ΕΛΛΑΔΑ

Άγιο Όρος: Εξηγήσεις για τα κηρύγματα αρνητών και τους διαδοχικούς θανάτους μοναχών

άγιο-όρος-εξηγήσεις-για-τα-κηρύγματα-α-185536

Σε διευκρινίσεις προβαίνει η Ιερά Επιστασία του Αγίου Όρους για τη στάση και τις ενέργειές της σε ό,τι αφορά τα μέτρα αντιμετώπισης της πανδημίας του κοροναϊού στη μοναστική πολιτεία.

Παράλληλα, επισημαίνει την υιοθέτηση, από πλευράς της, των σχετικών αποφάσεων της πολιτείας και τις προσπάθειες για την εφαρμογή τους, με βάση και το ειδικό καθεστώς του Αγίου Όρους, καθώς και την άριστη συνεργασία της με την πολιτική διοίκηση του Αγίου Όρους για την αντιμετώπιση της πανδημίας.

Τι αναφέρει η Ιερά Επιστασία του Αγίου Όρους

H Ιερά Επιστασία υπογραμμίζει ότι, τόσο η ίδια όσο και η Ιερά Κοινότητα, από την αρχή της πανδημίας έλαβαν όλα τα «αναγκαία και σοβαρά μέτρα προστασίας, σύμφωνα με τας κατά καιρούς εκδιδόμενας υπουργικάς αποφάσεις, με βάσιν και το ειδικό καθεστώς του Αγίου Όρους και προέτρεπαν συνεχώς, προς τήρησιν των, τας Ιεράς Μονάς και τα εξαρτήματα των».

Tονίζει δε, πως «κάθε Ιερά Μονή είναι αυτοδιοίκητος και υπεύθυνος για τα περαιτέρω μέτρα προστασίας, πέραν των κοινών μέτρων, κατευθύνσεων και συστάσεων από την Ιερά Κοινότητα. Εις το Άγιον Όρος δεν υφίσταται διχαστική ατμόσφαιρα μεταξύ των μοναχών δια την πανδημία, αλλά γνήσιος αλληλοσεβασμός εις την στάσιν και τας επιλογάς κάθε καθιδρύματος και προσώπου. Φαινόμενα μαζικής νοσήσεως μοναχών, ή και αυξημένων θανάτων εις τας Ιεράς Μονάς δε θα πρέπει να αποδίδονται αβασάνιστα εις μη τήρησιν των μέτρων προστασίας, χωρίς να λαμβάνονται υπόψιν και άλλοι παράγοντες, ως η κοινή κοινοβιακή ζωή, η προσωπική στάσις κάθε μοναχού, κτλ.».

«Μεμονωμέναι φωναί μοναχών, από όπου και αν προέρχονται, δεν εκπροσωπούν το Άγιο Όρος», επισημαίνει η Ιερά Επιστασία και συνεχίζει: «Ως εκ τούτου θεωρούμε ότι ο γενόμενος θόρυβος και η έκθεσις προσώπων και καθιδρυμάτων του Αγίου Όρους εις δημοσιότητα με αρνητικό τρόπο αυξάνει το βάρος όσων έχουν υποστεί απωλείας εκ της πανδημίας, οδηγεί ενίοτε εις μονοδιάστατην ενημέρωσιν και παραπληροφόρησιν και δε συντελεί εις τας συντονισμένας προσπαθείας όλων των φορέων του Αγίου Ορους δια την αντιμετώπισιν αυτής».

Η Ιερά Επιστασία του Αγίου Όρους υπογραμμίζει, τέλος, την «άριστη» συνεργασία με την πολιτική διοίκηση του Αγίου Όρους για την αντιμετώπιση της πανδημίας και, ειδικότερα, εκφράζει «βαθεία ευγνωμοσύνη» για τις πρωτοβουλίες του πολιτικού διοικητή, Αθανάσιου Μαρτίνου, τόσο για τη διενέργεια συνεχών rapid test καθημερινά στην είσοδο του Αγίου Όρους όσο και για τη συμβολή του προς το Κέντρο Υγείας και τις εκεί εγκατεστημένες υπηρεσίες, καθώς και τις διευκολύνσεις που παρείχε προς τις μονές για την τήρηση των μέτρων προστασίας από την πανδημία.

in.gr

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου