ΕΛΛΑΔΑ

Οξεία αντιπαράθεση στη Βουλή για τα επεισόδια στη Νομική

οξεία-αντιπαράθεση-στη-βουλή-για-τα-επ-15033

Στη Βουλή έφτασαν τα πρωινά επεισόδια στη Νομική μεταξύ ΜΑΤ και φοιτητών. Η επέμβαση της Αστυνομίας προκάλεσε οξείες αντεγκλήσεις, με τον κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο του ΣΥΡΙΖΑ Θ. Δρίτσα να διαπιστώνει, λαμβάνοντας τον λόγο επί της διαδικασίας, «απίστευτη συμπεριφορά καταστολής».

«Έχουμε βαρύτατους τραυματισμούς. Ένα τμήμα της Νομικής είχε αποφασίσει να προχωρήσει σε λειτουργικές εκδηλώσεις διαμαρτυρίας, ένα άλλο τμήμα να κάνει γενική συνέλευση και άλλοι μάθημα. Είχαμε βάναυση επίθεση, ακόμα και νέους ανθρώπους που κάθονταν σε παγκάκια, ένας εκ των οποίων κινδυνεύει να χάσει το μάτι του. Και έχουμε απαράδεκτη κλιμάκωση αυταρχισμού για τα θέματα της Παιδείας, που και ο υπουργός ακόμη αναγνωρίζει πως είναι εκρηκτικά. Η κυβέρνηση όμως επιλέγει την επίδειξη αυταρχισμού λίγες μέρες πριν την επέτειο του Πολυτεχνείου» δήλωσε ο κ. Δρίτσας.

Μετά τη λήξη της παρέμβασης του κ. Δρίτσα, τον λόγο ζήτησε η Ζωή Κωνσταντοπούλου, χωρίς να της τον δώσει ο προεδρεύων, Γ. Καλαντζής. Αυτό προκάλεσε την αντίδραση και του Θ. Δρίτσα, με αποτέλεσμα το προεδρείο να κλείσει τα μικρόφωνα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, η οποία κατηγόρησε τον κ. Καλαντζή για «φίμωση».

«Σας έδωσα το λόγο, κατά παραχώρηση επί της διαδικασίας και διαμαρτύρεστε;» απάντησε ο προεδρεύων.

Με τη Ζωή Κωνσταντοπούλου να αξιώνει να τοποθετηθεί ο παριστάμενος υπουργός Δικαιοσύνης για την επέμβαση στη Νομική, ο Χ. Αθανασίου δήλωσε πως «ο ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να αντιληφθεί πως υπάρχουν νόμοι στο κράτος και θα εφαρμόζονται. Οι αρμόδιες Αρχές, σύμφωνα με τις κείμενες διατάξεις, θα κάνουν το καθήκον τους. Υπάρχει κράτος δικαίου και θα εφαρμόζεται και αυτά που ξέρατε να τα ξεχάσετε. Εάν υπάρχουν υπερβάσεις, θα ελέγχονται και εκείνοι που το υπερβαίνουν».

«Πείτε μας τον νόμο που επικαλείστε» προκάλεσε τον υπουργό ο Θ. Δρίτσας, χωρίς να λάβει απάντηση.

Ο βουλευτής της ΝΔ, Κώστας Μαρκόπουλος, είπε πως «πράγματι υπήρχαν καθηγητές στο πανεπιστήμιο και κάποιοι φοιτητές που έκαναν μάθημα. Και κάποιοι ήταν απ’ έξω που ήθελαν κατάληψη. Εσείς είσαστε με τους απ’ έξω, εμείς με τους μέσα. Είσαστε με την τρομοκρατία, με τις καταλήψεις, με την ανομία» κατηγόρησε τον ΣΥΡΙΖΑ, ο κ. Μαρκόπουλος.

Η δήλωσή του προκάλεσε νέες διαμαρτυρίες από την πλευρά της αντιπολίτευσης, ο κ. Μαρκόπουλος επικαλέστηκε αδυναμία να μιλήσει από το βήμα της Βουλής και επέστρεψε στη θέση του για να συνεχίσει.

«Δεν μπορούμε να κάνουμε μαθήματα στα πανεπιστήμια. Δεν θα μας φιμώσετε και στην αίθουσα της Βουλής. Τι είστε; Οι τρομοκράτες της αίθουσας; Είστε οι τρομοκράτες του έξω, θα είστε και εντός;» είπε, απευθυνόμενος προς το ΣΥΡΙΖΑ, ο κ. Μαρκόπουλος. «Αυτοί που έκαναν τα επεισόδια, δεν τα έκαναν τυχαία, αλλά είναι το αριστερό μπράτσο κάποιων που δεν τους ονομάτισα» ανέφερε ο βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας και συμπλήρωσε: «Οι φοιτητές που διαμαρτύρονται είναι σοφοί και δημοκρατικοί, αλλά αυτοί που καταλαμβάνουν τα πανεπιστήμια είναι προεόρτια τρομοκρατίας».

Ο ανεξάρτητος βουλευτής Πάρις Μουτσινάς παρατήρησε, κοιτώντας τον προλαλήσαντα: «Κάποιοι ήταν ακραίοι στον αντικυβερνητικό τους λόγο χθες και ακραίοι στον φιλοκυβερνητικό τους λόγο σήμερα. Αυτό δεν βοηθά για την αναβάθμιση του κοινοβουλευτικού λόγου».
«Τα προβλήματα της Παιδείας δεν αντιμετωπίζονται με ρόπαλα και ματ, αλλά με διάλογο. Ακούγοντας τον πρύτανη, λυπήθηκα για τη συμπεριφορά του απέναντι στους φοιτητές. Ακόμα και αν είχαν διαπράξει ένα ατόπημα, θα έπρεπε να το αντιμετωπίσει με πειθώ και όχι να μιλήσει για “αλητεία”. Τέτοιες εκφράσεις δεν επιτρέπονται στο πανεπιστήμιο» ανέφερε ο κ. Μουτσινάς.

«Η Κ.Ο. του ΚΚΕ καταγγέλλει την προκλητική ενέργεια των πρυτανικών αρχών» ανέφερε αργότερα, η Διαμάντω Μανωλάκου (ΚΚΕ).

«Το δόγμα “νόμος και τάξη” στοχεύει στο χτύπημα των συλλογικών δράσεων και δεν πρέπει να περάσει. Η αντιλαϊκή πολιτική της κυβέρνησης στα ΑΕΙ και ΤΕΙ, θα βρει απάντηση στον εορτασμό του ξεσηκωμού του Πολυτεχνείου και στην πορεία στην Αμερικάνικη Πρεσβεία» συμπλήρωσε.

Newsroom ΔΟΛ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου