ΕΛΛΑΔΑ

Bενιζέλος: Δεν είναι δουλειά του υπουργού να αξιολογεί πληροφορίες, αλλά να δίνει πολιτικές κατευθύνσεις

bενιζέλος-δεν-είναι-δουλειά-του-υπουργ-168842

Η ρητή εντολή κάθε εβδομάδα ήταν ότι κινούμε όλες τις υποθέσεις φοροδιαφυγής», σημείωσε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος σε τηλεοπτική συνέντευξή του στο Mega, ερωτηθείς για το εάν ως υπουργός Οικονομικών είχε δώσει εντολή στον τότε επικεφαλής του ΣΔΟΕ Γιάννη Διώτη να αξιοποιήσει το περιεχόμενο από το «φλασάκι» με τα ονόματα των Ελλήνων καταθετών στην Ελβετία.

Επιπλέον, ερωτηθείς εάν μετά τη γνωστοποίηση περί ύπαρξης της «λίστας Λαγκάρντ» κάλεσε τον κ. Διώτη προκειμένου να τον ρωτήσει τι συμβαίνει με αυτή τη λίστα, ο κ. Βενιζέλος επεσήμανε ότι ως υπουργός Οικονομικών είχε πολλές προτεραιότητες εκ των οποία και εκείνη για τη μάχη κατά της φοροδιαφυγής, σημειώνοντας ότι κάθε εβδομάδα πίεζε τις αρμόδιες υπηρεσίες για να προχωρήσουν.

Υπογράμμισε δε ότι δεν είναι δουλειά του υπουργού να αξιολογεί πληροφορίες και στοιχεία, αλλά να δίνει πολιτικές κατευθύνσεις.

Κληθείς να σχολιάσει τις αναφορές που φέρεται να έκανε ο κ. Διώτης ότι παρέδωσε το φλασάκι με τη λίστα στον κ. Βενιζέλο και δεν του δόθηκε εντολή για περαιτέρω έλεγχο, ο κ. Βενιζέλος έκανε λόγο για «παρεξήγηση στα όσα φέρεται να έχει πει ο κ . Διώτης στην Επιτροπή». «Δεν ξέρω τι είπε, ξέρω τι έχει πει σ’ εμένα και στους δημοσιογράφους», πρόσθεσε.

Απαντώντας σε σχετικές ερωτήσεις περί αναφορών του κ. Διώτη ότι δεν κράτησε αντίγραφο από το συγκεκριμένο «φλασάκι» αφού το παρέδωσε στον τότε υπουργό Οικονομικών, ο κ. Βενιζέλος είπε, μεταξύ άλλων: «Δεν μπορώ να αντιληφθώ τι σημαίνει ’δεν έχω κρατήσει αντίγραφο, δεν έχω το υλικό’».

Ο κ. Βενιζέλος ανέφερε ακόμη ότι ο κ. Διώτης παρέλαβε το υλικό από τον πρώην υπουργό Οικονομικών Γιώργο Παπακωνσταντίνου, «προφανώς για να το αξιοποιήσει» και διερωτήθηκε: «Τόσο καιρό που το είχε στα χέρια του δεν το είδε;».

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ σημείωσε ακόμη ότι τώρα που υπάρχει το υλικό αυτό στο ΣΔΟΕ χάρη στον ίδιο, πρέπει να έρθει στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας στη Βουλή.

Συντονισμένη επίθεση στο ΠΑΣΟΚ

Συντονισμένη επίθεση δέχεται το ΠΑΣΟΚ και ο ίδιος, με αφορμή τη «λίστα Λαγκάρντ» ή «λίστα Φαλτσιάνι», τόνισε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος σε συνέντευξή του στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Mega, απαντώντας σε ερωτήσεις σχετικά με την πορεία της λίστας.

Ο κ. Βενιζέλος πρόσθεσε ότι η επίθεση είναι χυδαία και στρεφόμενη κατά του ΠΑΣΟΚ στρέφεται κατά της σταθερότητας της χώρας, διότι το ΠΑΣΟΚ είναι εγγυητής της σταθερότητας της κυβέρνησης και της χώρας. Μίλησε επίσης για χυδαία υποκρισία σε βάρος του, όταν είναι εκείνος που σήκωσε το μεγάλο βάρος των διαπραγματεύσεων, ενώ σημείωσε ότι όλα αυτά στοχεύουν στη διάλυση του κοινωνικού ιστού και της χώρας.

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ επανέλαβε ότι μόλις αντιλήφθηκε ότι καμία υπηρεσία δεν διέθετε τη λίστα, έσπευσε να την παραδώσει στον πρωθυπουργό, διασώζοντας το κύρος της χώρας, το οποίο έπληττε το κλίμα που δημιουργούσε η παραδοχή μιας τέτοιας απώλειας.

Πρότεινε να παραδοθεί η λίστα στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής, η οποία, όπως είπε, δεν μπορεί να χρησιμοποιήσει με νόμιμο τρόπο τη λίστα, όπως δεν μπορούσε ούτε το ΣΔΟΕ, το οποίο είναι η αρμόδια υπηρεσία για να ερευνήσει και να αξιοποιήσει τις πληροφορίες. Η Επιτροπή της Βουλής πρέπει στη συνέχεια να δώσει στη δημοσιότητα το περιεχόμενο των πληροφοριών.

Ο κ. Βενιζέλος αναφέρθηκε στις δικές του προσπάθειες για την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής και στις πιεστικές ερωτήσεις για τη συγκεκριμένη λίστα, παρατήρησε ότι πρέπει να μιλήσουμε και για άλλες λίστες, όπως εκείνη των ακινήτων Ελλήνων στο Λονδίνο και τη λίστα του Λιχτενστάϊν.

Μεταξύ εκείνων που στρέφονται κατά του ΠΑΣΟΚ και του ίδιου, ο κ. Βενιζέλος περιέλαβε και όσους σήμερα δηλώνουν ότι δεν είναι ΠΑΣΟΚ και θεωρούν ότι είναι «αειπάρθενοι». Σιωπηρώς περιέλαβε τον Γιάννη Ραγκούση προσπερνώντας τη σχετική ερώτηση, όταν, αμέσως μετά, εξαίρεσε, ονομαστικά, τον Ανδρέα Λοβέρδο, για τον οποίο είπε ότι τον βοήθησε στην εκλογή του στην ηγεσία του Κινήματος, ότι τον κάλεσε να είναι πολύ δίπλα του και ότι ελπίζει πως αυτό θα ευδοκιμήσει.

Ο κ. Βενιζέλος παρατήρησε ότι δεν γίνονται οι ίδιες ερωτήσεις στον κ. Παπακωνσταντίνου, ως να μην είχε εκείνος επί επτά μήνες τη λίστα και ο κ. Διώτης επί ένα χρόνο. Στο διάστημα αυτό, είπε, η Πολιτεία, ότι πληροφορία ήταν να πάρει την πήρε. Και πρόσθεσε ότι θεωρεί αδιανόητο να εμφανίζεται ότι δεν υπάρχει αντίγραφο της λίστας.

Το θέμα αυτό, η επίθεση κατά ΠΑΣΟΚ, η «λίστα Φαλτσιάνι» και τα θέματα του νέου πακέτου μέτρων, θα συζητηθούν στην αυριανή συνεδρίαση της Κ.Ο. του Κινήματος. Ερωτηθείς, ο κ. Βενιζέλος, για το αν τεθεί θέμα εμπιστοσύνης προς το πρόσωπό του, δεν συμμερίστηκε αυτό το ενδεχόμενο, αλλά όταν ρωτήθηκε τι θα γίνει αν τεθεί, απάντησε ότι όλα είναι ανοιχτά και ότι «συζητούμε μεταξύ μας δημοκρατικά».

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ ανέφερε ότι στηρίζει τον πρωθυπουργό και την κυβέρνηση, το ΠΑΣΟΚ στηρίζει τη σταθερότητα της χώρας, αλλά δεν ξεχνά τις προτάσεις του. Επανάφερε την πρότασή του για τη σύσταση της Εθνικής Ομάδας Διαπραγμάτευσης και πρότεινε στον κ. Σαμαρά να προχωρήσει σε «εντατικές και θαρραλέες επαφές στο υψηλότερο δυνατό πολιτικό επίπεδο».

Προσφέρθηκε να βοηθήσει στις διαπραγματεύσεις που πρέπει να γίνουν από κοινού, προσθέτοντας ότι σε αυτή την προσπάθεια της χώρας έχει θέση και ο ΣΥΡΙΖΑ.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου