ΕΛΛΑΔΑ

Μπόργιανς: Η αξιοποίηση της λίστας καταθετών χρειάζεται τεχνογνωσία

μπόργιανς-η-αξιοποίηση-της-λίστας-κατ-204938

Από τις ελβετικές τράπεζες UBS, Credit Suisse, Julius Baer και Basler Kantonalbank προέρχονται τα 10.000 δεδομένα τραπεζικών λογαριασμών ελληνικού ενδιαφέροντος που περιλαμβάνονται στα CD με κλεμμένα τραπεζικά δεδομένα, τα οποία αγόρασαν οι Γερμανοί το 2012 και παρέδωσαν την περασμένη εβδομάδα στις ελληνικές Αρχές.

Για την αξιολόγησή τους -που δεν είναι απλή υπόθεση- οι Γερμανοί προσφέρουν τεχνογνωσία με την εκπαίδευση ελλήνων υπαλλήλων. Η πρόταση της εκπαίδευσης μέχρι τώρα δεν έχει αξιοποιηθεί.

Όπως σημειώνει η εφημερίδα Τα Νέα, η τεχνογνωσία θεωρείται αναγκαία διότι απαιτείται ενδελεχής επεξεργασία -δηλαδή, διαλεύκανση των κινήσεων των λογαριασμών και συσχέτισή τους με άλλα στοιχεία και πληροφορίες- ώστε να ταυτιστούν με συγκεκριμένους έλληνες καταθέτες, αλλά και να διαπιστωθεί κατά περίπτωση αν υπάρχει ή όχι φοροδιαφυγή.

Όπως συνέβη και με τη λίστα Λαγκάρντ, που ήταν προϊόν επεξεργασίας τραπεζικών δεδομένων από το γαλλικό υπουργείο Οικονομικών, σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις φαίνεται ότι δεν υπάρχει λίστα καταθετών. Υπάρχει όμως τεράστιος όγκος τραπεζικών δεδομένων που μπορούν, έπειτα από συνδυαστικό έλεγχο, να οδηγήσουν σε πρόσωπα. Είναι κάτι στο οποίο το Ντύσελντορφ θέλει, εδώ και αρκετά χρόνια, να βοηθήσει την Αθήνα.

Οι φορολογικές υπηρεσίες της Βόρειας Ρηνανίας-Βεστφαλίας θεωρούνται από τις πιο αποτελεσματικές στην πάταξη της φοροδιαφυγής και ο Νόρμπερτ Βάλτερ-Μπόργιανς, Σοσιαλδημοκράτης υπουργός Οικονομικών του κρατιδίου από το 2010, είχε από την αρχή της ελληνικής κρίσης την ιδέα να εκπαιδευτούν έλληνες υπάλληλοι στη Γερμανία. Κι αυτό για να μπορέσουν να αξιοποιήσουν τα στοιχεία.

Από τότε, η πρόταση έγινε και ξανάγινε, ωστόσο η Αθήνα δεν ανταποκρίθηκε. Μόλις τον περασμένο Μάιο έγινε κάποια κίνηση.

Ο Σόιμπλε είχε δώσει τη συγκατάθεσή του

«Συνεννοήθηκα με τον Σόιμπλε για την προσφορά. Τότε υπήρχε από την ελληνική πλευρά η ένσταση μήπως ο ομοσπονδιακός υπουργός Οικονομικών Σόιμπλε είχε πρόβλημα για τη χορήγηση βοήθειας από ένα κρατίδιο όπως η Βόρεια Ρηνανία-Βεστφαλία. Αλλά ο Σόιμπλε απάντησε αμέσως ότι δεν υπάρχει πρόβλημα, αντίθετα κάθε βοήθεια από τα κρατίδια είναι ευπρόσδεκτη» λέει.

Το ενδιαφέρον των Γερμανών είχε πάντα και μια εσωτερική πολιτική διάσταση. Στον βαθμό που η Ελλάδα αξιοποιεί μια τέτοια πρόταση, ενισχύεται και στο εσωτερικό της Γερμανίας η αποδοχή της βοήθειας στην Ελλάδα.

Η πρόταση παραμένει στο τραπέζι. Για τις αρχές Ιανουαρίου προγραμματίστηκε η νέα συνάντηση προκειμένου να συμφωνηθούν τα επόμενα βήματα για την εκπαίδευση ελλήνων υπαλλήλων στη Γερμανία.

Newsroom ΔΟΛ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου