ΕΛΛΑΔΑ

Το νέο πρωτόκολλο στις μονάδες ψυχικής υγείας

το-νέο-πρωτόκολλο-στις-μονάδες-ψυχική-171002

Το νέο πρωτόκολλο για τον κορονοϊό, στις μονάδες ψυχικής υγείας, ανακοίνωσε η αρμόδια υφυπουργός υγείας, Ζωή Ράπτη. Η επικαιροποίηση των προληπτικών μέτρων και της αντιμετώπισης κρουσμάτων κορονοϊού κρίθηκε απαραίτητη στο πλαίσιο των γενικών οδηγιών για την προστασία του προσωπικού και των ενοίκων των μονάδων ψυχικής υγείας. Οι απαραίτητες ομαδικές συναντήσεις προσωπικού θα πραγματοποιούνται, διαδικτυακά ή υβριδικά, με περιορισμένο αριθμό συμμετεχόντων και λήψη των απαραίτητων μέτρων.

Μετακινήσεις ενοίκων

Αναστολή της αυξημένης δραστηριοποίησης ενοίκων των στεγαστικών δομών στην κοινότητα με προσαρμογή στα νέα δεδομένα. Πραγματοποίηση εξόδων αποφόρτισης σε ανοιχτούς χώρους υπό τη συνοδεία του θεραπευτικού προσωπικού.

Επισκεπτήριο

Πραγματοποίηση των επισκέψεων συγγενών και λοιπών οικείων στις στεγαστικές δομές με αρνητικό αντιγονικό έλεγχο (rapid test) ανεξαρτήτως της εμβολιαστικής κατάστασης αυτών. Απαραίτητη η χρήση μάσκας υψηλής προστασίας (N95-FFP2) και για τον επισκέπτη και τον ωφελούμενο. Απαραίτητη η τήρηση των αναγκαίων αποστάσεων και ρύθμιση του προγράμματος των επισκέψεων σε έναν (1) επισκέπτη ανά ημέρα για κάθε ωφελούμενο.

Ένταξη νέων ενοίκων

Στην περίπτωση που ο ψυχικά ασθενής νοσηλεύεται σε Ψυχιατρικό Νοσοκομείο, Ψυχιατρική Κλινική Γενικού Νοσοκομείο, Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου κ.α., η θεραπευτική μονάδα του φορέα, φροντίζει για τη διενέργεια σχετικού διαγνωστικού τεστ (rapid test) στον εν λόγω ασθενή πριν την εκκίνηση της διαδικασίας προετοιμασίας του ασθενή. Θα ακολουθήσει και νέο διαγνωστικό τεστ την προηγούμενη μέρα της οριστικής μετάβασης του ασθενή στη δομή ψυχικής υγείας. Στην περίπτωση που ο ψυχικά ασθενής διαμένει στην κοινότητα, τα μέλη της θεραπευτικής ομάδας του φορέα υποδοχής θα πρέπει -τηρώντας όλα τα μέτρα προφύλαξης που έχουν καθοριστεί από τον Ε.Ο.Δ.Υ.- να φροντίσουν, ώστε να πραγματοποιηθεί σχετικό διαγνωστικό τεστ (rapid test) σε δημόσια μονάδα υγείας κατά την πρώτη τους επίσκεψη στην οικία του ασθενή. Θα ακολουθήσει η προβλεπόμενη διαδικασία προσαρμογής και θα πραγματοποιηθεί επαναληπτικό διαγνωστικό τεστ σε δημόσια μονάδα υγείας την προηγούμενη μέρα της οριστικής του μετάβασης στη δομή ψυχικής υγείας. Σε περίπτωση που η διενέργεια του διαγνωστικού τεστ δεν είναι δυνατό να πραγματοποιηθεί σε δημόσια μονάδα υγείας, τότε το σχετικό κόστος θα επιβαρύνει τον προϋπολογισμό της μονάδας ψυχικής υγείας και θα κριθεί ως επιλέξιμη δαπάνη κατά τον έλεγχο των ετήσιων απολογιστικών της στοιχείων.

Πλαίσιο κάλυψης αναγκών υγείας ενοίκων

Για τη διαχείριση του υγειονομικού κινδύνου και προκειμένου να μειωθεί τυχόν ιικό φορτίο στους εσωτερικούς χώρους, ως ένα επιπλέον μέτρο προφύλαξης, να εξετασθεί από τον ΕΥ κάθε μονάδας σε συνεργασία με τον ιατρό εργασίας και τις Διοικήσεις η δυνατότητα προμήθειας και εγκατάστασης απολυμαντών/καθαριστών αέρα.

Κέντρα Ψυχικής υγείας, εξωτερικά ιατρεία ψυχιατρικών τμημάτων, κέντρα ημέρας και κινητές μονάδες

Αποφασίζεται η αναστολή όλων των δια ζώσης ομάδων και των ατομικών συναντήσεων εκτός της περίπτωσης που είναι εφικτό να ληφθούν μέτρα και να γίνουν προσαρμογές για την προφύλαξη της διασποράς του ιού στους συμμετέχοντες. Εξαιρούνται των παραπάνω οι ατομικές συναντήσεις που κρίνονται από τους Επιστημονικά Υπεύθυνους μείζονος σημασίας για τη διασφάλιση της υγείας των ωφελουμένων. Για να ισχύουν τα ανωτέρω πρέπει να εξασφαλισθούν εναλλακτικές μορφές εξ αποστάσεως υποστήριξης και παρέμβασης. Στα Κέντρα Ημέρας για παιδιά και εφήβους τα προγράμματα προσαρμόζονται από τους Επιστημονικά Υπεύθυνους ώστε να εξασφαλίζεται η μέγιστη προφύλαξη των συμμετεχόντων από τη διασπορά του ιού (τήρηση των υγειονομικών μέτρων). Πραγματοποίηση των απαραίτητων ομαδικών συναντήσεων προσωπικού διαδικτυακά ή υβριδικά με περιορισμένο αριθμό συμμετεχόντων και με λήψη των απαραίτητων μέτρων.

ethnos.gr

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου