ΕΛΛΑΔΑ

Δόθηκε στην κυκλοφορία η Λεωφόρος Συγγρού μετά την έκρηξη

δόθηκε-στην-κυκλοφορία-η-λεωφόρος-συγ-184530

Αγωνιώδεις ήταν οι προσπάθειες της Ελληνικής Αστυνομίας προκειμένου να δοθεί στην κυκλοφορία η Λεωφόρος Συγγρού μετά την μεγάλη έκρηξη που σημειώθηκε τα ξημερώματα της Τετάρτης και προκάλεσε εκτεταμένες καταστροφές. Ο δρόμος δόθηκε στην κυκλοφορία στις 21:00.

Αργά το απόγευμα της Τετάρτης, ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Τάκης Θεοδωρικάκος με τον αρχηγό της Ελληνιής Αστυνομίας, αντιστράτηγο Μιχάλη Καραμαλάκη, βρέθηκαν στο σημείο της έκρηξης για αυτοψία αλλά και για να δοθεί η απαραίτητη καθοδήγηση στα συνεργεία.

Στο πλαίσιο αυτό, με δεδομένο πως αύριο, είναι η πρώτη εργάσιμη ημέρα μετά την κακοκαιρία, δόθηκαν οδηγίες προκειμένου οι έρευνες που γίνονται στο σημείο να επιταχυνθούν και η λεωφόρος Συγγρού να δοθεί άμεσα σε κυκλοφορία, κάτι που έγινε στις 21:00. Υπενθυμίζεται πως βάσει των αρχικών εκτιμήσεων ο δρόμος υπολογιζόταν να επανέλθει στην κανονικότητα αύριο το μεσημέρι.

Σημειώνεται πως σύμφωνα με πηγές της ΕΛ.ΑΣ., έπρεπε πρώτα να καθαρίσει ο δρόμος από τα συντρίμμια και να μην υπάρχει κίνδυνος για τις παρακείμενες επιχειρήσεις, τους διερχόμενους οδηγούς και τους πεζούς. Ο κίνδυνος ήταν μεγάλος, καθώς υπήρχαν ολόκληρες τζαμαρίες, που κυριολεκτικά κρέμονταν στο κενό. Φορτηγά του Δήμου Αθηναίων και ιδιωτών φόρτωναν και απομάκρυναν τα συντρίμμια από το σημείο.

Παράλληλα, η Πυροσβεστική πραγματοποίησε έρευνες, μαζί με την Εταιρεία Διανομής Αερίου Αττικής, για τα αίτια της έκρηξης. Για τον ίδιο σκοπό έχουν οριστεί και δύο ανεξάρτητοι πραγματογνώμονες.

Τα νεότερα στοιχεία από τις έρευνες, σύμφωνα με την Εταιρεία Διανομής Αερίου Αττικής, ανατρέπουν πάντως όσα γνωρίζαμε έως τώρα για την έκρηξη. Και αυτό, καθώς το κτήριο στον αριθμό 3 της Συγγρού δεν έχει παροχή φυσικού αερίου. Αντίθετα, φυσικό αέριο διαθέτει το κτήριο στον αριθμό 7. Καθώς φαίνεται, το ωστικό κύμα από την έκρηξη στη Συγγρού 3 προκάλεσε διαρροή στην παροχή φυσικού αερίου μεταξύ των αριθμών 5 και 7.

Οι τεχνικοί της Εταιρείας εκτιμούν ότι η έκρηξη στον αριθμό 3 προκλήθηκε από φιάλη υγραερίου, την οποία ενδεχομένως να χρησιμοποιούσε ο 78χρονος τραυματίας.

Πηγές της ΕΛ.ΑΣ, σχολιάζοντας το μέγεθος της έκρηξης, έλεγαν ουσιαστικά ότι ήμασταν τυχεροί που σήμερα ήταν αργία στο δημόσιο και τον ιδιωτικό τομέα. Εάν η έκρηξη είχε σημειωθεί σε ώρα αιχμής, θα θρηνούσαμε πάνω από 100 νεκρούς, εκτιμούν. «Γλιτώσαμε από θαύμα» λένε χαρακτηριστικά.

«Μύριζε πολύ έντονα υγραέριο και είδα ότι υπάρχει ένας μεγάλος κρατήρας» είπε στο protothema.gr ένας από τους ανθρώπους που έσπευσαν στο σημείο της μεγάλης έκρηξης: «Ειδαμε από την τηλεόραση ότι έγινε μια μεγάλη έκρηξη, επειδή έχουμε τη σχολή χορού στο διπλανό κτίριο από το σημείο που έγινε η έκρηξη. Ήρθα κατευθείαν εδώ, μίλησα με τον προϊστάμενο της Πυροσβεστικής και ανεβήκαμε επάνω και ειδαμε ότι οι ζημιές είναι τεράστιες. Μύριζε πολύ έντονα υγραέριο και είδα ότι υπάρχει ένας μεγάλος κρατήρας που έχει ανοίξει μια πολύ μεγάλη τρύπα, είναι όλα γκρεμισμένα, έχουν σπάσει τα πάντα κι έπειτα ήρθε ενημέρωση στην Πυροσβεστική να εκκενώσει το κτίριο, γιατί υπάρχει διαρροή υγραερίου. Ενημερώσαμε την ιδιοκτήτρια του διπλανού κτιρίου που έγινε η έκρηξη, μας είπε ότι ο αδερφός της ήταν σε εκείνο το σημείο, ενημερώσαμε τις Αρχές, τον βρήκαν τον άνθρωπο, ήταν τραυματισμένος, και τον μετέφεραν στο νοσοκομείο».

Η λεωφόρος Συγγρού παραμένει κλειστή από το ύψος της Φραντζή, ενώ κλειστές παραμένουν η Αμαλίας και η Φιλελλήνων, καθώς οι Αρχές προσπαθούν να απομακρύνουν τα συντρίμμια από το σημείο της έκρηξης.

protothema.gr

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου