ΕΛΛΑΔΑ

Ο Ερντογάν αλλάζει τη διεθνή ονομασία της Τουρκίας λόγω της… γαλοπούλας – Τι σηματοδοτεί η κίνησή του

ο-ερντογάν-αλλάζει-τη-διεθνή-ονομασία-148198

Η Τουρκία σχεδιάζει να αλλάξει το όνομα με το οποίο είναι γνωστή διεθνής από Turkey σε «Türkiye».

Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε ότι το νέο όνομα «αντιπροσωπεύει και εκφράζει την κουλτούρα, τον πολιτισμό και τις αξίες του τουρκικού έθνους με τον καλύτερο τρόπο».

Τι σημαίνει η αλλαγή;

Σύμφωνα με το BBC, ωστόσο, η αλλαγή σημαίνει πολλά περισσότερα από μια διαφορά στην προφορά.

Γιατί όμως επιθυμεί η Τουρκία να αφήσει στην άκρη ένα όνομα που χρησιμοποιείται εδώ και 100 χρόνια;

Κάποιοι λένε ότι η αλλαγή στοχεύει στο να μην μπερδεύεται η χώρα με τη γαλοπούλα (η οποία στα αγγλικά είναι επίσης “turkey”), καθώς και με τον εναλλακτικό ορισμό της λέξης που υπάρχει στα λεξικά και σημαίνει «κάτι που αποτυγχάνει εντελώς».

Όπως αναφέρει το BBC, το εν λόγω βήμα δεν αποτελεί έκπληξη, δεδομένης της ευαισθησίας της κυβέρνησης σχετικά με το πώς γίνεται αντιληπτή η Τουρκία, καθώς και της τάσης της προς την εθνικιστική ρητορική.

«Αυτό, φυσικά, βρίσκεται στο επίκεντρο και αυτής της πολιτικής. [Δηλαδή] το επιχείρημα ότι η λέξη Türkiye αντικατοπτρίζει το αιώνιο πνεύμα της Τουρκίας καλύτερα από την αγγλική λέξη» σημειώνει ο Κορού.

Καθώς η Τουρκία προσπαθεί να ενισχύσει το διεθνές της αποτύπωμα – από στρατιωτικές επιχειρήσεις μέχρι και δημοφιλείς τηλεοπτικές σειρές – η κυβέρνηση γίνεται όλο και πιο προσεκτική σε ό,τι αφορά την εικόνα της χώρας.

«Είναι μέρος αυτής της νέας δυναμικής και ισχυρής Τουρκίας – όπως τη φαντάζονται. Θέλουν στ’ αλήθεια να διαμορφώσουν μια νέα Τουρκία στη διεθνή σκηνή και όλο αυτό είναι μέρος αυτού του “πακέτου”» εξηγεί ο Κορού.

Σύμφωνα με εκθέσεις, η Τουρκία αναμένεται να καταθέσει το νέο της όνομα στον ΟΗΕ, κατά τις επόμενες εβδομάδες.

in.gr

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου