ΕΛΛΑΔΑ

Σαμαράς στην Bild: «Δεν είμαστε πιο πλούσιοι από τους Γερμανούς»

σαμαράς-στην-bild-δεν-είμαστε-πιο-πλούσι-204817

«Εμείς οι Έλληνες δεν είμαστε πιο πλούσιοι από τους Γερμανούς», δηλώνει ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς στην γερμανική εφημερίδα Bild, διαψεύδοντας σχετικό δημοσίευμα, ενώ επαναλαμβάνει ότι η Ελλάδα δεν έχει ανάγκη από τρίτο πακέτο βοήθειας.

«Εμείς οι Έλληνες δεν είμαστε πιο πλούσιοι από τους Γερμανούς», δηλώνει ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς στην γερμανική εφημερίδα Bild, αναφερόμενος σε σχετικό δημοσιεύμα της ίδιας εφημερίδας που εμφάνιζε τους Έλληνες να είναι κατά μέσο όρο πλουσιότεροι από τους Γερμανούς.
Σε προδημοσίευση αποσπάσματος της συνέντευξης η οποία θα δημοσιευθεί αύριο, παρατίθεται σχόλιο του πρωθυπουργού επί της έρευνας της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (σσ. και όχι της ομοσπονδιακής τράπεζας της Γερμανίας, όπως αναφέρει, λανθασμένα, η Bild):

«Η έρευνα δεν αντικατοπτρίζει τις πραγματικές συνθήκες διαβίωσης», τονίζει ο κ. Σαμαράς, ενώ επαναλαμβάνει ότι η Ελλάδα δεν χρειάζεται νέο πακέτο βοήθειας και, σε ό,τι αφορά την ελληνική προεδρία στο Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, επισημαίνει ότι δίνει στην χώρα επιπλέον δύναμη προκειμένου να πετύχει την επιστροφή («come back»).
Ο Αντώνης Σάμαράς απορρίπτει επίσης τα σενάρια για τρίτο πακέτο βοήθειας.

Ο ανταποκριτής της εφημερίδας στην Αθήνα με αφορμή τις δηλώσεις του ίδιου του Γερμανού υπουργού Οικονομικών Σόιμπλε αλλά και την επιστολή του υφυπουργού Οικονομικών Στέφεν Κάμπετερ προς τους βουλευτές, όπου γίνεται αναφορά στο ενδεχόμενο ενός τρίτου πακέτου για την κάλυψη του χρηματοδοτικού κενού, ρωτά τον Έλληνα πρωθυπουργό, εάν πράγματι η Ελλάδα έχει και πάλι ανάγκη οικονομικής στήριξης».

«Όχι, δεν χρειαζόμαστε βοήθεια, ένα τρίτο πακέτο βοήθειας», τονίζει ο κ. Σαμαράς και προσθέτει ότι ο ίδιος δεν έχει καμιά πληροφορία ότι ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε ετοιμάζει στην πραγματικότητα ένα τρίτο πρόγραμμα.

«Οι δηλώσεις που έκανε την περασμένη εβδομάδα ήταν θετικές, ήταν αναγνώριση της προόδου, που έχουμε κάνει» επισημαίνει.

«Στο τρέχον πρόγραμμα αγγίζουμε τους στόχους μας κι αυτό επενεργεί. Φυσικά και σε αυτό το πρόγραμμα υπάρχουν χρηματοδοτικά εργαλεία που δεν έχουν ενεργοποιηθεί. Είμαστε σε συζητήσεις με τους εταίρους μας για το πώς θα αντικατασταθούν. Αλλά αυτό είναι κάτι το εντελώς διαφορετικό. Υπάρχει επίσης η συμφωνία με την Ευρωπαϊκή Ένωση, ότι σε περίπτωση που φτάσουμε στους στόχους μας, όπως το πρωτογενές πλεόνασμα, θα μπορούμε να υπολογίζουμε σε ελάφρυνση του χρέους μέσω επιμήκυνσης του χρόνου αποπληρωμής και χαμηλότερων τόκων. Αλλά όλα αυτά είναι δυνατότητες που έχουν προβλεφθεί στο τρέχον πρόγραμμα», αναφέρει ο κ.Σαμαράς.
«Σε ό,τι αφορά την πρόοδο στον τομέα των μεταρρυθμίσεων, ο Αντώνης Σαμαράς αποκρούει τον ισχυρισμό ότι προχωρούν με πολύ αργό ρυθμό», επισημαίνει η Deutsche Welle:

«Μόνο μέσα στο 2013 εφαρμόσαμε το μεγαλύτερο τμήμα των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων που αντιστοιχεί στο 76% του στόχου. Με βάση αυτό το ποσοστό δεν βλέπω σοβαρές καθυστερήσεις. Για μένα, ένα είναι σημαντικό. Όταν αρχές της θητείας μου σας έδωσα την πρώτη συνέντευξη, για πολλούς το ποτήρι ήταν μισοάδειο, τώρα είναι μισογεμάτο».

Ο πρωθυπουργός υπογραμμίζει ότι στην οικονομία πολλά εξαρτώνται από την ψυχολογία: «Μπορούμε να πούμε ήδη ότι οι επενδύσεις επιστρέφουν, ότι μεγάλες πολυεθνικές έχουν ήδη κάνει επενδύσεις ή ότι εξήγγειλαν συγκεκριμένα σχέδια. Πέρυσι σημειώθηκε ρεκόρ στον αριθμό των τουριστών και φέτος περιμένουμε ένα νέο ρεκόρ».

ΑΠΕ-ΜΠΕ, DW

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου