ΕΛΛΑΔΑ

Οι “εκδρομείς του Κορονοϊού“ φέρνουν απαγόρευση κυκλοφορίας

οι-εκδρομείς-του-κορονοϊού-φέρνουν-155804

Παρά τις συνεχείς εκκλήσεις που γίνονται σε όλους τους τόνους προκειμένου οι πολίτες να μείνουν στο σπίτι τους προκειμένου να περιοριστεί η μετάδοση της νόσου, η εικόνα στα δύο εθνικά οδικά δίκτυα αλλά και τα λιμάνια θα οδηγήσει πιθανότατα την κυβέρνηση να πάρει αργά ή γρήγορα νέα περιοριστικά μέτρα. Ορισμένοι δείχνουν να μην αντιλαμβάνονται την κρισιμότητα των στιγμών και επιλέγουν να επισκεφτούν τα χωριά τους δημιουργώντας ακόμη μεγαλύτερους κινδύνους.

Το σύστημα υγείας δεν μπορεί να αντέξει μεγάλο αριθμό ασθενώς με εκείνο που υπάρχει στα μεγάλα αστικά κέντρα, όπως επίσης η μετακίνηση μπορεί να μεταδώσει τον Κορονοϊό όπως συνέβη στην Κάρπαθο που είχαμε το πρώτο κρούσμα από άτομο από την Αθήνα που επισκέφθηκε τον νησί. “Δεν είναι διακοπές. Αυτές οι συμπεριφορές υποβαθμίζουν όλη μας την προσπάθεια, αυξάνουν τον κίνδυνο για επέκταση της νόσου σε περιοχές που δεν υπάρχει μετάδοση, στις τοπικές κοινωνίες, στους συνανθρώπους μας που δεν μπορεί να δουλέψει τόσο καλά το ανοσοποιητικό τους σύστημα” δήλωσε ο λοιμωξιολόγος Σωτήρης Τσιόδρας.

Χρειάστηκε η παρέμβαση του υπουργού Ναυτιλίας Γιάννη Πλακιωτάκη προκειμένου να απαγορεύσει την μετακίνηση στα νησιά του Αιγαίου εκτός από τους μόνιμους κατοίκους. Με δραματικούς τόνους δήμαρχοι των νησιών καλούν τους πολίτες να παραμείνουν σπίτι και να μην ταξιδέψουν, προκειμένου να μην υπάρξει διασπορά της νόσου. Παρά το γεγονός αυτό εκατοντάδες έφυγαν από το λιμάνι του Πειραιά με προορισμό τις Κυκλάδες, τα Δωδεκάνησα και την Κρήτη, για να προλάβουν το απαγορευτικό που ίσχυσε στις 6 το πρωί. “Κάποιοι συμπολίτες μας δυστυχώς παρατηρούμε ότι δεν το τηρούν και θεωρούν ότι είναι ώρα εκδρομής, στο χωριό ή στο εξοχικό. Με δεδομένο ότι τα περισσότερα κρούσματα έχουν σημειωθεί στην Αττική και εν γένει στις μητροπολιτικές περιοχές σε όλη τη χώρα, αντιλαμβάνονται όλοι τι μπορεί να σημαίνει αυτό και τι συνέπειες μπορεί να έχει για την υγεία των πολιτών στις περιοχές που πάνε” τόνισε ο υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη Νίκος Χαρδαλιάς.

Στο Μαξίμου επικρατεί προβληματισμός για το γεγονός πως αρκετοί δεν συμμορφώνονται με τα μέτρα που έχει θέσει η κυβέρνηση. Ο Στέλιος Πέτσας έκανε λόγο για αντικοινωνική συμπεριφορά. “Πρέπει να καταλάβουμε όλοι πως μπορεί να έχουμε μολυνθεί με τον ιό ακόμα κι αν δεν εμφανίζουμε συμπτώματα. Και στο μεταξύ να διασπείρουμε τον ιό σε κοινότητες σε όλη την Ελλάδα. Όποιος έχει επιλέξει να καταφύγει στο χωριό του, πρέπει να συμπεριφερθεί σαν να έχει ήδη τον ιό – να αποφύγει κάθε επαφή και να μείνει στο σπίτι του πάση θυσία”.

Δεν αποκλείεται μέσα στο Σαββατοκύριακο και από την συμπεριφορά που θα επιδείξουν οι πολίτες καθώς οι καιρικές συνθήκες θα είναι ιδιαιτέρως καλές, η κυβέρνηση να προχωρήσει σε νέα επιπρόσθετα μέτρα και στην καθολική απαγόρευση της κυκλοφορίας. Η παρουσία της αστυνομίας αυτό το διήμερο θα είναι ισχυρή κυρίως σε πάρκα, τις μεγάλες πλατείες και σε χώρους όπου παρατηρείται συγκέντρωση πολιτών, προκειμένου να τηρηθεί απαρέγκλιτα το μέτρο που απαγορεύει τις υπαίθριες συναθροίσεις με συμμετοχή 10 ή περισσοτέρων ατόμων. Επίσης δεν επιτρέπονται ούτε πικ νικ, ούτε άθλησή κατά ομάδες, όπως η κυκλοφορία εκτός οικίας πρέπει να περιοριστεί στο ελάχιστο και μόνο για πολύ συγκεκριμένους λόγους και στο αναγκαίο μέτρο για την εξυπηρέτηση αποκλειστικά ζωτικών αναγκών. “Δεν πρόκειται για άσκηση ετοιμότητας, αλλά για πραγματική μάχη. Ο κρατικός μηχανισμός λαμβάνει όλα τα απαραίτητα μέτρα και παίρνει δύσκολες αποφάσεις, προκειμένου να περιορίσει τη διάδοση του ιού και να αποτρέψει μια εγχώρια πανδημία” σημείωσε ο Νίκος Χαρδαλιάς.

thetoc.gr

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου