ΕΛΛΑΔΑ

Στο τραπέζι παράταση της σχολικής χρονιάς, μείωση της ύλης και Πανελλαδικές τον Ιούλιο

στο-τραπέζι-παράταση-της-σχολικής-χρο-169564

Νέα μέτρα, για τα σχολεία, λαμβάνοντας υπόψιν όλα τα σενάρια για την πορεία εξέλιξης του κορονοϊού, προετοιμάζει το υπουργείο Παιδείας.

Σε συνέντευξή της στην τηλεόραση του ΣΚΑΙ η υπουργός Παιδείας, Νίκη Κεραμέως, ανέφερε ότι μετά το “λουκέτο” που αποφασίστηκε για 14 ημέρες σε όλες τις σχολικές μονάδες, τα Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα και τα φροντιστήρια της χώρας, μελετώνται όλα τα σενάρια αναπλήρωσης των μαθημάτων μέχρι και την επέκταση του σχολικού έτους. “Έχουμε προετοιμαστεί και για μεγαλύτερο διάστημα, αλλά δεν θα χαθεί η σχολική και η ακαδημαϊκή χρονιά“.

Ανοιχτό το ενδεχόμενο μετάθεσης των πανελλαδικών εξετάσεων για τον Ιούλιο

Μείζον θέμα είναι η διεξαγωγή των Πανελλαδικών Εξετάσεων, καθώς η εξεταστέα ύλη δεν θα είναι δυνατόν να καλυφθεί εάν τα σχολεία μείνουν κλειστά για μεγαλύτερο των δύο εβδομάδων διάστημα.

Για το θέμα αυτό η υπουργός Παιδείας δήλωσε: “αν τα σχολεία κλείσουν για 2 με 3 εβδομάδες, τότε δεν θα υπάρχει πρόβλημα”. Ωστόσο ξεκαθάρισε πως “αν υπάρχει παράταση αναστολής λειτουργίας των σχολείων, τότε είναι ανοιχτό το ενδεχόμενο να μετατεθούν για αργότερα οι πανελλαδικές εξετάσεις, δηλαδή για τον Ιούλιο“.

Επέκταση της σχολικής χρονιάς και μείωση της ύλης

“Εάν μιλάμε για αναστολή λειτουργίας των σχολείων για 2 με 3 εβδομάδες, τότε τα μαθήματα θα αναπληρωθούν με αναμόρφωση των ωρών διδασκαλίας και περικοπή περιπάτων”, ανέφερε η υπουργός σημειώνοντας ότι μελετώνται τα εξής μέτρα:

  • Η μείωση της διδακτέας ύλης
  • Μείωση της διδακτικής ώρας από 45 σε 35 λεπτά
  • Κατάργηση των περιπάτων

Εάν κριθεί απαραίτηση η μεγαλύτερης διάρκειας αναστολή λειτουργίας των σχολικών μονάδων, τότε θα εξεταστούν και άλλα μέτρα, όπως είναι η επέκταση της σχολικής χρονιάς παράλληλα με τη μείωση της ύλης. Ερωτώμενη για το ενδεχόμενο αναστολής των μαθημάτων έως το τέλος της σχολικής χρονιάς η κ. Κεραμέως δήλωσε ότι εκτιμά πως κάτι τέτοιο δεν θα γίνει, ωστόσο σημείωσε ότι το υπουργείο αναμένει τις οδηγίες των ειδικών: “έχουμε εμπιστοσύνη στους ειδικούς” ανέφερε.

Ως προς άλλες δραστηριότητες των παιδιών, πέραν του σχολείου, όπως για παράδειγμα αθλητικές δραστηριότητες των Δήμων, η υπουργός ανέφερε ότι “η γενική κατεύθυνση είναι ότι αποφεύγονται οι συναθροίσεις. Θα δοθούν οι σχετικές οδηγίες από τους Δήμους”.

Για τα μαθήματα στα Πανεπιστήμια και την την εξεταστική των φοιτητών, η υπουργός είπε ότι υπάρχει συνεργασία με τις διοικήσεις των ΑΕΙ και πως εάν χρειαστεί θα υπάρχει μέριμνα για την ομαλή διεξαγωγή των εξεταστικών, όπως παράταση του εξαμήνου, ενώ η εκπαιδευτική διαδικασία των Πανεπιστημίων θα ενισχυθεί με την εξ’ αποστάσεως εκπαίδευση.

Ενδεχόμενο ματαίωσης των παρελάσεων

Για τις παρελάσεις της 25ης Μαρτίου, η υπουργός Παιδείας είπε ότι είναι πιθανό να ματαιωθούν ενώ σχετικά με τους εκπαιδευτικούς.

Ανοιχτό είναι και το ενδεχόμενο εξ’ αποστάσεως εκπαίδευσης με προτεραιότητα στους μαθητές της Γ΄ Λυκείου, σε συντονισμό των περιφερειακών διευθύνσεων με τις σχολικές μονάδες και τους εκπαιδευτικούς.

Για τα προγράμματα Erasmus η υπουργός σημείωσε ότι η Ε.Ε. έχει δώσει γενικότερες οδηγίες που εφαρμόζονται από τις χώρες. Σε ό,τι αφορά τα ελληνικά τμήματα Erasmus η υπουργός είπε “δεν θα λειτουργήσουν” διευκρινίζοντας ότι πρόκειται για την δια ζώσης εκπαιδευτική διαδικασία και όχι για την εξ’ αποστάσεως.

Ποιες εκπαιδευτικές δομές αφορά το μέτρο

Σημειώνεται ότι χθες αποφασίστηκε η άμεση προληπτική διακοπή των μαθημάτων για δύο τουλάχιστον εβδομάδες σε όλα τα σχολεία της χώρας.

Tο μέτρο αφορά σε σχολεία, Πανεπιστήμια και λοιπές εκπαιδευτικές δομές που εποπτεύονται απο το Υπ. Παιδειας, όπως ΙΕΚ, ΣΔΕ, ΚΔΒΜ και φροντιστήρια.

Οι διοικητικές υπηρεσίες και οι εστίες στέγασης θα λειτουργούν κανονικά ενώ η έρευνα στα Πανεπιστήμια θα διενεργείται απρόσκοπτα.

Είχε προηγηθεί ανακοίνωση σχετικά με την αναστολή αθλητικών δραστηριοτήτων στα σχολεία, όπως και της δραστηριότητας της κολύμβησης.

Βαθμοί σε κλειστούς φακέλους για το Δημοτικό

Μέτρα έχουν ληφθεί και για τον τρόπο με τον οποίο θα πάρουν βαθμούς οι μαθητές στα σχολεία. Σύμφωνα με την απόφαση, οι μαθητές των Δημοτικών θα πάρουν τους βαθμούς σε κλειστούς φακέλους, ενώ όσοι γονείς ήθελαν να ενημερωθούν για την πρόοδο των γονιών τους θα μπορούσαν να το κάνουν τηλεφωνικώς.

Η εγκύκλιος του υπουργείου Παιδείας για τους βαθμούς

Με βάση τις οδηγίες του ΕΟΔΥ για αποφυγή μαζικών συγκεντρώσεων/συναθροίσεων σε κλειστό χώρο, για προληπτικούς λόγους δημόσιας υγείας, με συγχρωτισμό μαθητών/τριών, γονέων/κηδεμόνων και εκπαιδευτικού προσωπικού:

Οι γονείς/κηδεμόνες μαθητών/τριών που φοιτούν στο Νηπιαγωγείο και στην Α΄ και Β΄ τάξη Δημοτικού δύνανται να επικοινωνούν τηλεφωνικά με τους διδάσκοντες προκειμένου να ενημερωθούν για την πρόοδο των τέκνων τους.

Αναφορικά με την επίδοση των ελέγχων για τους μαθητές/τριες που φοιτούν στη Γ΄, Δ΄, Ε΄ και ΣΤ΄ τάξη, οι σύλλογοι διδασκόντων, με απόφασή τους, θα πρέπει να προβούν στις απαιτούμενες ενέργειες ώστε να παραδίδονται οι έλεγχοι προόδου β΄ τριμήνου σε κλειστό και σφραγισμένο φάκελο στην τσάντα του κάθε μαθητή, χωρίς να απαιτείται η φυσική παρουσία γονέων και κηδεμόνων στο σχολείο.
Με ευθύνη του/της διευθυντή/ντριας και του συλλόγου διδασκόντων θα ενημερωθούν σχετικά οι γονείς και οι κηδεμόνες των μαθητών.

Κλείνουν και οι σχολές του Εμπορικού Ναυτικού

Την αναστολή της εκπαιδευτικής λειτουργίας όλων των δημοσίων σχολών Εμπορικού Ναυτικού (ΑΕΝ,ΚΕΣΕΝ, Σχολές σωστικών και πυροσβεστικών μέσων, θαλαμηπόλων) από σήμερα 11 Μαρτίου 2020 και για τις επόμενες 14 μέρες, αποφάσισε ο υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Γιάννης Πλακιωτάκης.

Η εν λόγω απόφαση ελήφθη στο πλαίσιο των αποφάσεων της κυβέρνησης για την αναστολή της εκπαιδευτικής λειτουργίας όλων των εκπαιδευτικών ιδρυμάτων της χώρας για προληπτικούς λόγους με στόχο τη μείωση της διασποράς του κορονοϊου COVID-19.

[thetoc.gr]

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου