ΕΛΛΑΔΑ

Πνευμονολόγος Κοτανίδου: “Αν αντέξουμε ακόμα 2 εβδομάδες, θα είμαστε σε καλή κατάσταση“

πνευμονολόγος-κοτανίδου-αν-αντέξου-147988

Το πόσο κρίσιμες είναι οι επόμενες 2 εβδομάδες για την εξέλιξη της πανδημίας τόνισε μιλώντας στο ΘΕΜΑ 104,6 η καθηγήτρια πνευμονολογίας και εντατικής θεραπείας στο ΕΚΠΑ Αναστασία Κοτανίδου.

“Οι επόμενες δύο εβδομάδες θα μας πουν τι και πώς θα πάνε τα πράγματα. Εάν αντέξουμε δύο εβδομάδες και παραμείνουμε συμμορφωμένοι με τις οδηγίες θα είμαστε σε καλή κατάσταση” είπε η κυρία Κοτανίδου.Και υποτήριξε ότι έτσι θα καταφέρουμε να περιορίσουμε την επέκταση του κορονοϊού σε μεγάλη κλίμακα.

Κοτανίδου: Τα μέτρα αποδίδουν

Οπως είπε η κ. Κοτανίδου “με τα πολλά μέτρα που έχει πάρει η κυβέρνηση έχουμε καταφέρει και έχουμε ελέγξει κάπως την εισροή στα νοσοκομεία των κρουσμάτων. Φαίνεται ότι το σύστημα υγείας προετοιμάστηκε γρήγορα για να ανταπεξέλθει με τα σταδιακά αυξανόμενα κρούσματα”.

Αυτό που τόνισε η καθηγήτρια Κοτανίδου είναι ότι “αυτό που πρέπει να κοιτάμε δεν είναι τα μοντέλα, αλλά πόσοι είναι στο νοσοκομείο και πόσοι είναι σε ΜΕΘ και αυτά φαίνεται να είναι αρκετά σταθερά τις τελευταίες 4 ημέρες και αυτό είναι το πιο αισιόδοξο για εμάς”.

Το επίσης αισιόδοξο που είπε η καθηγήτρια είναι όσον αφορά των αριθμό των διασωληνωμένων – 59 σύμφωνα με τον απολογισμό που ανακοίνωσε ο Σωτήρης Τσιόδρας- ότι “πρέπει να μας έχει σε επαγρύπνση αλλά οχι να μας ανησυχηχεί γιατί το σύστημα έχει προετοιμαστεί για τουλάχιστον 10πλασιο αριθμό διασωληνωμένων”.
Και έδωσε το παράδειγμα του δικού της νοσοκομείου του Ευαγγελισμού όπου όπως είπε “έχουν γίνει πολλές μετατροπές. Στον “Ευαγγελισμό” από 30 κρεβάτια ΜΕΘ έχουμε πλέον 70 κρέβάτια ΜΕΘ”.

Για τη χλωροκίνη η κυρία Κοτανίδου είπε ότι “έχουμε επάρκεια” εξηγώντας ότι “η χλωροκίνη χρησιμοποιείται όχι γιατί έχουμε αποδείξεις ότι βοηθάει αλλά γιατί έχουμε ενδείξεις και από τη βιβλιογραφία ότι βοηθάει αλλά δεν είναι ένα φάρμακο για να το χρησιμοποιεί ο καθένας μόνος του αφού έχει παρενέργειες”.

Ερωτηθείσα, τέλος, για τις ελλείψεις σε εξοπλισμό που καταγγέλουν οι εργαζόμενοι στα δημόσια νοσοκομεία, η Αναστασία Κοτανίδου απάντησε ότι:

“Υπάρχουν ελλείψεις αλλά δημιουργούνται γιατί όλοι θέλουν την πλήρη κάλυψη από ρόμπες και μάσκες αν και έχουμε δώσει οδηγίες για το τι πρέπει να φοράει κανείς. Ο φόβος του προσωπικού απέναντι στο άγνωστο είναι φυσιολογικός. Γίνεται προσπάθεια σε όλο τον κόσμο να βρούμε υλικά. Η ελπίδα μας είναι η Κίνα”.

thetoc.gr

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου