ΕΛΛΑΔΑ

Κοροναϊός: Πολυσυστηματικό φλεγμονώδες σύνδρομο εκδήλωσε ο 11χρονος που μεταφέρθηκε από τη Λέσβο στην Αθήνα

κοροναϊός-πολυσυστηματικό-φλεγμονώ-164775

Σοβαρή αλλά σταθερή χαρακτηρίζεται η κατάσταση του 11χρονου από τη Λέσβο, που νοσηλεύεται χωρίς διασωλήνωση στην Εντατική του νοσοκομείου Παίδων «Αγλαΐα Κυριακού», μετά τη διακομιδή του το βράδυ της Κυριακής με αεροσκάφος KingAir350C του ΕΚΑΒ.

Ο 11χρονος, σύμφωνα με όσα έχουν γίνει γνωστά από τους γιατρούς που τον παρακολουθούν, είχε μολυνθεί με κοροναϊο πριν από περίπου 15 ημέρες, έχοντας ήπια νόσο.

Ωστόσο, μετά την πνευμονική εμβολή που υπέστη, οι γιατροί του Παίδων που το παρακολουθούν, εκτιμούν πως εκδήλωσε το πολυσυστηματικό φλεγμονώδες σύνδρομο μετά τη λοίμωξη Covid-19, ένα σύνδρομο όχι σύνηθες, αλλά καταγεγραμμένο σε ανήλικους ασθενείς Covid-19.

Τι είναι το πολυσυστηματικό φλεγμονώδες σύνδρομο

Το πολυσυστηματικό φλεγμονώδες σύνδρομο (Multisystem Inflammatory Syndrome- MIS), που καταγράφεται πλέον και σε ενηλίκους μετά τη μόλυνση με κοροναϊό, είναι μια σοβαρή νόσος που «χτυπά» πολλαπλά όργανα του σώματος και προκαλεί γενικευμένη φλεγμονή στον οργανισμό.

Σε όλες, σχεδόν. τις περιπτώσεις του συνδρόμου, τόσο στα παιδιά όσο και στους ενήλικες, οι ασθενείς έχουν βρεθεί θετικοί στον κοροναϊό SARS-CoV-2 ή έχουν αντισώματα εναντίον του, κάτι που υποδηλώνει πρόσφατη λοίμωξη από τον ιό.

Οι πρώτες αναφορές ενός τέτοιου συνδρόμου στα παιδιά εμφανίστηκαν την άνοιξη. Οι μικροί ασθενείς εμφανίζουν πυρετό, πόνο στην κοιλιά, εμετούς, διάρροια, εξανθήματα, κόπωση κ.α.

Στους ενήλικες τα συμπτώματα είναι παρόμοια, συν πόνο στο στήθος και ταχυπαλμία, σε κάποιες περιπτώσεις.

Οι επιστήμονες τονίζουν την ανάγκη περαιτέρω έρευνας πάνω στο σύνδρομο MIS για ανηλίκους και ενήλικες ασθενείς, προκειμένου να βγουν ασφαλέστερα συμπεράσματα για τις αιτίες του, αλλά και για τις πιθανές μακροπρόθεσμες επιπτώσεις του.

in.gr

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου