ΕΛΛΑΔΑ

Φόβοι για νέους «Τζέκιλ και Χάιντ» στην ελληνική αστυνομία

φόβοι-για-νέους-τζέκιλ-και-χάιντ-στη-190774

Οι… δόκτωρ Τζέκιλ και κύριοι Χάιντ της Ελληνικής Αστυνομίας. Οι υποδειγματικοί επαγγελματίες που μεταλλάσσονται βίαια και δολοφονικά στο οικογενειακό και φιλικό περιβάλλον. Το ποσοστό τους εξαιρετικά μικρό στους κόλπους του αστυνομικού σώματος, συνταρακτικό όμως για την κοινή γνώμη όταν εκδηλώνεται. Τραγωδίες σαν αυτή που επεφύλασσε ο 47χρονος Αρχιφύλακας Χρήστος Ζαπαντιώτης, μπορεί να παραμένουν και «χωρίς διάγνωση».

Από τους περίπου 55.000 αστυνομικούς, από το 2009, με τον νόμο 3169, όταν συστάθηκε η υπηρεσία καταλληλότητας οπλοφορίας, έχουν εξεταστεί μόλις 27.000 αστυνομικοί, δηλαδή οι υπόλοιποι 28.000 δεν έχουν περάσει ψυχομετρικά τεστ. Από αυτούς που εξετάστηκαν, οι περίπου 350 αφοπλίστηκαν, δηλαδή ένα ποσοστό 1,56%, με το εκτιμώμενο ποσοστό στο σύνολο του αστυνομικού προσωπικού να κυμαίνεται στο 3%. Οι υγειονομικές υπηρεσίες της Ελληνικής Αστυνομίας διαθέτουν 48 άτομα ειδικούς επιστήμονες, ωστόσο οι 11 από αυτούς συμμετέχουν στις ειδικές επιτροπές από τις οποίες εξετάζονται οι αστυνομικοί, νούμερο εξαιρετικά χαμηλό για να μπορέσει να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις των εξετάσεων και του επανελέγχου κάθε 5 χρόνια!

Ο 47χρονος αρχιφύλακας είχε μπει στην ΕΛ.ΑΣ., το 1992 και πέρασε ψυχομετρικά τεστ… 19 χρόνια αργότερα, αν και με το «βιογραφικό» του πολύ δύσκολα θα μπορούσε να διαγνωστεί, αν υπήρχε, η οποιαδήποτε δολοφονική προδιάθεση.

Ο… δόκτωρ Τζέκιλ

Αναφορικά με την περίπτωση του 47χρονου αρχιφύλακα, ο Μανώλης Κουφάκης Αστυνομικός Διευθυντής Υγειονομικού, στέλεχος στο Ψυχιατρικό-Ψυχολογικό Τμήμα ΕΛ.ΑΣ., επιστημονικός υπεύθυνος της τηλεφωνικής γραμμής ψυχολογικής στήριξης της αστυνομίας, μιλώντας στον «Ελεύθερο Τύπο», δηλώνει χαρακτηριστικά: «Η μεγαλύτερη διαχείριση είναι η κρίση στην οικογένεια μας και στο σπίτι μας. Εκεί μπορώ να πω ότι μεταλλασσόμαστε όλοι. Είναι πολύ δύσκολο να διαχειριστούμε την καθημερινότητά μας. Άνετα μπορεί κάποιος να είναι δόκτωρ Τζέκιλ και κύριος Χάιντ. Το περιστατικό που συζητάμε δεν είναι εξαίρεση, εύχομαι να μην βγω αληθινός αλλά θα το ζήσουμε και στο μέλλον».

«Ο συγκεκριμένος άνθρωπος ήταν υπεράνω πάσης υποψίας. Πρώτον υπηρετούσε σε μία πολύ καλή υπηρεσία της Ελληνικής Αστυνομίας στο πλευρό ενός πρώην πρωθυπουργού, με άλλες παραστάσεις, με άλλη καθημερινότητα και θα έλεγα και όχι δύσκολο αστυνομικό έργο. Φανταστείτε ότι ο κ. Σημίτης είπε για τον συγκεκριμένο ότι ήταν υπόδειγμα, εξαίρετος, διαμάντι. Ακόμη και την προηγούμενη βδομάδα, αν έφθανε με ένα εισηγητικό άριστο από τους προϊσταμένους του, από τον πρώην πρωθυπουργός ως πολύ καλός και εξαίρετος στη δουλειά του χωρίς τίποτα στον φάκελό του, δεν θα υπήρχε κίνητρο και λόγος από την εξέταση του 10-20 λεπτά να έχω διαφορετική γνώμη. Η ανθρώπινη συμπεριφορά δεν προβλέπεται, μπορεί να έχει παραμέτρους, μπορεί να έχει κάποια στοιχεία, αλλά δεν μπορούμε να είμαστε κάθετοι στην επόμενη κίνηση του κάθε ανθρώπου να προβλέψουμε τι θα κάνει επακριβώς» συμπληρώνει εμφατικά ο κ. Κουφάκης.

Το… ταμπού του ψυχολόγου

«Για να απευθυνθεί κάποιος σε ειδικό ψυχικής υγείας παραμένει ακόμη ταμπού στην Ελλάδα. Πολλές φορές κάνουμε το εξής μεγάλο λάθος δεν θέλουμε το πρόβλημα να βγει έξω από το σπίτι μας. Αυτό είναι το τραγικό. Πρέπει ουσιαστικά να μιλήσουμε, όταν μιλήσουμε, μόνο κερδίζουμε, για τον απλούστατο λόγο ότι κάποιος έχει περισσότερη εμπειρία, έχει δει περισσότερα περιστατικά, έχει ζήσει καταστάσεις και θα βοηθήσει και εμάς και την οικογένειά μας και όχι να φθάνουμε σε καταστάσεις σας αυτές τις τελευταίες. Απαραίτητη προϋπόθεση παραμένει η βοήθεια των προϊσταμένων, του ατομικού δελτίου του κάθε αστυνομικού, δηλαδή τι χρόνια υπηρεσίας έχει, οικογενειακή κατάσταση, αν έχει ποινές, αν έχει καμία επίπληξη κατά την υπηρεσία, αν έχει δημιουργήσει προβλήματα σε ιδιώτες, αν έχει εμπλακεί σε οτιδήποτε, είναι ένα σημαντικό εργαλείο για εμάς να ξεκινήσουμε την παρέμβαση» επισημαίνει ο αστυνομικός διευθυντής.

Η έλλειψη επιστημονικού προσωπικού επιχειρήθηκε να καλυφθεί με την τηλεφωνική γραμμή ψυχολογικής υποστήριξης, η οποία είχε αναπάντεχα θετικά αποτελέσματα το πρώτο 9μηνο λειτουργίας της. Οι ένστολοι μπορούν να σώσουν την ψυχή τους και τους γύρω τους, όπως λέει ο κ. Κουφάκης, επικοινωνώντας στο 210 3410900 και υπερτονίζει: «Η ζωή είναι μια βόλτα και η σιωπή δεν λύνει προβλήματα»…

Σύνολο προσωπικού: 55.000 άτομα

Εξετάστηκαν: 27.000 αστυνομικοί (από το 2009)

Δίχως ψυχομετρικά: 28.000 ένοπλοι

Αφοπλίστηκαν: 369 (1,56%)

Επιστημονικό Προσωπικό: 48 ειδικοί επιστήμονες, με μόλις 11 να συμμετέχουν στις επιτροπές εξετάσεων και «αφοπλισμού»

Αποτελέσματα Γραμμής Ψυχολογικής Στήριξης

Από Μάρτιο έως Νοέμβριο 2017

Κλήσεις: 606

Άνδρες: 228

Γυναίκες: 308

Αναπάντητες: 70

Εν ενεργεία: 208

Συνταξιούχοι: 12

Μέλη::159

Άλλες περιπτώσεις: 227

Ενημέρωση-πληροφορίες: 180

Ψυχολογική υποστήριξη: 106

Συμβουλευτική: 201

Άλλες περιπτώσεις:119

[thetoc.gr]

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου