ΕΛΛΑΔΑ

Ποινική δίωξη κατά της δημοσιογράφου Πόπης Χριστοδουλίδου

ποινική-δίωξη-κατά-της-δημοσιογράφου-212346

Ποινική δίωξη σε βαθμό κακουργήματος ασκήθηκε εναντίον της δημοσιογράφου Πόπης Χριστοδουλίδου μετά τη δημοσίευση στο blog «Πειρατικό Ρεπορτάζ» καταγγελίας για φύλαξη «ευαίσθητων στόχων» από άνδρες του Λιμενικού.

Προκαταρκτική εξέταση για διαρροή στρατιωτικών μυστικών
Στο ίδιο άρθρο δημοσιοποιήθηκε και το ΦΕΚ (με ημερομηνία 9 Δεκεμβρίου 2013, αρ.φύλλου 261, τεύχος πρώτο) με την απόφαση για τη μετακίνηση βατραχανθρώπων του Λιμενικού Σώματος σε «ευαίσθητους στόχους» σε χώρους αρμοδιότητας του Λ.Σ. ή και εκτός αυτών εφόσον αυτό ζητηθεί.

Η Πόπη Χριστοδουλίδου μετέβη στη ΓΑΔΑ, στο πλαίσιο της προκαταρκτικής εξέτασης που διέταξε η Εισαγγελία Πρωτοδικών για παραβίαση άρθρων του στρατιωτικού ποινικού κώδικα.

Μετά την κατάθεσή της αφέθηκε ελεύθερη. Όπως καταγγέλλει η ίδια, κατά την κατάθεσή της τής ασκήθηκαν πιέσεις να «κατεβάσει» το σχετικό άρθρο από το blog, καθώς σε διαφορετική περίπτωση θα επακολουθούσε άσκηση ποινικής δίωξης εναντίον της και παραπομπή της στα ποινικά δικαστήρια. Η δημοσιογράφος αρνήθηκε να «συμμορφωθεί» στις υποδείξεις των αρχών.

Παρέμβαση ΕΣΗΕΑ-ΠΟΕΣΥ

Η υπόθεση προκάλεσε την αντίδραση τόσο της ΕΣΗΕΑ όσο και της ΠΟΕΣΥ.

«Το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΣΗΕΑ με αφορμή την εντολή της Εισαγγελίας Πλημμελειοδικών Αθηνών για τη διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης, με αντικείμενο τη διαρροή «στρατιωτικών μυστικών» από «δράστες» μη στρατιωτικούς, την οποία ανέλαβε να διενεργήσει η Διεύθυνση Κρατικής Ασφαλείας και αφορά σε δημοσίευμα στην ενημερωτική σελίδα «peiratikoreportaz. blogspot.gr », τονίζει ότι η όποια έρευνα δεν πρέπει να θέτει εν αμφιβόλω το δικαίωμα των δημοσιογράφων να ασκούν ελεύθερα το δημοσιογραφικό τους καθήκον με αποκαλύψεις κατόπιν τεκμηριωμένης έρευνας.

»Δηλώνουμε ότι θα υπερασπιζόμαστε σταθερά και αδιαπραγμάτευτα το δικαίωμα όλων των συναδέλφων για ελεύθερη και αδέσμευτη δημοσιογραφία που θα πληροφορεί και θα ενημερώνει τον πολίτη» αναφέρει η ανακοίνωση της ΕΣΗΕΑ.

Παράλληλα, για «πρωτοφανή παρέμβαση κατά της ελευθερίας του Τύπου» κάνει λόγο σε ανακοίνωσή της η ΠΟΕΣΥ.

«Η κατεπείγουσα διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης για αδικήματα που προβλέπονται στο στρατιωτικό ποινικό κώδικα (μετάδοση στρατιωτικών, μυστικών, μετάδοση μυστικών πληροφοριών στρατιωτικής σημασίας) εις βάρος της συναδέλφου, που επιτελεί το καθήκον της κατά τρόπο απολύτως σύμφωνο με το νόμο και τη δημοσιογραφική δεοντολογία, πρέπει να σημάνει συναγερμό σε ολόκληρο το δημοσιογραφικό κόσμο» τονίζει, μεταξύ άλλων, η ΠΟΕΣΥ και σημειώνει:

«Εάν η Εφημερίδα της Κυβερνήσεως, θεωρείται «διαβαθμισμένο απόρρητο έγγραφο», αναρωτιόμαστε με πόσους άλλους τρόπους μπορούν να αξιοποιηθούν άλλες ποινικές διατάξεις με σκοπό να πληγεί η ελευθερία του τύπου, του λόγου, της πληροφόρησης και εν τέλει η ίδια η ουσία της δημοκρατίας σε αυτή τη Χώρα.

Η ΠΟΕΣΥ καταδικάζει απερίφραστα πρακτικές, που αρμόζουν σε αυταρχικές μορφές διακυβέρνησης, συμπαραστέκεται με όλες της τις δυνάμεις στη συνάδελφο, Πόπη Χριστοδουλίδου και δηλώνει, ότι θα συνεχίζει να αγωνίζεται για την εκπλήρωση των καταστατικών της σκοπών περί προστασίας της ελευθεροτυπίας και του δημοσιογραφικού λειτουργήματος. Ο αγώνας για την εμπέδωσή τους είναι διαρκής – και δυστυχώς στις σημερινές συνθήκες απαξίωσης του κοινωνικού κράτους δικαίου όλο και πιο επίπονος».

Newsroom ΔΟΛ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου