ΕΛΛΑΔΑ

«Δυσαρέστησα πολλούς φίλους» – Aποχώρηση Μόσιαλου από την ενημέρωση για τον κορονοϊό

δυσαρέστησα-πολλούς-φίλους-aποχώρ-172301

Την απόφασή του να αποχωρήσει από την ενημέρωση για τον κορονοϊό ανακοίνωσε ο πρόεδρος του τμήματος πολιτικής υγείας του London School of Economics, Ηλίας Μόσιαλος.

Σε ανάρτησή του στα social media έγραψε: «Τελευταία ανάρτηση περί κορωνοιού και παίρνω ένα διάλειμμα μεγάλης διαρκείας όσον αφορά στην ενημέρωση για τις εξελίξεις.

  • Εδώ και ένα μήνα τονίζω την ανάγκη για επαρκή προετοιμασία για να αντιμετωπίσουμε την απειλή.
  • Παράλληλα κατέθεσα έγκαιρα συγκεκριμένες (όχι γενικά και αόριστα) προτάσεις στη σύσκεψη που οργανώθηκε υπό την προεδρεία του Πρωθυπουργού. Προτάσεις, όχι εκκλήσεις μόνο. Οι περισσότερες έχουν υλοποιηθεί. Προτάσεις κατέθεσαν βέβαια και πολλοί άλλοι επιστήμονες. Η κυβέρνηση έχει θεσμούς, ακούει τους ειδικούς και συνθέτει τις προτάσεις τους. Αυτό κάνει κάθε σωστή κυβέρνηση.
  • Έδωσα έμφαση στη σημαντική ενίσχυση του δημοσίου συστήματος υγείας. Είπα ότι τώρα προέχει η προστασία της δημόσιας υγείας και όχι η περαιτέρω μείωση των φόρων. Αυτό δυσαρέστησε πολλούς φίλους στο κεντροδεξιό φάσμα του πολιτικού συστήματος.
  • Επισήμανα την ανάγκη σύμπλευσης κυβέρνησης και αντιπολίτευσης στο θέμα αυτό. Χαίρομαι που έχει επιτευχθεί σε μεγάλο βαθμό.
  • Δεν υποτίμησα τους κινδύνους από το νέο ιό. Δεν είναι ούτε απλή γρίπη όπως λένε μερικοί ούτε θα είναι η συντέλεια του κόσμου. Οι επιπτώσεις όμως για τις ευπαθείς ομάδες θα είναι μεγάλες αν δεν ελέγξουμε τη διασπορά του ιού.
  • Έδωσα έμφαση στα ζητήματα προσωπικής ευθύνης. Έκανα μια σκληρή δήλωση για τους καρναβαλιστές στην Πάτρα γιατί θεωρώ ότι αν ο καθένας μας ερμηνεύει τους νόμους και τις συστάσεις της πολιτείας με το δικό του τρόπο θα αποτύχουμε να περιορίσουμε τη διασπορά της νόσου. Παράλληλα τόνισα ότι σε καμία περίπτωση, και χωρίς επιστημονικά δεδομένα, δεν μπορώ να συνδέσω την εμφάνιση κρουσμάτων στην Πελοπόννησο με τους καρναβαλιστές.
  • Για τα σχολεία και πανεπιστήμια ήμουν επίσης σαφής. Δεν πρότεινα να κλείσουν εδώ και τώρα. Και σίγουρα δεν είπα να κλείσουν όλες οι δραστηριότητες. Δεν θα πρέπει να σταματήσουν οι ερευνητικές και διοικητικές δραστηριότητες και η προετοιμασία του εκπαιδευτικού έργου. Είπα επίσης με σαφήνεια ότι την απόφαση, αν χρειαστεί, θα την πάρουν οι εμπειρογνώμονες του υπουργείου. Αυτοί θα αποφασίσουν και το πότε. Αν όμως εκτιμηθεί ότι πρέπει να έχουμε μέτρα στον τομέα αυτό τότε πρέπει να δράσουμε άμεσα.
  • Τονίζω συνέχεια την εμπιστοσύνη μου στο ΕΣΥ, τον ΕΟΔΥ και το υπουργείο υγείας. Αντιμετώπισα τους λειτουργούς του συστήματος υγείας (γιατρούς, νοσηλευτές, φαρμακοποιούς, μαίες, υγειονομικούς, διοικητικούς) με άπειρο σεβασμό για το έργο που προσφέρουν».

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου