ΕΛΛΑΔΑ

“Κολαστήριο” ζώων στην Κω: Σκελετωμένες και νεκρές αγελάδες – Προσοχή σκληρές εικόνες

κολαστήριο-ζώων-στην-κω-σκελετωμέ-165146

Σε κολαστήριο για τα δύστυχα ζώα είχε μετατραπεί μονάδα εκτροφής αγελάδων στην Κω, με τους ιδιοκτήτες της να κάθονται στο « σκαμνί» έπειτα από καταγγελίες κατοίκων της περιοχής.

Η δίκη ξεκίνησε στο Αυτόφωρο την περασμένη Παρασκευή, 4 Φεβρουαρίου, διεκόπη και θα συνεχιστεί την επόμενη Παρασκευή.

Παρόλο που φωτογραφίες και βίντεο δείχνουν συνθήκες μαρτυρίου για τις 50 συνολικά αγελάδες εις βάρος των κτηνοτρόφων ασκήθηκε ποινική δίωξη για αδικήματα πλημμεληματικού χαρακτήρα σχετικά με την προστασία των ζώων.

Πώς αποκαλύφθηκε η υπόθεση

Η υπόθεση αποκαλύφθηκε όταν κάτοικος της Κω κατήγγειλε στην αστυνομία δύο κτηνοτρόφους για τις τραγικές συνθήκες διαβίωσης των αγελάδων τους. Οι αστυνομικοί που έφτασαν στο σημείο , στην περιοχή Πλατύ Κυπαρίσσι, αντίκρυσαν σκελετωμένες αγελάδες, άλλες πεσμένες στις λάσπες να ξεψυχούν και πολλά ζώα ήδη νεκρά, θαμμένα πρόχειρα με κλαδιά και σκουπίδια.

Άλλα, που ήταν ζωντανά, κατέρρεαν από την ασιτία και από τις συνθήκες που τους επέβαλαν οι κτηνοτρόφοι, οι οποίοι, ενώ έχουν στην κατοχή τους πάνω από 50 αγελάδες, δεν διαθέτουν ούτε εγκαταστάσεις ούτε κατάλυμα για τα ζώα, με αποτέλεσμα αυτά να ζουν μονίμως εκτεθειμένα στη ζέστη, τη παγωνιά και τη βροχή.

Οι κατηγορούμενοι μάλιστα είχαν άδεια κτηνοτρόφου και εισέπρατταν κανονικά τις επιδοτήσεις για τα ζώα, παρόλο που και για τα δυο απαιτείται έλεγχος συμμόρφωσης με τη νομοθεσία για τις κτηνοτροφικές εγκαταστάσεις και την ευζωία των ζώων.

Στη δίκη παρέστη εκπρόσωπος της Πανελλήνιας Φιλοζωικής Ομοσπονδίας για να υποστηρίξει την κατηγορία σε βάρος των δύο κατηγορουμένων, ενώ συνήγορος τους είναι ο αντιδήμαρχος που έχει στην ευθύνη του και τον πρωτογενή τομέα Παναγιώτης Αβριθής.

Να σημειωθεί ότι με την έναρξη της δίκης το αίτημα να παραστεί η Πανελλήνια Φιλοζωική Ομοσπονδία ως πολιτική αγωγή δεν έγινε δεκτό όπως και το αίτημα για αναβάθμιση του κατηγορητηρίου σε κακούργημα παρά το γεγονός ότι από τη δικογραφία προκύπτει ότι 24 βοοειδή ήταν σκελετωμένα και έξι βρέθηκαν νεκρά μέσα στον υποτιθέμενο χώρο διαβίωσης τους.

Της Άννας Κανδύλη

enikos.gr

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου