ΕΛΛΑΔΑ

Ισπανία: Επιμένει η κυβέρνηση στο νομοσχέδιο για τις αμβλώσεις

ισπανία-επιμένει-η-κυβέρνηση-στο-νομο-210799

Επιμένει στο νομοσχέδιο το οποίο περιορίζει την πρόσβαση των γυναικών στην άμβλωση η Ισπανική κυβέρνηση, παρά τις έντονες αντιδράσεις των σοσιαλιστών αλλά μεγάλου μέρους της κοινής γνώμης.

Σε μια ασυνήθιστη μυστική ψηφοφορία, κατά την οποία δόθηκε στα μέλη η ευκαιρία να πάνε ενάντια στη γραμμή του κυβερνώντος κόμματος χωρίς ωστόσο να εκτεθούν, το PP, με την απόλυτη πλειοψηφία στο κοινοβούλιο, κατάφερε να αποτρέψει την κίνηση για εμπόδιση του νόμου.

Χιλιάδες άνθρωποι σε ολόκληρη την Ισπανία πραγματοποίησαν τις τελευταίες εβδομάδες πορείες κατά του νομοσχεδίου, το οποίο θα περιορίζει τις αμβλώσεις ακόμα και σε περιπτώσεις που η μητέρα διατρέχει σοβαρό κίνδυνο για την ζωή της ή βιασμού.

«Εάν προχωρήσει αυτό το νομοσχέδιο, ο αριθμός των αμβλώσεων θα (συνεχίσει) να αυξάνεται και πολλές από αυτές τις επεμβάσεις θα θέτουν σε κίνδυνο τις ζωές των γυναικών», δήλωσε η Ελένα Βαλεντσιάνο, αναπληρώτρια στην ηγεσία των σοσιαλιστών, σε συζήτηση λίγο πριν την ψηφοφορία.

«Η ανισότητα θα αυξηθεί και οι Ισπανίδες θα χωριστούν μια ακόμα φορά σε δύο κατηγορίες: σε αυτές που θα μπορούν να ταξιδέψουν σε κάποια γειτονική χώρα και να κάνουν με ασφαλή τρόπο άμβλωση και σε αυτές που δεν θα μπορούν», είπε.

Ένα μέλος του PP στο κοινοβουλίο υπερασπίστηκε το κόμμα, υποστηρίζοντας ότι υπάρχει χώρος για περαιτέρω συζητήσεις επί του θέματος και δεν είναι σωστό απλά να απορριφθεί εντελώς το ζήτημα, όπως πρότειναν οι σοσιαλιστές. «Είμαστε έτοιμοι να κάνουμε διάλογο», δήλωσε η πολιτικός Μάρτα Τορράδο ντε Κάστρο. Το νομοσχέδιο θα συζητηθεί περαιτέρω στο κοινοβούλιο πριν από την έγκρισή του.

Σημειώνεται ότι το υπουργικό συμβούλιο του πρωθυπουργού Μαριάνο Ραχόι ενέκρινε τον περασμένο Δεκέμβριο το νομοσχέδιο, μια κίνηση που θεωρείται ευρέως ως μια προσπάθεια να απαλύνει τη δεξιά πτέρυγα του κόμματός του, παρά το γεγονός ότι το PP έχει έκτοτε χάσει έδαφος, σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις.
Βάσει των δημοσκοπήσεων, το 80% των Ισπανών, συμπεριλαμβανομένων και των πιστών καθολικών, υποστηρίζει το δικαίωμα στην άμβλωση.

ethnos.gr

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου