ΕΛΛΑΔΑ

Κρήτη: Η ενθρόνιση του νέου Αρχιεπισκόπου Κρήτης Ευγενίου παρουσία Μητσοτάκη

κρήτη-η-ενθρόνιση-του-νέου-αρχιεπισκό-167674

Με τις καμπάνες να ηχούν χαρμόσυνα υποδέχτηκε σήμερα Σάββατο, πλήθος κόσμου το νέο Αρχιεπίσκοπο Κρήτης Ευγένιο, του οποίου η ενθρόνιση βρίσκεται αυτή την ώρα σε εξέλιξη.

Λίγο πριν τις 12 το μεσημέρι αφήχθη στον Μητροπολιτικό Ναό ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης ενώ λίγη ώρα νωρίτερα κατέφθασαν και οι υπουργοί, ο Δήμαρχος Βασίλης Λαμπρινός, ο Περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης, οι πρόεδροι του δημοτικού και περιφερειακού συμβουλίου, υπουργοί και τοπικοί βουλευτές.

Στην Κρήτη βρέθηκε και ο πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ Νίκος Ανδρουλάκης, ο οποίος είχε σήμερα το πρώτο τετ α τετ με τον πρωθυπουργό. Ο κ. Ανδρουλάκης ευχήθηκε στον νέο Αρχιεπίσκοπο «να παράξει νέα σελίδα στην ιστορία της Εκκλησίας Κρήτης».

«Αγαπούμε, συγχωρούμε, προχωρούμε» τα πρώτα λόγια του νέου Αρχιεπισκόπου

«Είμαι βέβαιος πως το χέρι του Θεού οδήγησε τα βήματά μου εδώ για να ζήσω όχι απλά δίπλα σας, αλλά μαζί σας. Έρχομαι ως πατέρας της μεγάλης πνευματικής μας οικογένειας, για να λέω σε όλους πως η αγκαλιά του θεού και της εκκλησίας μας είναι ανοιχτή και για να σας απευθύνω αυτή την προτροπή: Αγαπούμε, συγχωρούμε, προχωρούμε» είπε, μεταξύ άλλων, στην εναρκτήρια ομιλία του ο Ευγένιος.

Δείτε φωτογραφίες από την τελετή της ενθρόνισης του Αρχιεπισκόπου Κρήτης Ευγενίου, από το cretapost.gr:

Πλήθος πολιτικού κόσμου

Στον Άγιο Μηνά για την τελετή ενθρόνισης βρίσκονται επίσης η υπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων, Νίκη Κεραμέως, ο υπουργός Ναυτιλίας Γιάννης Πλακιωτάκη, ο υφυπουργός Αθλητισμού, Λευτέρης Αυγενάκης καθώς και ο πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ, Νίκος Ανδρουλάκης, ο οποίος ευχήθηκε στον νέο Αρχιεπίσκοπο «να παράξει νέα σελίδα στην ιστορία της Εκκλησίας Κρήτης».

Παρών επίσης είναι και ο πρώην υπουργός Εθνικής Άμυνας ο Ρεθεμνιώτης στην καταγωγή Ευάγγελος Αποστολάκης, ο οποίος δήλωσε ιδιαίτερα συγκινημένος αλλά και ο αρχηγός της Ελληνικής Αστυνομίας Μιχάλης Καραμαλάκης.

Παρόντες επίσης είναι ο Δήμαρχος Βασίλης Λαμπρινός, ο Περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης.

Στον Άγιο Μηνά βρίσκεται επίσης και ο Δήμαρχος Χανίων Παύλος Σημανδηράκης. Πλήθος φορέων αλλά και απλών πολιτών από το Ρέθυμνο κατέφθασαν στο Ηράκλειο συνοδεύοντας τον κ. Ευγένιο.

Παρόντες στην τελετή είναι επίσης και σύσσωμη η Επαρχιακή Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας της Κρήτης καθώς και εκπρόσωποι του Οικουμενικού Πατριαρχείου.

Έπειτα από ολιγόλεπτη προσφώνηση – καλωσόρισμα εκ μέρους του Δημάρχου Ηρακλείου και ομοίως ολιγόλεπτη αντιφώνηση από τον κ.Ευγένιο οι επίσημοι εισήλθαν στον Μητροπολιτικό Ναό για την έναρξη της τελετής ενθρονίσεως, η διάρκεια της οποίας υπολογίζεται στις δύο ώρες.

Ποιος είναι ο νέος αρχιεπίσκοπος Κρήτης

Ο Σεβασμιότατος Αρχιεπίσκοπος Κρήτης Ευγένιος (κατά κόσμον Ευάγγελος Αντωνόπουλος) γεννήθηκε στο Ηράκλειο την 14η Φεβρουαρίου 1968. Μετά τίς εγκύκλιες σπουδές, φοίτησε στη Θεολογική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών, απ’ όπου έλαβε το πτυχίο του τον Μάϊο του 1990.

Το 1992 περάτωσε τα μαθήματα του κλάδου Ιστορικής Θεολογίας του τμήματος Μεταπτυχιακών Σπουδών της Θεολογικής Σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Η μοναχική του κουρά έγινε στην Ιερά Μονή ‘Αγιου Γεωργίου Σελλινάρι στις 23 Φεβρουαρίου 1991 από τον αοίδιμο Γέροντά του, Μητροπολίτη Πέτρας και Χερρονήσου Νεκτάριο, ο οποίος τον χειροτόνησε διάκονο στις 24 Φεβρουαρίου 1991 στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Μεγάλης Παναγίας Νεαπόλεως και πρεσβύτερο στον Ιερό Ναό της του Θεού Σοφίας Βραχασίου στις 3 Μαρτίου 1991.

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης παρακολουθεί την τελετή

Διορίσθηκε Ιεροκήρυκας της Ιεράς Μητροπόλεως Πέτρας και έλαβε το οφίκιο του Αρχιμανδρίτου στις 24 Δεκεμβρίου 1991. Από το 1994 διακόνησε ως εφημέριος στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Μεγάλης Παναγίας Νεαπόλεως και από το 1997 ανέλαβε την διεύθυνση του Εκκλησιαστικού Πνευματικού Κέντρου της πόλης του Αγίου Νικολάου. Έχει διατελέσει Αντιπρόεδρος του Συνδέσμου Κρητών Θεολόγων (1995 -1997), Αντιπρόεδρος της Εταιρείας Προστασίας Ανηλίκων και της Εταιρείας Αποφυλακιζομένων Νομού Λασιθίου, Μέλος του Δ.Σ. της Εταιρείας Στήριξης ατόμων με ειδικές ανάγκες της Περιφέρειας Κρήτης «Ο Άγιος Τίτος» και Πρόεδρος του Σωματείου «Οι φίλοι του παιδιού Κρήτης», το οποίο εδρεύει στη Νεάπολη.

Πλήθος κόσμου μέσα και έξω από την Εκκλησία

Στις 6 Ιουνίου 2001 διορίσθηκε Υπογραμματέας της Ιεράς Επαρχιακής Συνόδου της Εκκλησίας Κρήτης και το 2004 ανέλαβε την Διεύθυνση Συντάξεως του Επίσημου Δελτίου της Εκκλησίας Κρήτης «Απόστολος Τίτος». Η Ιερά Επαρχιακή Σύνοδος της Εκκλησίας Κρήτης στις 26 Μαΐου 2005 τον εξέλεξε παμψηφεί στη θέση του Επισκόπου Κνωσού και στη θέση του Αρχιγραμματέα της. Η Χειροτονία του είχε τελεστεί στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό του Αγίου Μηνά το Σάββατο 28 Μαΐου 2005.

Η παμψηφεί εκλογή του ως Μητροπολίτη Ρεθύμνης και Αυλοποτάμου έγινε στις 9 Σεπτεμβρίου 2010 και η ενθρόνισή του πραγματοποιήθηκε στις 16 Οκτωβρίου 2010. Αρχιεπίσκοπος Κρήτης εξελέγη από την Αγία και Ιερά Σύνοδο του Οικουμενικού Πατριαρχείου, στις 11 Ιανουαρίου 2022.

in.gr

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου