ΕΛΛΑΔΑ

Τσίπρας προς Στόλτενμπεργκ: Δεν θα δεχθούμε ενέργειες από την Τουρκία που αμφισβητούν τα κυριαρχικά μας δικαιώματα

τσίπρας-προς-στόλτενμπεργκ-δεν-θα-δεχ-21060

Με τον ΓΓ του ΝΑΤΟ συζητήσαμε για την προσφυγική κρίση και τονίσαμε τον κεντρικό ρόλο που έχει η ασφάλεια για την αντιμετώπιση του προσφυγικού ζητήματος, δήλωσε ο Αλέξης Τσίπρας μετά τη συνάντηση που είχε με τον Γ. Στόλτενμπεργκ το πρωί της Παρασκευής στο Μέγαρο Μαξίμου.

Όπως ανέφερε ο πρωθυπουργός συμφωνήσαμε ότι η κρίση απαιτεί τη συστράτευση όλων των διαθέσιμων μέσων, συμπεριλαμβανομένων και αυτών του ΝΑΤΟ.

Η Ελλάδα έχει καταβάλει κάθε προσπάθεια και έχουμε ακόμα σημαντικό δρόμο να διανύσουμε.

Είναι σαφές ότι η Τουρκία έχει αυξήσει την παραβατική πτητική δραστηριότητα στον εναέριο χώρο. Η Ελλάδα δεν θα δεχθεί ενέργειες που παραβαίνουν ή αμφισβητούν κυριαρχικά μας δικαιώματα.

Η επιτυχής συμβολή του ΝΑΤΟ στην αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης είναι απαραίτητη. Όμως οι απαιτήσεις της Τουρκίας δημιουργούν εμπόδια στην αποστολή του ΝΑΤΟ στο Αιγαίο.

Συζητήσαμε με τον ΓΓ για τη Σύνοδο του ΝΑΤΟ στη Βαρσοβία. Μας προβληματίζει η κατάσταση στο Ιράκ και το Αφγανιστάν.

Θεωρούμε αναγκαία τη διατήρηση ανοικτών διαύλων επικοινωνίας με τη Ρωσία, με στόχο την αποκλιμάκωση της κατάστασης στην Ουκρανία.

Η Ελλάδα μέρα την ημέρα γίνεται από μέρους του προβλήματος μέρος της λύσης. Βρισκόμαστε ένα βήμα πριν την έξοδο από την οικονομική κρίση και μπορούμε να συμβάλουμε περαιτέρω στην αντιμετώπιση του προσφυγικού.

Από την πλευρά του ο κ. Στόλτενμπεργκ τόνισε πως η Ελλάδα βρίσκεται στην πρωτοπορία σχετικά με την προσφυγική κρίση. Με τη συμβολή του ΝΑΤΟ υπήρξε μια σημαντική μείωση των ροών προς την Ελλάδα.

Με τον κ. Τσίπρα συζητήσαμε και για τα θέματα της Ρωσίας και τις προκλήσεις προς την Ουκρανία, δήλωσε, προσθέτοντας πώς αυξήσαμε την συλλογική μας ασφάλεια για αμυντικούς λόγους.

Εκτιμώ τη δέσμευση της Ελλάδας για περαιτέρω συνεργασία στο προσφυγικό ζήτημα.

tovima.gr

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου