ΕΛΛΑΔΑ

Σχέδια για ανάκληση εορταστικών αδειών και μείωσης στρατευσίμων

σχέδια-για-ανάκληση-εορταστικών-αδει-151913

Το υπουργείο Εθνικής Άμυνας μελετά το ενδεχόμενο ανάκλησης των εορταστικών αδειών του Πάσχα καθώς και το ενδεχόμενο μειωμένου αριθμού στρατευσίμων στις επόμενες ΕΣΣΟ ως πρόσθετα μέτρα για την προστασία των στρατευσίμων και τη μη μετάδοση του κοροναϊού, ανάλογα με την εξέλιξη της υπόθεσης, γνωστοποίησε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Νικόλαος Παναγιωτόπουλος.

Μιλώντας στον ANT1, σε συνέντευξη του στον τηλεοπτικό σταθμό Αντ1 ο κ. Παναγιωτόπουλος επανέλαβε ότι «οι στρατιώτες που παρουσιάστηκαν στην τελευταία ΕΣΣΟ δεν θα πάρουν άδεια διότι πρέπει να μείνουν στα στρατόπεδα, προκειμένου να μην κινδυνέψουμε να μεταφέρουμε τον ιό, ενδεχομένως επιστρέφοντας στα στρατόπεδα, ύστερα από την άδεια ορκωμοσίας. (σ.σ. σήμερα και αύριο).

Στο τραπέζι η ανάκληση των εορταστικών αδειών

Οι σειρές, πρόσθεσε, θα ακολουθήσουν «κανονικά ανάλογα με την εξέλιξη της όλης υπόθεσης. Πρέπει ενδεχομένως να πάμε σε μειωμένο αριθμό σε επόμενες ΕΣΣΟ. Μελετάμε όλα τα πιθανά μέτρα. Δεν το κάνουμε για να τιμωρήσουμε κάποιον, αλλά για να προστατέψουμε όλους. Επομένως αυτή τη στιγμή πραγματικά είναι υπό μελέτη και η κατάργηση χορήγησης των εορταστικών αδειών του Πάσχα.

Το μελετάμε όμως και θα αποφασιστεί εντός των επόμενων ημερών. Πρέπει να σταθμίσουμε κάποια πράγματα. Τα σταθμίζουμε με κάθε αίσθηση ευθύνης και διάθεσης να προστατευτούν οι Ένοπλες Δυνάμεις»», επισήμανε.

Όσον αφορά στο μέτρο απαγόρευσης της κυκλοφορίας και ενδεχόμενη εμπλοκή των Ενόπλων Δυνάμεων, διευκρίνισε ότι «είναι σαφέστατα αυτά που ανακοινώθηκαν ότι αρμόδια για την τήρηση αυτού του μέτρου, τον έλεγχο της κυκλοφορίας είναι η Αστυνομία και τα Σώματα Ασφαλείας, το Λιμενικό κατά περίπτωση και τα λοιπά.

Όχι ο Στρατός! Είναι κάτι διαφορετικό η εμπλοκή του Στρατού. Ώρα με ώρα, η ομάδα που διαχειρίζεται αυτή την κρίση, εξετάζει την απόδοση αυτού του μέτρου, όπως εξετάστηκε η απόδοση όλων των μέτρων. Αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει κάτι τέτοιο και εύχομαι να μην προκύψει ανάγκη, διότι ξέρετε οι Ένοπλες Δυνάμεις πρέπει να είναι εκεί έξω να φυλάττουν τα σύνορα της Πατρίδας.

Αυτή είναι η βασική αποστολή τους. Από κει και πέρα όμως θα δούμε τι άλλο θα χρειαστεί να γίνει. Είναι προφανής η διάθεση της Πολιτείας, της κυβέρνησης και του πρωθυπουργού, να τηρηθεί αυτή η απαγόρευση, ο περιορισμός στην κυκλοφορία, με την Αστυνομία και τα Σώματα Ασφαλείας που είναι αρμόδια όργανα ελέγχου και δεν υπάρχει καμία αμφισβήτηση επ΄ αυτού. Από κει και πέρα θα δούμε τι θα προκύψει και τι θα χρειαστεί να κάνουμε», παρατήρησε.

Επίσης γνωστοποίησε ότι το ΝΙΜΤΣ το οποίο «εκχωρήσαμε με απόφαση μας στο υπουργείο Υγείας να το χρησιμοποιήσει σαν κεντρική μονάδα -δομή υγείας δηλαδή- αντιμετώπισης του κορονοϊου θα επιστρέψει στους δικαιούχους του, δηλαδή στους αποστράτους. Αυτό διασφαλίστηκε και εγγράφως, έτσι όμως έπρεπε να γίνει τώρα. Και μάλιστα θα επιστρέψει εξοπλισμένο ακόμα καλύτερα, όπως θα εξοπλιστεί τώρα αυτές τις μέρες».

Ο υπουργός εθνικής Άμυνας προέτρεψε «να κάνουμε υπομονή για την αυτοπροστασία μας. Δεν ξύπνησαν μία μέρα η κυβέρνηση και ο πρωθυπουργός να αποφασίσει να περιορίσει «τιμωρητικά» τους Έλληνες. Είναι μία άσκηση ατομικής ευθύνης και αυτοπειθαρχίας, πρέπει να τη φέρουμε σε πέρας. Και θα στερηθούμε κάποια πράγματα τώρα, κάποιες βόλτες στη λιακάδα, ενδεχομένως, για να μπορέσουμε να τις απολαύσουμε αργότερα, εύχομαι, που θα έχει μπει το καλοκαίρι. Ελπίζουμε να πάνε όλα, αλλά πρώτα θα δώσουμε τη μάχη για να νικήσουμε αυτό το κακό και μετά θα κάνουμε το λογαριασμό, και θα τον νικήσουμε. Πώς; Περιορίζοντας την έκθεσή μας στο κίνδυνο, περιορίζοντας την κίνησή μας ασκώντας ατομική ευθύνη και πειθαρχία, μόνον έτσι θα γίνει δεν θα γίνει αλλιώς», κατέληξε.

tanea.gr

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου