ΕΛΛΑΔΑ

Η Γερμανία «ξορκίζει» τα σενάρια για κούρεμα του ελληνικού χρέους

η-γερμανία-ξορκίζει-τα-σενάρια-για-κ-193599

Τη «φωτιά» περί «κουρέματος» του ελληνικού χρέους, που άναψε το δημοσίευμα του γερμανικού περιοδικού Spiegel, επιχειρεί να σβήσει το Βερολίνο.

Το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών, διά του εκπροσώπου του Μάρτιν Κότχαους, υποβάθμισε το ρεπορτάζ, σύμφωνα με το οποίο ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε φέρεται διατεθειμένος να εγκρίνει νέα βοήθεια για την Ελλάδα, με ενδεχόμενο ακόμη και ένα νεο «κούρεμα» χρέους.

Ο εκπρόσωπος του ΥΠΟΙΚ τόνισε ότι στα μέσα του έτους θα δοθεί, εφόσον είναι απαραίτητο, ένα τρίτο πακέτο βοήθειας για την Ελλάδα αποκλείοντας εκ νέου το ενδεχόμενο απομείωσης του ελληνικού χρέους.

«Το εάν και το, εάν ναι, πώς, θα το γνωρίζουμε στα μέσα του έτους», δήλωσε ο κ. Κότχαους για το νέο πακέτο, παραπέμποντας σε δηλώσεις του υπουργού Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε και επανέλαβε ότι «κούρεμα» δεν θα υπάρξει σε καμμία περίπτωση.

Και πρόσθεσε: «Εικαζόμενες σκέψεις περί ενός κουρέματος μπορώ ξεκάθαρα να τις διαψεύσω».

Παράλληλα, σε έγγραφο του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών, προς τα μέλη του ομοσπονδιακού Κοινοβουλίου, το οποίο επικαλείται το πρακτορείο Reuters, ο υφυπουργός Οικονομικών, Στέφεν Κάμπετερ χαρακτηρίζει «ανοησία» τα περί νέου «κουρέματος», με την κυβέρνηση να έχει τη βούληση να ενισχύσει τη στήριξή της προς την Ελλάδα και με άλλους τρόπους, πέρα από την καθαρή οικονομική βοήθεια.

Σύμφωνα με τη γερμανική υπηρεσία του πρακτορείου Reuters, ο κ. Κάμπετερ εξηγεί στους βουλευτές ότι «το υπουργείο Εξωτερικών έχει συμφωνήσει να αναλάβει τον συντονισμό μεταξύ των υπουργείων, καθώς μόνο με χρήματα δεν μπορεί να βοηθηθεί η χώρα» και επιβεβαιώνει, με το βλέμμα στραμμένο στη συζήτηση για ένα νέο πακέτο βοήθειας για την Ελλάδα, ότι η γερμανική κυβέρνηση είναι «υπό ξεκάθαρους όρους» έτοιμη να μιλήσει για περαιτέρω οικονομική βοήθεια για τη χώρα.

Στο έγγραφο γίνεται επίσης, αναφορά στις οικονομικές εξελίξεις στην Ελλάδα: «Οι ως τώρα μεταρρυθμίσεις είναι τεράστιες, αλλά δεν αρκούν ακόμη για να εξασφαλίσουν τη βιώσιμη επιτυχία», τονίζεται και επισημαίνεται ότι ενόψει υποχρεώσεων για την καταβολή τον Μάιο του 2014 ποσού ύψους 10,5 δισεκατομμυρίων ευρώ, πρέπει να τονιστεί ότι το τρέχον πρόγραμμα «δεν αρκεί για τη χρηματοδότηση».

Σε παρόμοιες συνθήκες στο παρελθόν, επισημαίνει το πρακτορείο, το Eurogroup εξέδιδε πολιτική δήλωση για την εξασφάλιση της μελλοντικής χρηματοδότησης.

Στο έγγραφο σημειώνεται ότι η ευρωζώνη υποσχέθηκε στη χώρα νέα βοήθεια, «υπό την προϋπόθεση μίας επιτυχούς υλοποίησης του προγράμματος -και εάν χρειάζεται- περαιτέρω μέτρων για τη βελτίωση της βιωσιμότητας του χρέους. Μη ρεαλιστικές προσδοκίες για ένα “κούρεμα” χρέους σε λάθος χρόνο θα ήταν όμως αντιπαραγωγικές».

Ο ίδιος διευκρίνισε στο Reuters ότι πριν από τα μέσα του 2014 του έτους δεν εκκρεμεί καμία απόφαση. «Πρώτα από όλα, θα περιμένουμε αν μέχρι το τέλος του Απριλίου υπάρχουν τα απαραίτητα στοιχεία», αναφέρει, ενώ, σύμφωνα με το κείμενο του υπουργείου, για την αναγκαιότητα και ενδεχομένως τον τρόπο περαιτέρω διευκολύνσεων του χρέους, μπορεί, να ληφθεί απόφαση, μόνο στο πλαίσιο μιας συνολικής αντιμετώπισης.

«Μία πρόωρη απόφαση για ένα καινούργιο πρόγραμμα προσαρμογής θα μπορούσε να έχει αρνητικές επιπτώσεις στη βούληση για μεταρρυθμίσεις», προειδοποιεί ο κ. Κάμπετερ.

newpost.gr

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου