλφους του εισαγγελείς που δεν έδωσαν παραγγελίες να γίνουν περαιτέρω έρευνες για την υπόθεση.

Η δίκη διεκόπη για την επόμενη Τρίτη, οπότε αναμένεται να καταθέσουν δύο δημοτικοί υπάλληλοι.

Newsroom ΔΟΛ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου