ΕΛΛΑΔΑ

Οι αυξήσεις – φωτιά στα διόδια προκαλούν σφοδρές αντιδράσεις (Βίντεο)

οι-αυξήσεις-φωτιά-στα-διόδια-προκαλ-200541

Εξοργισμένοι εμφανίζονται οι οδηγοί και οι κάτοικοι Αθήνας και επαρχίας από τις αυξήσεις στα διόδια – φωτιά που η εφαρμογή τους άρχισε σήμερα, ενώ ο δήμαρχος Ωρωπού προανήγγειλε κινητοποιήσεις καθώς στην περιοχή υπάρχουν οκτώ σταθμοί, μιας και διέρχεται η εθνική οδός προς τη Λαμία.

Το ταξίδι Αθήνα – Θεσσαλονίκη με το αυτοκίνητο πλέον γίνεται ακριβότερο σε σχέση με το… αεροπλάνο. Πως όχι άλλωστε, αφού μετά τις νέες αυξήσεις, το κόστος εκτοξεύεται από τα 44 στα 56 ευρώ.

Ειδικότερα, στις Αφίδνες το αντίτιμο από 2,10 ευρώ θα αυξηθεί στα 3,35 ευρώ, ενώ σχεδόν ένα ευρώ ακριβότερα θα πληρώνουν οι οδηγοί και τα πλευρικά διόδια στο Καπανδρίτι, καθώς το αντίτιμο διαμορφώνεται στα 2,05 ευρώ από 1,20 ευρώ που είναι σήμερα.

Κατά 55 λεπτά αυξάνεται η τιμή στα πλευρικά διόδια της Μαλακάσας, στα οποία πλέον οι οδηγοί ΙΧ θα πρέπει να καταβάλλουν 1,45 ευρώ από 90 λεπτά που πληρώνουν τώρα, ενώ κατά 25 λεπτά αυξάνεται το αντίτιμο στα πλευρικά διόδια Οινοφύτων.

Περίπου 50% αυξάνεται το αντίτιμο στα μετωπικά διόδια της Θήβας, καθώς οι οδηγοί ΙΧ θα πληρώνουν από την Πέμπτη 3,95 ευρώ από 2,55 ευρώ που πληρώνουν τώρα, ενώ αύξηση 55 λεπτών θα ισχύσει και στα πλευρικά διόδια της Θήβας στα οποία το αντίτιμο διαμορφώνεται στα 1,55 ευρώ από 1 ευρώ.

Σχεδόν 60% είναι το ποσοστό αύξησης τόσο στα μετωπικά όσο και στα πλευρικά διόδια της Τραγάνας, με το αντίτιμο για τα πρώτα να ανεβαίνει στα 3,9 ευρώ από 2,45 ευρώ ενώ για τα πλευρικά διόδια θα φθάσει τα 3,15 ευρώ από 2 ευρώ που είναι σήμερα.

Η νέα πραγματικότητα που διαμορφώνεται με τις αυξήσεις στα διόδια, όπως είναι φυσικό προκαλεί έντονες αντιδράσεις, με τους κατοίκους του Ωρωπού να βρίσκονται κυριολεκτικά στα όρια της απόγνωσης. Λογικό, εάν αναλογιστεί κανείς στην περιοχή έχουν τοποθετηθεί οκτώ (!) σταθμοί διοδίων.

Αυξήσεις – φωτιά και στην Αθηνών – Κορίνθου – Πατρών

Την ίδια στιγμή που μπαίνουν νέοι σταθμοί διοδίων και στην Αθηνών – Κορίνθου – Πατρών με αποτέλεσμα τα διόδια να αυξάνονται από κατά 2,1 και 1,8 ευρώ ανά κατεύθυνση.

Όπως έγραφε από χτες το newpost.gr, αυτό πρακτικά σημαίνει ότι ένας οδηγός που ξεκινούσε από την Αθήνα για την Κόρινθο, με τις παλιές τιμές πλήρωνε μόνο στα διόδια της Ελευσίνας, 3,20 ευρώ. Με τις καινούργιες, θα πληρώνει 2,10 στην Ελευσίνα και επιπλέον 1,80 στον Ισθμό. Συνολικά 3,90 ευρώ, δηλαδή αύξηση 22%.

Η αύξηση αγγίζει το 24% στις περιπτώσεις των επαγγελματικών οχημάτων. Χθες ο οδηγός μιας νταλίκας, κάνοντας τη διαδρομή Κόρινθος – Αθήνα, πλήρωσε 11,40 ευρώ στον Ισθμό. Από σήμερα θα πληρώνει 7,60 ευρώ στην Ελευσίνα και 6,50 στον Ισθμό. Στο σύνολο το κόστος θα φτάνει τα 14,10 ευρώ.

Έντονες αντιδράσεις από πολίτες και οργανώσεις

«Έχει εξαγριωθεί ο κόσμος, στο δημαρχείο έχει γίνει παρέλαση» δήλωσε στον ΣΚΑΪ ο δήμαρχος της περιοχής, και προσέθεσε πως οι πολίτες είναι αποφασισμένοι να μην δεχθούν άλλο «αυτή την κοροϊδία».

Σε παρέμβασή του στην εκπομπή του Νίκου Ευαγγελάτου στο ΣΚΑΪ, προανήγγειλε δυναμικές κινητοποιήσεις. «Σήμερα κάλεσα τους επικεφαλής των δυναμικών παρατάξεων και δείξαμε ενότητα. Αύριο θα αποφασίσει το δημοτικό συμβούλιο» επεσήμανε, αφήνοντας ανοιχτό και το ενδεχόμενο να κλείσουν ακόμη και δρόμους ως ένδειξη διαμαρτυρίας. Όπως σημείωσε ωστόσο, τελικές αποφάσεις θα ληφθούν αύριο.

Την ίδια ώρα εκατοντάδες είναι οι οδηγοί που περνούν από τους σταθμούς δίχως να πληρώνουν, σηκώνοντας απλώς την μπάρα, μιας και όπως δηλώνουν για να έρθουν από τη Θεσσαλονίκη στην Αθήνα αναγκάζονται να πληρώσουν περισσότερα από 50 ευρώ μόνο στα διόδια.

Σε αυτό το πλαίσιο έρχεται και η οργισμένη ανακοίνωση που εξέδωσε η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ενώσεων Καταναλωτών «Η Παρέμβαση». «Η οργή και αγανάκτηση είναι ακόμη μεγαλύτερη γιατί οι οδηγοί καλούνται να καταβάλουν απίστευτα αυξημένα διόδια για δρόμους που …θα κατασκευαστούν στο μέλλον, αν ποτέ κατασκευαστούν στην πραγματικότητα, την ίδια στιγμή που τα οδικά έργα έχουν παγώσει» σημειώνει.

Παράλληλα υποστηρίζει ότι κανείς δεν διασφαλίζει πως τα οδικά δίκτυα θα έχουν την ποιότητα και τις προδιαγραφές που απαιτούνται και παρ’ όλα αυτά οι οδηγοί είναι αναγκασμένοι εδώ και χρόνια να προπληρώνουν ουσιαστικά το τίμημα. «Είναι προκλητικό να καλείται ο διερχόμενος καταναλωτής να προπληρώνει διόδια για δρόμους όπως ο οδικός άξονας Κορίνθου-Πατρών, που αποτελεί διαχρονικά έναν από τους πιο επικίνδυνους και θανατηφόρους δρόμους στην Ευρώπη» σημειώνεται σε σχετική ανακοίνωση.

newpost.gr

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου