ΕΛΛΑΔΑ

Κατατίθεται το νομοσχέδιο για τον εκσυγχρονισμό του ΕΦΚΑ

κατατίθεται-το-νομοσχέδιο-για-τον-εκσ-160255

Στη Βουλή κατατίθεται το νομοσχέδιο του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων για τον εκσυγχρονισμό του ΕΦΚΑ, καθώς μέσα στον Ιανουάριο ολοκληρώθηκε η δημόσια διαβούλευση.

Το νομοσχέδιο, όπως αναφέρει η ανακοίνωση του υπουργείου «αποτελεί το επιστέγασμα των πρωτοβουλιών που έχουν ήδη αναληφθεί για την καλύτερη και αποδοτικότερη λειτουργία του πιο προβληματικού φορέα της Δημόσιας Διοίκησης, με τον οποίο συναλλάσσονται καθημερινά 2,5 εκατ. συνταξιούχοι και 4 εκατ. εργαζόμενοι».

Οι μέχρι τώρα πρωτοβουλίες, συνεχίζει το υπουργείο Εργασίας στην ανακοίνωσή του, εστιάστηκαν στην επιτάχυνση του ρυθμού έκδοσης των εκκρεμών συντάξεων «(και είχαν ως αποτέλεσμα την έκδοση 225.000 κύριων συντάξεων πέρυσι, που αποτελεί αριθμό-ρεκόρ) και στην καλύτερη εξυπηρέτηση των πολιτών, με επιστέγασμα τον Ενιαίο Αριθμό Εξυπηρέτησης του Πολίτη 1555, που έχει δεχθεί πάνω από 1 εκατ. κλήσεις – εκ των οποίων το 80% περίπου αφορούσε στον ΕΦΚΑ – που έχουν απαντηθεί σε πρώτο επίπεδο σε ποσοστό πάνω από 85%».

Το νομοσχέδιο, που θα ξεκινήσει να συζητείται στη Βουλή τις επόμενες ημέρες, αποτελεί μία ακόμα πιο ουσιαστική παρέμβαση σε μονιμότερη βάση, με την οποία, όπως επισημαίνεται:

· Επιδιώκεται η προσέλκυση υψηλού επιπέδου στελεχών τόσο από τον δημόσιο, όσο και από τον ιδιωτικό τομέα.

· Θεσπίζεται σύστημα κινήτρων, αλλά και ελέγχων για τους υπαλλήλους.

· Επιταχύνονται οι προμήθειες.

· Εισάγονται ρυθμίσεις για αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας του Φορέα.

Δείτε εδώ το νομοσχέδιο.

Ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Κωστής Χατζηδάκης, δήλωσε σχετικά ότι «το νομοσχέδιο που κατατίθεται σήμερα επιβεβαιώνει τη βούλησή μας να μετατρέψουμε τον ΕΦΚΑ από πρωταγωνιστή ιστοριών καθημερινής τρέλας και ταλαιπωρίας, σε ασφαλιστικό Οργανισμό ευρωπαϊκών προδιαγραφών. Περιλαμβάνει ρυθμίσεις που θα κάνουν καλύτερη την καθημερινότητα των υπαλλήλων και κυρίως πολύ καλύτερη την εξυπηρέτηση των ασφαλισμένων, που είναι και το μεγάλο ζητούμενο. Για να γίνει αυτό, οφείλουμε να διορθώσουμε τις παθογένειες δεκαετιών, να απαλείψουμε γραφειοκρατικές αγκυλώσεις, να ξεπεράσουμε παρωχημένες πρακτικές και αντιλήψεις. Δεν επενδύουμε στην ακινησία, αλλά σε στοχευμένες κινήσεις για έναν ΕΦΚΑ λειτουργικό και αποτελεσματικό, ικανό να ανταποκριθεί πλήρως στις ανάγκες τόσο των πολιτών, όσο και των εργαζομένων του».

OT.GR

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου