ΕΛΛΑΔΑ

Υγειονομικές “βόμβες“ κορονοϊού σε αστυνομικά τμήματα από αθρόα προσέλευση πολιτών

υγειονομικές-βόμβες-κορονοϊού-σε-161835

Σε πανδημική βόμβα με ανεξέλεγκτες συνέπειες, ενδέχεται να μετατραπούν κεντρικές αστυνομικές και πυροσβεστικές υπηρεσίες από την απουσία ατομικής ευθύνης των πολιτών που συρρέουν κατά εκατοντάδες σε αυτές με ασήμαντες αιτίες και αφορμές.

Κάποιοι έρχονται στο κτίριο της Γενικής Αστυνομικής Διεύθυνσης Αττικής υποβάλλοντας ενστάσεις τροχονομικών παραβάσεων για την επιστροφή πινακίδων κυκλοφορίας από την Διεύθυνση Άμεσης Δράσης, άλλοι ζητούν αντίγραφα από το βιβλίο συμβάντων σχετικά με καταγγελίες για τον… σκύλο του γείτονα, για την στάθμευση αυτοκινήτου του γείτονα, για τα σκουπίδια του γείτονα και την ηχορύπανση του γείτονα.

Μπορεί αυτά τα αντίγραφα να είναι για δικαστική χρήση, αλλά τα δικαστήρια είναι… κλειστά, επισημαίνουν αξιωματικοί της Ελληνικής Αστυνομίας.

Αιτήματα με email ή τηλεφωνικό ραντεβού

Στη Διεύθυνση Αλλοδαπών Αττικής καταγράφονται ουρές αλλοδαπών που σχετίζονται με τις διαδικασίες ασύλου ή για άδειες παραμονής πολιτών τρίτων χωρών, που υπάρχουν αυστηρά χρονικά περιθώρια, κάτι που προκάλεσε την ανακοίνωση του Αρχηγείου της ΕΛ.ΑΣ. προκειμένου η επικοινωνία να γίνει διαδικτυακά.

Κάτι αντίστοιχο συμβαίνει στα αστυνομικά τμήματα της Αττικής με ανενημέρωτους πολίτες να πηγαίνουν εκεί για την έκδοση διαβατηρίων, ταυτοτήτων ακόμη και για γνήσιο υπογραφής! Υπάρχουν ακόμη πολίτες που πηγαίνουν σε πυροσβεστικές υπηρεσίες για να υποβάλλουν δικαιολογητικά πιστοποιητικών πυρασφάλειας…

Το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη και τα Αρχηγεία της Ελληνικής Αστυνομίας και του Πυροσβεστικού Σώματος, έδωσαν εντολές, οι αιτήσεις, ενστάσεις, καταγγελίες να υποβάλλονται με ηλεκτρονικό τρόπο από τους πολίτες σε email των υπηρεσιών, με fax και στις διαδικασίες που απαιτείται αυτοπρόσωπη παρουσία αυτή να γίνεται με τηλεφωνικό ραντεβού και τις απαιτούμενες προφυλάξεις.

Υπηρεσία… εναλλάξ

Σημειώνεται ότι στις αστυνομικές και πυροσβεστικές υπηρεσίες, το προσωπικό εργάζεται ανά βάρδιες εναλλάξ και σε απόσταση ανάμεσά τους.

Στο μεταξύ εξασφαλίστηκαν οικονομικοί πόροι για τις απολυμάνσεις αστυνομικών υπηρεσιών και προμήθεια αντισηπτικών και μασκών. Ήδη έγιναν απολυμάνσεις στη Διεύθυνση Άμεσης Δράσης, στα Αστυνομικά Τμήματα Ομόνοιας, Αγίου Παντελεήμονα, Εξαρχείων, Αγίου Δημητρίου και επεκτείνεται και σε άλλες.

Επίσης, οι επαφές ανάμεσα σε υψηλόβαθμους αξιωματικούς γίνονται με τηλεδιασκέψεις στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη και στο Αρχηγείο της ΕΛ.ΑΣ. με τις υπόλοιπες αστυνομικές υπηρεσίες, προκειμένου να μην έρχονται σε επαφή. Έχει δοθεί εντολή για περιορισμό χρήσης των κλιματιστικών και αερισμού των εργασιακών χώρων.

Στις 14 Μαρτίου 2020, στο πληροφοριακό σύστημα “Πήγασος” της Ελληνικής Αστυνομίας δημιουργήθηκε νέος τύπος συμβάντος με κωδικό Θ-19 Νέος Κορωνοϊός προκειμένου να αντιμετωπιστούν τα σχετικά προβλήματα, και να υπάρχει άμεση συνεννόηση των αστυνομικών με όλες τις συναρμόδιες αρχές.

Να σημειωθεί πως στο Πυροσβεστικό Σώμα υπάρχουν τουλάχιστον 7 επιβεβαιωμένα κρούσματα και κάποιοι έχουν μπει σε προληπτική παρακολούθηση, ενώ στην Ελληνική Αστυνομία έχει εντοπιστεί ένα τουλάχιστον κρούσμα και 11 αστυνομικοί έχουν μπει σε μία προληπτική κατ’ οίκο καραντίνα, καθώς είχαν ταξιδέψει σε ύποπτους προορισμούς, ωστόσο η εξάπλωση φαίνεται πως θα έχει αυξητικές τάσεις τις επόμενες ημέρες.

Στο μεταξύ αναμένεται η έκδοση διάταξης για τον περιορισμό της βόλτας των κατοικιδίων δύο φορές την ημέρα πρωί και βράδυ για τον περιορισμό των μετακινήσεων.

Διεύθυνση Αλλοδαπών: Εmail και τηλέφωνα

Από την Αστυνομική Διεύθυνση Αττικής ανακοινώθηκε ότι οι πολίτες και οι συνήγοροι που απευθύνονται στην Διεύθυνση Αλλοδαπών Αττικής για την διεκπεραίωση αιτήματός τους καλούνται να επικοινωνούν μέσω των κάτωθι τηλεφώνων και e-mail:

1. Για αλλοδαπούς που κρατούνται υπό καθεστώς διοικητικής επιστροφής EMAIL: [email protected]

2. Για αλλοδαπούς που είναι καταχωρημένοι με το μέτρο απαγόρευσης στον εθνικό κατάλογο ανεπιθύμητων αλλοδαπών και στο σύστημα Σένγκεν EMAIL: [email protected]

3. Πολίτες κρατών ευρωπαϊκής ένωσης-πολίτες υπήκοοι ΤΟΥΡΚΙΑΣ ΟΜΟΓΕΝΕΙΣ ΑΠΟ ΚΩΝ/ΠΟΛΗ–ΊΜΒΡΟ–ΤΕΝΕΔΟ- Πολίτες τρίτων χωρών που ενδιαφέρονται για παράταση θεώρησης (VISA) ΤΗΛΕΦΩΝΟ: 2103405828

4. Αναγνωρισμένοι πρόσφυγες-δικαιούχοι διεθνούς προστασίας ΤΗΛΕΦΩΝΟ: 2103405802-804

5. Ομογενείς από Αλβανία ΤΗΛΕΦΩΝΟ: 2103405808

6. Θέματα ασύλου και ταξιδιωτικών εγγράφων (T.D.V.) ΤΗΛΕΦΩΝΟ: 2103405839-837-845 EMAIL: [email protected]

7. Παραλαβή αποφάσεων επί προσφυγής κατά αποφάσεων επιστροφών από δικηγόρους ΤΗΛΕΦΩΝΟ: 2103405863EMAIL: [email protected]

8. Θέματα ομογενών από χώρες της τέως Ε.Σ.Σ.Δ. ΤΗΛΕΦΩΝΟ: 2103405854 EMAIL: [email protected]

Η διαδικασία αυτή θα εφαρμοστεί για όσο διάστημα κριθεί απαραίτητο, στο πλαίσιο των μέτρων που λαμβάνονται για την πρόληψη και την προστασία από τον κορωνοϊό, με σκοπό την αποφυγή συνωστισμού και συγχρωτισμού μεγάλου αριθμού ατόμων σε κλειστούς χώρους, για την προστασία πολιτών και αστυνομικών.

Κέντρα ιχνηλάτησης και πληροφοριών

Σε ευρεία σύσκεψη στη Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Αττικής, με τη συμμετοχή στελεχών της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας, του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας, της Ελληνικής Αστυνομίας, του Πυροσβεστικού και Λιμενικού Σώματος, στο ένα από τα τρία επιχειρησιακά κέντρα, που θα αναλάβει την ιχνηλάτηση των κρουσμάτων για τον περιορισμό της εξάπλωσης του κορονοϊού, οι ειδικοί σημείωναν πως “αν αφήσεις ένα κρούσμα, από αυτό μπορεί να βγουν ακόμη 30. Η ιχνηλάτηση βοήθησε σημαντικά την Κίνα, την Ιαπωνία και άλλες χώρες”.

Το 2ο κέντρο επιχειρήσεων λειτουργεί ήδη στο Χαλάνδρι σε αυτό του 112, με 25 στελέχη ανά βάρδια, όπου δίνουν πληροφορίες στους πολίτες μετά και από προωθήσεις κλήσεων από τον υπερφορτωμένο ΕΟΔΥ. Το 3ο κέντρο είναι αυτό του ελέγχου των άλλων δύο, το οποίο θα λειτουργήσει στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη και θα κινεί τα νήματα των επόμενων ενεργειών.

[thetoc.gr]

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου