ΕΛΛΑΔΑ

Ομάδα αναλαμβάνει την υλοποίηση του σχεδίου για την Πρωτοβάθμια Υγεία

ομάδα-αναλαμβάνει-την-υλοποίηση-του-σ-2070

Στην άμεση συγκρότηση Ομάδας Εργασίας που θα αναλάβει να υλοποιήσει τον σχεδιασμό για την Πρωτοβάθμια Φροντίδας Υγείας προχωρά το υπουργείο Υγείας. Επικεφαλής της ομάδας θα είναι ο Αναπληρωτής Γενικός Γραμματέας του υπουργείου Σ. Βαρδαρός. Επίσης, ομάδα εργασίας έχει ήδη συγκροτηθεί και για την εξοικονόμηση ενέργειας και τη διαχείριση νοσοκομειακών αποβλήτων.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Υγείας, μετά την ολοκλήρωση της Διημερίδας για την Μεταρρύθμιση της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, που συνδιοργάνωσε με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας στις 9 και 10 Μαΐου, αποφασίστηκε η:

  • συγκρότηση τις αμέσως επόμενες μέρες Ομάδας Υλοποίησης του έργου, υπό τον κ. Βαρδαρό,
  • εντατικοποίηση της νομοπαρασκευαστικής προετοιμασίας του σχετικού σχεδίου Νόμου,
  • επέκταση του διαλόγου για την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας σε περιφερειακό επίπεδο, με τη διοργάνωση 3 αντίστοιχων περιφερειακών εκδηλώσεων το αμέσως επόμενο διάστημα,
  • έναρξη της ηλεκτρονικής διαβούλευσης για το «σήμερα και το αύριο» της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας,
  • συστηματικοποίηση των ενεργειών άμεσης υποστήριξης του συστήματος πρωτοβάθμιας περίθαλψης, μέσω ενίσχυσης των μονάδων υγείας του ΠΕΔΥ, με διεύρυνση του ωραρίου λειτουργίας και εξέταση της δυνατότητας εφημερίας ορισμένων δομών σε 24ωρη βάση, βελτίωσης της πρόσβασης των πολιτών στις παρεχόμενες υπηρεσίες, καθώς και ενθάρρυνσης, επέκτασης και ανάδειξης των προσπαθειών πρόληψης και αγωγής υγείας την κοινότητα από το προσωπικό των μονάδων υγείας.

Να σημειωθεί ότι από τις εργασίες της διημερίδας προέκυψε ότι θα πρέπει να διασφαλιστεί ο δημόσιος χαρακτήρας της ΠΦΥ, να υπάρξει σταδιακή εφαρμογή του νέου σχεδιασμού ώστε να υπάρξει ομαλή προσαρμογή και να συνεχιστεί ο διάλογος με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς.

Ομάδα εργασίας για την διαχείριση των νοσοκομειακών αποβλήτων

Παράλληλα, το υπουργείο Υγείας προχώρησε και στην συγκρότηση Ομάδας Εργασίας για την εξοικονόμηση ενέργειας και τη διαχείριση νοσοκομειακών αποβλήτων στις δομές Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Φροντίδας Υγείας.

Η Ομάδα Εργασίας θα συνεργαστεί με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς, θα εξειδικεύσει προτάσεις για συμμετοχή στο ΕΣΠΑ 2014-2020 και θα διαμορφώσει ολοκληρωμένη πρόταση σε συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα.

Τα νοσοκομεία θεωρούνται τα πλέον ενεργοβόρα κτίρια του δημοσίου τομέα και έργο της Ομάδας Εργασίας είναι η καταγραφή των έργων εξοικονόμησης ενέργειας στα Πανεπιστημιακά και Γενικά Νοσοκομεία, που έχουν πραγματοποιηθεί μέχρι σήμερα και η αξιολόγηση στο παραχθέν αποτέλεσμα σε σχέση με τους προσδοκώμενους στόχους που είχαν τεθεί. Επίσης, η δημιουργία επιχειρησιακού σχεδίου για την εξοικονόμηση ενέργειας στα Νοσοκομεία, με στοιχεία κόστους ανά προτεινόμενη λύση, με προτεραιότητα τα Πανεπιστημιακά Νοσοκομεία, ακολούθως τις Δομές Υγείας στην Βόρεια Ελλάδα και τα Γενικά Νοσοκομεία και τις Δομές Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας.

Τέλος, έργο της Ομάδας Εργασίας είναι και η καταγραφή των διαδικασιών διαχείρισης μικτών, μολυσματικών και τοξικών αποβλήτων στις υγειονομικές μονάδες και προτάσεις καινοτόμες ή μη για δράσεις διαχείρισής τους.

Μαίρη Μπιμπή

health.in.gr

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου