ΕΛΛΑΔΑ

Ο Βαρουφάκης κατέθεσε τις ηχογραφήσεις των Eurogroup στη Βουλή

ο-βαρουφάκης-κατέθεσε-τις-ηχογραφήσε-198749

Το είχε αναγγείλει πολλές φορές αλλά σήμερα το έκανε πράξη. Ο Γιάνης Βαρουφάκης κατέθεσε στα πρακτικά της Βουλής ένα USB με τις ηχογραφήσεις που είχε κάνει στα Eurogroup όταν ήταν υπουργός Οικονομικών κατά το πρώτο εξάμηνο διακυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ το 2015.

Ο ίδιος επέμεινε ότι ήταν νόμιμη η ηχογράφηση καθώς ήταν σύμφωνη με παλιότερη απόφαση του Αρείου Πάγου. «Ήθελαν να εξαθλιώσουν όλους τους Έλληνες, αν θέλετε να ακούσετε τι γίνετε εκεί μέσα εδώ έχω τις ηχογραφήσεις και αφήνω τον Πρόεδρο της Βουλής Κώστα Τασούλα λόγω της αρμοδιότητας που έχει να πράξει ότι εκείνος νομίζει» ανέφερε.

Ταχύτατη ήταν αντίδραση του Κώστα Τασούλα ο οποίος χαρακτήρισε απαράδεκτη την ενέργεια του Γιάνη Βαρουφάκη. Ο κ. Τασούλας είπε ότι επειδή η ενέργειά του κ. Βαρουφάκη να μαγνητοφωνήσει ήταν κρυφή θα έπρεπε ο ίδιος να αναλάβει την πρωτοβουλία για το τι θα κάνει με τις ηχογραφήσεις αυτές. Κατέληξε δε ότι η Βουλή δεν θα κάνει ούτε τον αχθοφόρο ούτε τον βαστάζο και κατά συνέπεια δήλωσε ότι επιστρέφει τον φάκελο με κλητήρα εδώ και και τώρα στον Γιάνη Βαρουφάκη.

Aναλυτικά η απάντηση του πρόεδρου της Βουλής:

“Ο κ. Βαρουφάκης, λίγα λεπτά πριν φύγει για την κηδεία του καλύτερου φίλου του, όπως μας είπε, άφησε με τον χαρακτηρισμό «εμπιστευτικό» προς τον πρόεδρο της Βουλής, από τον πρόεδρο της ΚΟ του ΜέΡΑ25, έναν φάκελο. Προεξόφλησε, στην ομιλία που έκανε πριν φύγει για την κηδεία του καλύτερου φίλου του, όπως μας είπε, ότι το περιεχόμενο αυτού του φακέλου αφορά εις την εκ μέρους του κρυφή μαγνητοφώνηση πρακτικών κορυφαίων συλλογικών οργάνων της ΕΕ και με τον τρόπο αυτό προφανώς μου δίνει το δικαίωμα, όπως είπε, πριν φύγει για την κηδεία του καλύτερού του φίλου, μου δίνει το δικαίωμα να αποφασίσω αν θα το δώσω στους πολιτικούς αρχηγούς.

Ήθελα να πω ότι όταν κάποιος αισθάνεται πως πρέπει να αναλάβει μια πρωτοβουλία, να ανακοινώνει κρυφές μαγνητοφωνήσεις που κάνει, πρέπει αυτή την πρωτοβουλία να την υλοποιεί με δική του ευθύνη.

Δεν αντιλαμβάνομαι τον εαυτό μου, ούτε τη Βουλή, ως αχθοφόρο ή βαστάζο των ευθυνών του κ. Βαρουφάκη, εν προκειμένω. Συνεπώς καλώ αμέσως έναν κλητήρα και επιστρέφω ως απαράδεκτη την επιστολή του κ. Βαρουφάκη. Η Βουλή δεν πρόκειται να μετατραπεί σε αχθοφόρο της όποιας ευθύνης θέλει ο ίδιος να αναλάβει με την αποκάλυψη τέτοιων κρυφών μαγνητοφωνήσεων”.

Η αναφορά στο 2015 για τα εργασιακά και τα πλεονάσματα

Νωρίτερα, ο κ. Βαρουφάκης είχε προχωρήσει σε μια άλλη αποκάλυψη για το 2015 και για τους χειρισμούς της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ το πρώτο εξάμηνο του 2015. «Η πρώτη μας διαφωνία για το 2015, τον θυμάμαι να μας λέει “ε, θα τους δώσουμε στους δανειστές τα πλεονάσματα και θα πάρουμε τα εργασιακά”» είπε ο κ. Βαρουφάκης για να συμπληρώσει: «Του απαντούσα ότι πρόκειται για στοιχειώδες σφάλμα. Τότε θεωρούσα ότι ήταν σφάλμα, τώρα γνωρίζω καλύτερα, επρόκειτο για πολιτική επιλογή».

Η αναφορά του κ. Βαρουφάκη προκάλεσε αμηχανία στον Αλέξη Τσίπρα ο οποίος ξεκίνησε της δευτερολογία του ανεβάζοντας κατακόρυφα τους τόνους. «Πόσο πολύ τον έχετε αγαπήσει τον κ. Βαρουφάκη; Εσείς δεν λέγατε ότι κατέστρεψε τη χώρα με 150 δισ; Σας είναι εξαιρετικά σημαντικός», είπε μεταξύ άλλων.

«Πόσο τον αγαπήσατε τώρα τελευταία τον κ. Βαρουφάκη. Ο άνθρωπος που κατέστρεψε την χώρα και τις τράπεζες έτσι δεν λέγατε; Τόσο τον αγαπήσατε. Σας είναι εξαιρετικά σημαντικός. Καταλαβαίνουμε τους λόγους» είπε ο αρχηγός του ΣΥΡΙΖΑ.

Ο Γιάνης Βαρουφάκης, μάλιστα, επέμεινε στις αναφορές του που προκάλεσαν αμηχανία στον Αλέξη Τσίπρα και στη δευτερολογία του λέγοντας «ναι ο Αλέξης Τσίπρας και τα πλεονάσματα έδωσε και δεν πήρε τα εργασιακά».

[thetoc.gr]

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου