ΕΛΛΑΔΑ

Οριστική η ισόβια καταδίκη κατηγορουμένου για την δολοφονία ιδιοκτήτη ΠΡΟΠΟ το 2003

οριστική-η-ισόβια-καταδίκη-κατηγορου-149203

Την ποινή της ισόβιας κάθειρξης και κάθειρξης 12 ετών επικύρωσε ο Άρειος Πάγος σε βάρος 44χρονου Αλβανού υπηκόου, στον οποίο είχε επιβληθεί η ίδια ποινή από το Μικτό Ορκωτό Εφετείο Θεσσαλονίκης για την ληστεία και την δολοφονία 29χρόνου ιδιοκτήτη πρακτορείου ΠΡΟΠΟ που διέπραξε μαζί με δύο συμπατριώτες του στην Πολίχνη της Θεσσαλονίκης.

Η σύλληψη του δράστη έγινε 6 χρόνια μετά την ληστεία και δολοφονία, σε έλεγχο της Αστυνομίας, όταν βρέθηκε πάνω του όπλο. Το περιστατικό συνέβη τον Νοέμβριο του 2003, όταν ο άνεργος, σερβιτόρος συναποφάσισε με άγνωστης ταυτότητας συμπατριώτες του να ληστέψουν ιδιοκτήτη πρακτορείου ΠΡΟ-ΠΟ.

Τα ξημερώματα της 23ης Νοεμβρίου 2003, οι τρεις δράστες περίμεναν το θύμα στο γκαράζ της πολυκατοικίας όπου έμενε, στην οδό Δερβενακίων 51 στην Πολίχνη. Μόλις ο 29χρονος βγήκε από το αυτοκίνητό του τον πυροβόλησαν από κοντινή απόσταση με πυροβόλο όπλο στην κοιλιά και στον αυχένα. Οι ληστές είχαν μπει νωρίτερα στο γκαράζ από παράπλευρη πόρτα, καθώς η κύρια είσοδος της πυλωτής για τα αυτοκίνητα άνοιγε με τηλεκοντρόλ και από εκεί μπήκε με το όχημά του το θύμα. Μετά τη δολοφονία οι δράστες επιβιβάστηκαν σε δίκυκλο και αυτοκίνητο, που είχαν αφήσει σε διπλανό δρόμο.

Σύμφωνα με την δικογραφία, ο καταδικασθείς, «ευρισκόμενος σε ήρεμη ψυχική κατάσταση και ενεργώντας στα πλαίσια ειλημμένης εγκληματικής απόφασης και του λεπτομερώς καταστρωθέντος προηγουμένως σχεδίου για την διάπραξη της ληστείας εις βάρος του Π. Τ., τον στόχευσε από απόσταση 70 περίπου εκατοστών και πυροβόλησε εναντίον του δύο φορές διαδοχικά. Οι δράστες αφαίρεσαν το τσαντάκι που είχε μαζί του το θύμα και περιείχε περίπου 4.000 ευρώ, ενώ λόγω της βιασύνης τους να απομακρυνθούν από τον τόπο του εγκλήματος παρέλειψαν να ερευνήσουν το σώμα του θύματος με αποτέλεσμα να μην αφαιρέσουν το ποσό των 2.500 ευρώ που βρισκόταν στις τσέπες του».

Έξι χρόνια μετά την ληστεία, οι αστυνομικές αρχές οδηγήθηκαν στον εντοπισμό και στην σύλληψη του δράστη της δολοφονίας από ένα τυχαίο έλεγχο. Ο δράστης της ληστείας και δολοφονίας καταδικάστηκε το 2017 από το Μικτό Ορκωτό Εφετείο Θεσσαλονίκης σε ισόβια κάθειρξη για το αδίκημα της ανθρωποκτονίας από πρόθεση και σε κάθειρξη 12 ετών για ληστεία από κοινού. Ωστόσο, άσκησε αναίρεση στο Ποινικό Τμήμα του Αρείου Πάγου, αλλά η αίτησή του απορρίφθηκε ως αβάσιμη στο σύνολό της, ενώ απερρίφθη ο ισχυρισμός του, ότι δεν του αναγνωρίστηκε το ελαφρυντικό του προτέρου εντίμου βίου.

[ethnos.gr]

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου