ΕΛΛΑΔΑ

Ανατροπή στα όσα ξέραμε για την 4η δόση: Νέο εμβόλιο ξανά από Σεπτέμβριο

ανατροπή-στα-όσα-ξέραμε-για-την-4η-δόση-151698

Στην πορεία της πανδημίας του κορονοϊού, αλλά και στο αν θα κάνουμε και 4η δόση του εμβολίου, αναφέρθηκε ο καθηγητής Πνευμονολογίας Εντατικής Θεραπείας του ΕΚΠΑ Θεόδωρος Βασιλακόπουλος, μιλώντας το πρωί της Δευτέρας (14.02.2022) στην ΕΡΤ.

Μιλώντας για την χαλάρωση των μέτρων κατά της διασποράς του κορονοϊού, ο Θεόδωρος Βασιλακόπουλος έκανε λόγο για μια Ευρώπη δύο ταχυτήτων σημειώνοντας ότι το δυτικό της τμήμα παρουσιάζει πολύ ψηλά ποσοστά εμβολιασμού στους άνω των 50. Γεγονός που αφενός επιτρέπει την άρση περιορισμών, αφού η μεταδοτικότητα είναι πιο διαχειρίσιμη. Στην ανατολική Ευρώπη, από την άλλη, το περίφημο «R» – ο δείκτης αναπαραγωγής της νόσου – δεν έχει βελτιωθεί.

Η Ελλάδα – σύμφωνα με τον καθηγητή Πνευμονολογίας – βρίσκεται κάπου ανάμεσα στις δύο αυτές εικόνες, ενώ τα πάει καλύτερα σε σχέση με τις ΗΠΑ. «Η θνητότητα ανά εκατομμύριο δείχνει αναλογικά 350 θανάτους στην Ελλάδα και 2.800 στις Ηνωμένες Πολιτείες, δηλαδή 400 νεκρούς παραπάνω από εμάς ανά εκατομμύριο, και αυτό σημαίνει ότι εμβολιαστικά εμείς τα πήγαμε καλύτερα», είπε ο χαρακτηριστικά ο Θεόδωρος Βασιλακόπουλος.

Ο καθηγητής Πνευμονολογίας Εντατικής Θεραπείας του ΕΚΠΑ αναφέρθηκε και στο αν θα χρειαστεί να κάνουμε και 4η δόση εμβολίου για τον κορονοϊό. «Το εμβόλιο παραμένει το κυριότερο εργαλείο, ο ιός αλλάζει άρα το εμβόλιο γίνεται λιγότερο αποτελεσματικό μέχρι να επικαιροποιηθεί και να περιλαμβάνει όλες τις μεταλλάξεις» είπε.

Και πρόσθεσε: «Το εμβόλιο είχε αδιανόητα υψηλή κάλυψη τους πρώτους 6-7 μήνες. Πιστεύω ότι από Σεπτέμβριο οι άνθρωποι χωρίς υποκείμενα νοσήματα θα πάμε σε επικαιροποιημένη δόση και όχι σε τέταρτη από το υπάρχον εμβόλιο. Όπως ακριβώς κάνουμε με τη γρίπη».

Συμπλήρωσε τέλος ότι υπάρχει ελπίδα να βγει εμβόλιο αποτελεσματικό έναντι όλων των κορονοϊών και λίγο μακρύτερα στο μέλλον αναμένεται εμβόλιο που «θα πιάνει» και γρίπη και κορονοϊό.

Με πληροφορίες από ΕΡΤ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου