ΕΛΛΑΔΑ

ΠΟΥ: Η μετάλλαξη Όμικρον πλέον απειλεί την ανατολική Ευρώπη

που-η-μετάλλαξη-όμικρον-πλέον-απειλεί-150287

«Καμπανάκι» κρούει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) για τη μετάλλαξη Όμικρον, καθώς όπως αναφέρει ένα νέο κύμα κατευθύνεται προς την ανατολική Ευρώπη, καλώντας παράλληλα τις αρχές να βελτιώσουν τις εκστρατείες εμβολιασμού και να πάρουν επιπλέον μέτρα.

Κατά τις δύο τελευταίες εβδομάδες έχει υπερδιπλασιαστεί ο αριθμός των κρουσμάτων εξαιτίας της μετάλλαξης Όμικρον στην Αρμενία, το Αζερμπαϊτζάν, τη Λευκορωσία, τη Γεωργία, τη Ρωσία και την Ουκρανία, όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο Χανς Κλούγκε, περιφερειακός διευθυντής Ευρώπης του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας.

Οι δηλώσεις του πραγματοποιούνται σε μια περίοδο κατά την οποία πολλές ευρωπαϊκές χώρες, ανάμεσά τους η Δημοκρατία της Τσεχίας και η Πολωνία, έχουν αφήσει να εννοηθεί ότι θα χαλαρώσουν τον επόμενο μήνα τους περιορισμούς για την πανδημία αν ο ημερήσιος αριθμός κρουσμάτων συνεχίσει να μειώνεται.

Ο ΠΟΥ ωστόσο τόνισε τη συνεχιζόμενη αναγκαιότητα για την ύπαρξη μέτρων όπως η διενέργεια rapid tests και η χρήση μάσκας λέγοντας ότι πάνω από 165 εκατομμύρια κρούσματα κορονοϊού έχουν μέχρι στιγμής καταγραφεί στην περιοχή της Ευρώπης που καλύπτει ο ΠΟΥ με 25.000 θανάτους να έχουν αναφερθεί την περασμένη εβδομάδα.

“Αντιμέτωποι με το κύμα της Όμικρον και με τη Δέλτα να εξακολουθεί να κυκλοφορεί ευρέως στα ανατολικά, αυτή η ανησυχητική κατάσταση δεν αποτελεί την κατάλληλη στιγμή για την άρση μέτρων που γνωρίζουμε ότι λειτουργούν για τη μείωση της εξάπλωσης της covid”, σημείωσε ο Κλούγκε.

Ο ίδιος έκανε έκκληση προς τις κυβερνήσεις να διερευνήσουν τους λόγους για τα κατά τόπους χαμηλά εμβολιαστικά ποσοστά.

Λιγότεροι από το 40% των πολιτών άνω των 60 ετών στη Βοσνία Ερζεγοβίνη, τη Βουλγαρία, το Κιργιστάν, την Ουκρανία και το Ουζμπεκιστάν έχουν ολοκληρώσει τον εμβολιασμό τους κατά του κορονοϊού, ανέφερε ο Κλούγκε.

newsit.gr

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου