ΕΛΛΑΔΑ

Ερημη πόλη η Αθήνα ενόψει Μέρκελ

ερημη-πόλη-η-αθήνα-ενόψει-μέρκελ-161132
Άδειοι δρόμοι από αυτοκίνητα, ελάχιστοι πεζοί πολίτες και χιλιάδες αστυνομικοί παρατεταγμένοι σε κεντρικά σημεία είναι το σκηνικό στο κέντρο της Αθήνας, λίγες ώρες πριν την άφιξη της Άνγκελα Μέρκελ στο Ελευθέριος Βενιζέλος. Από νωρίς το πρωί βρίσκονται σε πλήρη ισχύ τα μέτρα της ΕΛ.ΑΣ και περισσότεροι από 7000 αστυνομικοί απλώνουν ένα δίχτυ ασφαλείας μεταμορφώνοντας την πρωτεύουσα σε μια αστυνομοκρατούμενη πόλη.
Αν και οι κεντρικοί δρόμοι δεν έχουν κλείσει, οι Αθηναίοι προτίμησαν να μην μετακινηθούν με το αυτοκίνητο τους και έτσι η εικόνα που παρουσιάζει το κέντρο της Αθήνας θυμίζει Δεκαπενταύγουστο. Μόνο τα μαρσαρίσματα από τις εκατοντάδες μηχανές της ομάδας ΔΙ.ΑΣ και οι σειρήνες των περιπολικών που σαρώνουν τους δρόμους σπάνε την ησυχία που επικρατεί στο άδειο κέντρο. Από τις 11.30 έκλεισε η Β. Σοφίας και ο δρόμος μπροστά από τη γερμανική πρεσβεία. Σιγά, σιγά, τόσο στην Ομόνοια όσο και στην κάτω πλευρά του Συντάγματος αρχίζει να μαζεύεται κόσμος από τα δύο μεγάλα συλλαλητήρια που έχουν προγραμματιστεί για σήμερα. Την ίδια ώρα κλιμακώνονται τα πλάνα της ΕΛ.ΑΣ κάνοντας πολλούς να θεωρούν ότι ενδεχομένως ο επιχειρησιακός σχεδιασμός είναι υπερβολικός αφού η Γερμανίδα καγκελάριος θα μείνει στην Αθήνα λίγες ώρες.
Το αεροσκάφος που θα μεταφέρει την καγκελάριο της Γερμανίας Άγκελα Μέρκελ θα προσγειωθεί στις 13.30 στην Αθήνα. Ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς θα υποδεχθεί την καγκελάριο στο αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος», όπου θα πραγματοποιηθεί και η επίσημη τελετή υποδοχής. Στη συνέχεια, ο κ. Σαμαράς και η κ. Μέρκελ θα μεταβούν στο Μέγαρο Μαξίμου όπου θα πραγματοποιηθεί η επίσημη συνάντηση. Στις 16:45 η Γερμανίδα καγκελάριος θα γίνει δεκτή στο Προεδρικό Μέγαρο από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κάρολο Παπούλια, ενώ στη συνέχεια, συνοδευόμενη από τον Αντώνη Σαμαρά, θα μεταβεί στο Ξενοδοχείο Χίλτον, όπου θα παραστεί σε εκδήλωση του Ελληνογερμανικού Επιμελητηρίου. Η καγκελάριος Μέρκελ θα αναχωρήσει αμέσως μετά για το αεροδρόμιο.
Κανονικά θα πραγματοποιηθούν στη μία μετά το μεσημέρι τα συλλαλητήρια ΓΣΕΕ-ΑΔΕΔΥ στο Σύνταγμα και του ΠΑΜΕ στην Ομόνοια. Παναττική στάση εργασίας από τις 12 το μεσημέρι κηρύχθηκε σε όλες τις δημόσιες υπηρεσίες. Στη στάση συμμετέχουν νοσοκομειακοί γιατροί, δάσκαλοι, καθηγητές και φαρμακοποιοί, ενώ από τις 11 το πρωί έως τις 4 το απόγευμα δε θα κινηθούν μπλε λεωφορεία και τρόλεϊ. Το παρόν στο συλλαλητήριο ΓΣΕΕ-ΑΔΕΔΥ θα δώσει και ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας. Προσυγκέντρωση στους Στύλους του Ολυμπίου Διός, στις 5 το απόγευμα, θα πραγματοποιήσουν οι Ανεξάρτητοι Έλληνες και στη συνέχεια θα επιδώσουν ψήφισμα στη γερμανική πρεσβεία.
Αλλαγές στα δρομολόγια των μέσων μαζικής μεταφοράς
Σημαντικές αλλαγές στα δρομολόγια των μέσων μαζικής μεταφοράς και κυρίως του μετρό, ισχύουν από τις 10 το πρωί, στο πλαίσιο των προληπτικών μέτρων που λαμβάνει η ηγεσία της Ελληνικής Αστυνομίας, με αφορμή την επίσκεψη της Γερμανίδας Καγκελαρίου ’Ανγκελας Μέρκελ.
Ειδικότερα, κλειστοί είναι από τις 10 το πρωί οι σταθμοί του μετρό, Πανεπιστήμιο, Σύνταγμα, Ευαγγελισμός, Μέγαρο Μουσικής, Αμπελόκηποι και Κατεχάκη. Τα λεωφορεία και τα τρόλεϊ είναι ακινητοποιημένα από τις 11, καθώς οι εργαζόμενοι πραγματοποιούν 5ωρη στάση εργασίας, μέχρι τις 4 το απόγευμα.
Τα μέτρα θα ισχύσουν μέχρι νεοτέρας εντολής της αστυνομίας.

Κανονικά εκτελούνται τα δρομολόγια του Ηλεκτρικού Σιδηροδρόμου και του Προαστιακού, ενώ το τραμ προς το παρόν κινείται κανονικά, αλλά αν ο κεντρικός σταθμός στο Σύνταγμα κατακλυστεί από διαδηλωτές, τότε θα υπάρξουν ανάλογες τροποποιήσεις.

protothema.gr

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου