ΕΛΛΑΔΑ

Novartis: Τέσσερις εισαγγελείς σταυρώνουν τον Παπαγγελόπουλο

novartis-τέσσερις-εισαγγελείς-σταυρώνουν-το-208772

Mε την χθεσινή κατάθεση της Γεωργίας Τσατάνη κλείνει ο πρώτος γύρος των δικαστικών λειτουργών που έριξαν φως στα πεπραγμένα του Δημήτρη Παπαγγελόπουλου.

Σύμφωνα με βουλευτές της προανακριτικής επιτροπής τόσο η πρώην εισαγγελέας Εφετών, όσο και οι συνάδελφοι της (Ελένη Ραίκου, Ιωάννης Αγγελή και Παναγιώτης Αθανασίου) ήταν ιδιαίτερα διαφωτιστικοί για τις μεθοδεύσεις του πρώην αναπληρωτή υπουργού Δικαιοσύνης, αλλά και για τα όσα υπέστησαν όταν αρνήθηκαν να ενδώσουν στις υποδείξεις του.

Η Γεωργία Τσατάνη ωστόσο διέφερε σε ένα σημείο από τους προηγούμενους μάρτυρες. Ήταν η πρώτη που σε «αδιάφορο» χρόνο είχε καταγγείλει τον Δημήτρη Παπαγγελόπουλο για εξωθεσμικές παρεμβάσεις στο έργο της, κάτι που επανέλαβε και χθες αποδίδοντας μάλιστα στον «πρωταγωνιστή» των χειρισμών αυτών και στους συνεργούς του πρακτικές εγκληματικών οργανώσεων.

Οι καταγγελίες της έγιναν το 2016 επί ΣΥΡΙΖΑ στην επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής. «Θάφτηκαν» όμως με προφανή στόχο να μην πέσουν «σκιές» στην εικόνα του Δημήτρη Παπαγγελόπουλου, αλλά και της κυβέρνησης.

Χθες η μάρτυρας όχι μόνο επανέλαβε τα όσα είχε πει, αλλά έφτασε στο σημείο να καταλογίσει στον πρώην αναπληρωτή υπουργό Δικαιοσύνης ότι όσα της καταλόγισε περιλαμβάνονταν στην προκήρυξη των «Πυρήνων της Φωτιάς» μετά τη επίθεση εις βάρος της.

Και δεν έμεινε εκεί. Μίλησε αναλυτικά για τα όσα υπέστη λόγω της επιμονής της να επιτελέσει το καθήκον της (ο Δημήτρης Παπαγγελόπουλος την πίεζε, χωρίς να το κατορθώσει, να παραδώσει το φάκελο Βγενόπουλου στην εισαγγελία Διαφθοράς). Σύμφωνα με πληροφορίες η κυρία Τσατάνη είπε ότι η άρνηση της, την οδήγησε σε ρήξη με τον πρώην αναπληρωτή υπουργό, ενώ στην συνέχεια ακολούθησαν διαρκή συκοφαντικά δημοσιεύματα εναντίον της από τον Κώστα Βαξεβάνη, αλλά και πειθαρχικές διώξεις εις βάρος της από την πρώην πρόεδρο του Αρείου Πάγου Βασιλική Θάνου.

Τα όσα είπε οδήγησαν βουλευτές της προανακριτικής επιτροπής στο αυτονόητο συμπέρασμα ότι οι καταθέσεις των «τεσσάρων» δικαστικών λειτουργών έχουν κοινά χαρακτηριστικά. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τους βουλευτές έχουν υποστεί πειθαρχικές έρευνες, ασφυκτικές πιέσεις από τον Παπαγγελόπουλο, αλλά έγιναν και στόχος συκοφαντικών δημοσιευμάτων, κυρίως από τον Κώστα Βαξεβάνη.

Η κυρία Τσατάνη φέρεται να επιβεβαίωσε τις απόψεις τους, προκαλώντας έκπληξη όταν συνοψίζοντας είπε, έχουν την ίδια μεθοδολογία που συναντάμε σε εγκληματικές οργανώσεις.

Η πρώην εισαγγελέας Εφετών θα συνεχίσει την κατάθεση της την ερχόμενη Δευτέρα και λογικά ακολουθεί η σειρά της Ελένης Τουλουπάκη. Ωστόσο μέλη της προανακριτικής επιτροπής αφήνουν ανοικτό το ενδεχόμενο να κληθούν εκτός λίστας μαρτύρων και άλλοι δικαστικοί λειτουργοί που είχαν υποστεί ανάλογες πιέσεις από τον «Ρασπούτιν» και σε άλλες υποθέσεις και ενώ δεν ήθελαν μέχρι τώρα να τα βάλουν με τον Παπαγγελόπουλο, τώρα που βλέπουν πως το κουβάρι ξετυλίγεται προτίθενται να καταθέσουν.

Μέχρι τώρα από τις καταθέσεις των δικαστικών, φαίνεται πως οι «σκοτεινοί» χειρισμοί του πρώην αναπληρωτή υπουργού Δικαιοσύνης ξεπερνούσαν την πλεκτάνη της Novartis και εκτείνονταν σε άλλες υποθέσεις. Οι «τέσσερις» έχουν εμπλέξει τον Παπαγγελόπουλο στην υπόθεση του Αντρέα Βγενόπουλου, στην τράπεζα Αττικής, στην λίστα Λαγκάρντ, αλλά και στην προσπάθεια της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ να ενοχοποιήσει πάση θυσία τον Βαγγέλη Μαρινάκη.

Βουλευτές της προανακριτικής επιτροπής μιλούν για συγκλονιστικές αποκαλύψεις που όχι μόνο θα «δέσουν» τα αδικήματα που κατηγορείται ο Δημήτρης Παπαγγελόπουλος, αλλά είναι πολύ πιθανό να τον «φορτώσουν» και με νέα.

Ο πρώην αναπληρωτής υπουργός Δικαιοσύνης απάντησε σε όλα αυτά προτάσσοντας την αμετάκλητη πειθαρχική ποινή που επιβλήθηκε στην Γεωργία Τσατάνη από το Δευτεροβάθμιο Πειθαρχικό Συμβούλιο του Αρείου Πάγου «για την πρωτοφανή και σκανδαλώδη προσπάθεια συγκάλυψης του σκανδάλου Βγενόπουλου».

Υπενθυμίζοντας τα γεγονότα, ο πρώην αναπληρωτής υπουργός Δικαιοσύνης συνυπολογίζει την Γεωργία Τσατάνη στους «επίορκους» εισαγγελείς (αναφερόμενος σε Ράϊκου, Αγγελή και Αθανασίου) που θέλησαν, όπως υποστηρίζει, να τον εκδικηθούν γιατί δεν τους ικανοποίησε χατίρια και ρουσφέτια.

«Οι ψευδείς, αχαρακτήριστες και ανάξιες για Εισαγγελικό Λειτουργό δήθεν αποκαλύψεις ιδιωτικών συνομιλιών μας με αναγκάζουν να αποκαλύψω τις πραγματικές συνομιλίες μας και τα ρουσφέτια που μου ζητούσαν όταν με συναντούσαν με δική τους πρωτοβουλία» σημειώνει ο κ.Παπαγγελόπουλος. «Ως εισαγγελέας και ως υπουργός υπήρξα ασυμβίβαστος διώκτης της διαφθοράς. Αυτό δεν μου το συγχωρούν κάποιοι διεφθαρμένοι και διαπλεκόμενοι πολιτικοί και έχουν συνασπισθεί με ελάχιστους, μετρημένους στα δάκτυλα του ενός χεριού, επίορκους εισαγγελείς και έναν ισοβίτη κατάδικο για ναρκωτικά» καταλήγει.

[thetoc.gr]

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου