ΕΛΛΑΔΑ

Στήριξη Σαμαρά σε Αναστασιάδη για το Κυπριακό

στήριξη-σαμαρά-σε-αναστασιάδη-για-το-κ-201154

Όλα δείχνουν ότι πηγαίνουμε σε έναν κύκλο βαρύνουσας σημασίας για το Κυπριακό καθώς η διεθνής κοινότητα πιέζει τον ελληνοκύπριο και τον τουρκοκύπριο πρόεδρο προκειμένου να καταλήξουν σε μια κοινή ανακοίνωση που που έχει σχεδόν ολοκληρωθεί. Προβλέπει από τη μία την επανένωση της Κύπρου στη βάση διζωνικής-δικοινοτικής ομοσπονδίας και από την άλλη την έγκριση της τελικής λύσης από ελληνοκύπριους και τουρκοκύπριους με δύο ταυτόχρονα χωριάστα δημοψηφίσματα όπως είχε γίνει με το σχέδιο Ανάν το 2004.

Στο πλαίσιο αυτών των εξελίξεων βρέθηκε εκτάκτως στην Αθήνα ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης, ο οποίος το πρωί της Παρασκευής είχε συνάντηση διάρκειας μιας ώρας με τον πρωθυπουργό, Αντώνη Σαμαρά, και τον υπουργό Εξωτερικών, Ευάγγελο Βενιζέλο, όπου συζήτησαν το περιεχόμενο της κοινής ανακοίνωσης, σημεία του οποίου είχε αποκαλύψει το protothema.gr (Διαβάστε περισσότερα εδώ)

Σε δηλώσεις του μετά τη συνάντηση ο Αντώνης Σαμαράς εξέφρασε τη στήριξη της κυβέρνησης στις προσπάθειες του Νίκου Αναστασιάδη προσθέτοντας ότι η Ελλάδα θα απαντήσει επίσημα όταν θα υπάρξουν και απαντήσεις από την άλλη πλευρά. Σε κάθε περίπτωση ο πρωθυπουργός ξεκαθάρισε ότι η θέση της Ελλάδας είναι υπερ μιας βιώσιμης λύσης στα πλαίσια των διεθνώ συμφωνιών. Ο Αντώνης Σαμαράς χαρακτήρισε «κορυφαίο εθνικό θέμα» το Κυπριακό τονίζοντας ότι στόχος είναι ο τερματισμός της παράνομης τουρκικής κατοχής. Πρόσθεσε, παράλληλα, ότι όταν υπάρξει το τελικό κείμενο θα πρέπει να υπάρξουν δημοψηφίσματα και να υπάρξει ευρεία συναίνεση. Από την πλευρά του ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας έκανε λόγο για ανάγκη επίτευξης βιώσιμης, λειτουργικής και ασφαλούς λύσης, η οποία, όπως είπε, ενδέχεται να συμφωνηθεί και τις επόμενες ημέρες.

Ο Νίκος Αναστασιάδης μετά την ολοκλήρωση των διαβουλεύσεων θα αναχωρήσει για την Κύπρο, όπου αργότερα μέσα στην ημέρα αναμένεται να απευθύνει διάγγελμα στον κυπριακό λαό.

Σαμαράς: Να σταματήσει η Τουρκία τις προκλήσεις

Λίγη ώρα μετά την ηχηρή παρέμβαση της Ουάσινγκτον μέσω της βοηθού υπουργού Εξωτερικών, Βικτόριας Νούλαντ, η οποία με αφορμή την παρενόχληση, από τουρκική φρεγάτα, του νορβηγικού σεισμογραφικού πλοίου «Princess», το οποίο διεξήγαγε έρευνες σε οικόπεδα της κυπριακής ΑΟΖ, δήλωσε την Πέμπτη ότι «θα πρέπει να αποφεύγονται ενέργειες, που ενδέχεται να αυξήσουν την ένταση στην περιοχή», αυστηρό μήνυμα στην Τουρκία έστειλε και ο Αντώνης Σαμαράς.

Όπως δήλωσε χαρακτηριστικά, «θα στηρίξουμε τα δικαίωματα της Κύπρου στο θέμα της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης. Η Τουρκία επιμένει σε μάταιες ενέργειες κλιμάκωσης της έντασης».

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου