ΕΛΛΑΔΑ

Κατατέθηκε η «διορθωμένη» τροπολογία για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές

κατατέθηκε-η-διορθωμένη-τροπολογί-15128

Κατατέθηκε στη Βουλή ως εκπρόθεσμη τροπολογία σε νομοσχέδιο του υπουργείου Δικαιοσύνης η «νομοτεχνική βελτίωση» με την οποία εξαιρούνται οι βεβαιωμένες, αλλά μη ληξιπρόθεσμες οφειλές του ΕΝΦΙΑ και του φόρου εισοδήματος, από τη ρύθμιση των 100 δόσεων.

Η τροπολογία προβλέπει πως από τις διευκολύνσεις του άρθρου 51 του Ν. 4305/2014 σχετικά με την τμηματική καταβολή των βεβαιωμένων οφειλών προς τη φορολογική διοίκηση μέχρι την 1η Οκτωβρίου 2014, εξαιρούνται εκείνες που δεν ήταν ληξιπρόθεσμες μέχρι την ανωτέρω ημερομηνία και οι οποίες θα καθίστανται ληξιπρόθεσμες μέχρι την υποβολή της αίτησης του οφειλέτη, δηλαδή μέχρι τις 31 Μαρτίου 2015.

Μάλιστα, η σχετική έκθεση του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους που συνοδεύει την τροπολογία ξεκαθαρίζει πως «από τις προτεινόμενες διατάξεις δεν προκαλείται πρόσθετη δαπάνη ή απώλεια εσόδων του κρατικού προϋπολογισμού».

Η σχετική πρόβλεψη ικανοποιεί πλήρως τα στελέχη του ΔΝΤ, της ΕΚΤ και ΕΕ τα οποία υποστήριζαν πως η υπαγωγή όλων ανεξαιρέτως των οφειλών του ΕΝΦΙΑ στη ρύθμιση των 100 δόσεων θα οδηγούσε μέσα στο τετράμηνο Νοεμβρίου – Φεβρουαρίου σε απώλειες εσόδων 1 δισ. ευρώ, καθιστώντας μη εφικτό το στόχο για πρωτογενές πλεόνασμα 1,5% το 2014.

Μετά την κατάθεση της τροπολογίας στη Βουλή, κλειδώνει πως η πρώτη δόση του ΕΝΦΙΑ (Σεπτεμβρίου) εφόσον δεν έχει πληρωθεί θα μπορεί να υπαχθεί στη ρύθμιση των 72-100 δόσεων, ενώ οι υπόλοιπες δόσεις του ΕΝΦΙΑ, αλλά και η Τρίτη δόση του φόρου εισοδήματος, ως μη ληξιπρόθεσμες, ή θα πληρωθούν ή θα υπαχθούν στην πάγια ρύθμιση των 12-24 δόσεων.

Newsroom ΔΟΛ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου