ΕΛΛΑΔΑ

Καταδικάστηκαν από 4 ως 25 χρόνια φυλακή 14 «νονοί της νύχτας»

καταδικάστηκαν-από-4-ως-25-χρόνια-φυλακή-14-176341

Σε δεκάδες χρόνια φυλάκισης καταδικάστηκαν πριν από λίγα 24ωρα γνωστά «ονόματα» της νύχτας που κατηγορούνταν για τη μεγάλη υπόθεση βομβιστικών επιθέσεων αλλά και εκβιάσεων που είχε αποκαλύψει η ΕΛ.ΑΣ. τον Φεβρουάριο του 2011.

Από τους 17 κατηγορούμενους -πολλοί εξ αυτών ήταν εμπλεκόμενοι και στην απαγωγή του εφοπλιστή κ. Περικλή Παναγόπουλου στις αρχές του 2009- καταδικάστηκαν οι 14 σε ποινές από 4 ως 25 χρόνια. Έτσι αρκετοί εξ αυτών που είχαν αφεθεί ελεύθεροι λόγω παρέλευσης του 18μήνου οδηγήθηκαν στη φυλακή.

Πρόκειται για την ολοκλήρωση του «πρώτου τμήματος» μιας δικαστικής διαδικασίας-μαμούθ. Και αυτό διότι θα ακολουθήσουν και άλλες επτά δίκες σε Αθήνα και επαρχία για ισάριθμες συμμορίες εκβιαστών -οι κατηγορούμενοι προσεγγίζουν συνολικά τα 100 άτομα- που αναδείχθηκαν από την ίδια έρευνα της ΕΛ.ΑΣ. Χαρακτηριστικό της συγκεκριμένης διαδικασίας είναι ότι κανείς εκ των δεκάδων καταστηματαρχών που κατέθεσαν ως μάρτυρες δεν παραδέχθηκε ότι έπεσε θύμα εκβιασμού και όλοι μιλούσαν για «δανεισμούς» τους και παρανοήσεις από την πλευρά της Αστυνομίας.

Η δικογραφία για τα κυκλώματα των «νονών» της νύχτας σχηματίστηκε στις 24 Φεβρουαρίου 2011, ύστερα από διετή έρευνα του Τμήματος Δίωξης Εκβιαστών της Ασφάλειας Αττικής με τη βοήθεια του συστήματος υποκλοπών της Αντιτρομοκρατικής Υπηρεσίας. Στο αρχικό διαβιβαστικό μνημονευόταν η παράνομη δράση 217 ποινικών (για 55 από αυτούς δεν είχαν καταγραφεί τα πλήρη στοιχεία τους) που φέρεται ότι συμμετείχαν σε οκτώ εγκληματικές οργανώσεις οι οποίες προχωρούσαν σε χιλιάδες εκβιάσεις και δεκάδες τοποθετήσεις βομβών σε νυκτερινά κέντρα.

Από αυτές τις οκτώ εγκληματικές οργανώσεις οι έξι δρούσαν στην Αθήνα και οι δύο στο Αγρίνιο. Για περισσότερα από 50 άτομα, ανάμεσα σε αυτούς αρκετοί αστυνομικοί που εμφανίζονταν εμπλεκόμενοι, εκδόθηκαν απαλλακτικά βουλεύματα.

Αφορμή της έρευνας ήταν επιστολές πολιτών που ανέφεραν: «Κάντε ό,τι μπορείτε να μας σώσετε, δεν έχουμε καμία άλλη ελπίδα. Το μόνο που δουλεύει εδώ κάτω καλά είναι το μπραβιλίκι και το νταβατζιλίκι. Πληρώνω 250 ευρώ την εβδομάδα για προστασία. Δεν με ρωτάει κανένας αν βγαίνω ή δεν βγαίνω για να πληρώσω».

Το κατηγορητήριο στηρίχθηκε και σε δεκάδες βίντεο από τις «επισκέψεις» των «νονών» σε καταστήματα και νυχτερινά κέντρα όπου εικονίζονται να λαμβάνουν χρήματα από τους καταστηματάρχες αλλά και στις καταγεγραμμένες συνομιλίες τους.

Εκείνο που είχε προκαλέσει εντύπωση στη δικογραφία ήταν η ευκολία οργάνωσης εγκληματικών επιθέσεων μέσα από τις φυλακές, το πλήθος των εκβιαζόμενων επιχειρηματιών αλλά και τα «συνθηματικά» των κακοποιών. Όπως μνημονεύεται στα δικαστικά βουλεύματα, τις χειροβομβίδες τις αποκαλούσαν «ρωσικά μπολ», τα όπλα τα αποκαλούσαν «χράπα-χρούπα» και «παπάκια», τους σιγαστήρες «πιπίλες», τα θύματα της μαστροπείας «κρέατα» (!) και τους αστυνομικούς «παιδιά του Ζεβεδαίου». Προκειμένου να μιλήσουν συνωμοτικά για τις εκβιάσεις έλεγαν «πήγες για μακαρόνια;» ή «είδες την τραγουδίστρια;» ενώ μιλούν για «μανικιούρ-πεντικιούρ», «μπότοξ» και «πλαστική» υπονοώντας άγριους ξυλοδαρμούς.

Η δίκη για την πρώτη συμμορία που ολοκληρώθηκε αφορούσε τη δράση μεγαλοποινικών που έχουν απασχολήσει και για άλλες εγκληματικές ενέργειες όπως δολοφονίες και απαγωγές, για επιθέσεις σε δικαστικούς λειτουργούς και ορισμένοι εξ αυτών για ενδεχόμενες σχέσεις με οργανώσεις αντάρτικου πόλης.

Η πιο βαριά ποινή, 25 χρόνια φυλάκιση, δόθηκε σε γνωστό ποινικό για τον οποίο έχουν υπάρξει καταγγελίες -ο ίδιος αρνήθηκε κάθε εμπλοκή- ότι προσφάτως οργάνωσε βομβιστικές επιθέσεις μέσα από τις φυλακές Κορυδαλλού.

tovima.gr

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου