ΕΛΛΑΔΑ

Σε κλοιό κακοκαιρίας η χώρα

σε-κλοιό-κακοκαιρίας-η-χώρα-146709

Πολλά προβλήματα έχει προκαλέσει σε όλη τη χώρα η κακοκαιρία των τελευταίων ωρών. Την ίδια στιγμή οι μετεωρολόγοι προειδοποιούν ότι τα χειρότερα έρχονται: Το οργανωμένο βαθύ βαρομετρικό χαμηλό το οποίο προκάλεσε τις ισχυρές βροχές, τις καταιγίδες και τους πολύ θυελλώδεις νοτιάδες σε αρκετές περιοχές της χώρας, απομακρύνεται από την περιοχή μας κινούμενο ανατολικά βορειοανατολικά, δίνοντας τη σκυτάλη στις πολύ ψυχρές αέριες μάζες οι οποίες θα κινηθούν τις επόμενες ώρες στην περιοχή μας, προκαλώντας σημαντική πτώση της θερμοκρασίας και χιονοπτώσεις σε πολύ χαμηλά υψόμετρα.

Ενας 48χρονος ανασύρθηκε νεκρός μέσα από το αυτοκίνητο του. Είχε πέσει σε χείμαρρο στο ρέμα Κρουσοβίτης στις Σέρρες. Το όχημα ανασύρθηκε από τις λάσπες με γερανό της αστυνομίας. .Οι πυροσβέστες ειδοποιήθηκαν από κατοίκους που είδαν το αυτοκίνητο να παρασύρεται μέσα στον χείμαρρο ενώ στην περιοχή βρισκόταν σε εξέλιξη σφοδρή βροχόπτωση.

Στα Τρίκαλα από τύχη δεν θρηνήσαμε θύματα όταν κατέρρευσε η γέφυρα της Διάβας στην Καλαμπάκα το βράδυ του Σαββάτου από τα ορμητικά νερά του Πηνειού. Σύμφωνα με το trikalavoice.gr μαζί με τη γέφυρα ο ποταμός παρέσυρε και ένα τεχνητό φράγμα που είχε κατασκευαστεί το περασμένο καλοκαίρι.

Χιλιαδες στρέμματα καλλιεργήσιμη έκτασης βούλιαξαν στα ορμητικά νερά του Πηνειού και των παραποτάμων του, στις περιοχές Βαλομανδρίου, Παραποτάμου και στην ευρύτερη περιοχή της Φαρκαδόνας.

Σε πολλά σημεία διακόπηκε η κυκλοφορία επαρχιακού δρόμου στην Καρδίτσα εξαιτίας υπερχείλισης παραποτάμων του Πηνειού.

Στην Αττική τα περισσότερα προβλήματα προκλήθηκαν κυρίως σε Μαρούσι, Χαλάνδρι και Νέα Ερυθραία από τους ισχυρούς ανέμους. Στο κέντρο επιχειρήσεων της Πυροσβεστικής έγιναν συνολικά 190 κλήσεις για πινακίδες και άλλα αντικείμενα που έπεσαν στους δρόμους, καθώς και για κοπές δένδρων.

Σοβαρές ζημιές προκάλεσε η κακοκαιρία και στο παραλιακό μέτωπο των χωριών του Δήμου Ναυπλιέωνκαι συγκεκριμένα στην Πλάκα Δρεπάνου, στα Ίρια, στους Μύλους της Λέρνης, αλλά και στην Παραλιακή Ναυπλίου – Μύλων, μετά την Νέα Κίο προς Μύλους, όπου η θάλασσα φούσκωσε και γέμισε το δρόμο με πέτρες και ξύλα.
Παρόμοια εικόνα και στο γειτονικό Τολο. Στην Πλάκα Δρεπάνου για αρκετές ώρες διακόπηκε η κυκλοφορία σε δρόμο που γέμισε με πέτρες και ξύλα από τη θάλασσα

Στη Λέσβο υπερχείλισε τα ξημερώματα ο ποταμός που διαπερνά την Καλλονή στο κέντρο του νησιού από την ισχυρή βροχόπτωση. Οι δρόμοι μετατράπηκαν σε ποτάμια ιδιαίτερα στις περιοχές του Κέντρου Υγείας και των σχολείων. Η βροχόπτωση σταμάτησε χωρίς να δημιουργηθούν άλλα προβλήματα.Η Πυροσβεστική έλαβε τουλάχιστον 5 κλήσεις για άντληση νερών.

Στη Χίο, ο καταπέλτης του πλοίου «Ψαρά» προσέκρουσε στην προβλήτα του νότιου λιμενοβραχίονα και προκάλεσε ζημιές λόγω των ισχυρών ανέμων, οι οποίοι έφταναν τα 110 χιλιόμετρα την ώρα.

Χιονίζει από το πρωί στην ορεινή Αρκαδία, χωρίς, ωστόσο, να έχουν δημιουργηθεί προβλήματα στους δρόμους και η κυκλοφορία των οχημάτων διεξάγεται κανονικά. Όσοι πρόκειται να κινηθούν στο οδικό δίκτυο της κεντρικής και ορεινής Πελοποννήσου θα πρέπει να είναι εφοδιασμένοι με αντιολισθητικές αλυσίδες, γιατί ενδέχεται να τις χρησιμοποιήσουν.

Από τη νύχτα χιονίζει στα ορεινά της Ηπείρου και σε υψόμετρο άνω των 1000 μέτρων. Δεκάδες χωριά στην Κόνιτσα, το Ζαγόρι, τα Τζουμέρκα και το Μέτσοβο από τα ξημερώματα δέχονται σφοδρή χιονόπτωση και τα μηχανήματα αποχιονισμού δουλεύουν ασταμάτητα για να καθαρίσουν τους δρόμους.

Η βροχή που έπεφτε ασταμάτητα τις δύο τελευταίες ημέρες πλημμύρισε καλλιεργήσιμες εκτάσεις στους κάμπους της ’Αρτας και των Φιλιατών.

Πλημμύρες σε καλλιέργειες και διακοπές στην κυκλοφορία επαρχιακών δρόμων λόγω των βροχοπτώσεων έχουν σημειωθεί στη Ροδόπη, στην Αλεξανδρούπολη, στην Δράμα, στην Ορεστειάδα ενώ λόγω των χιονοπτώσεων είναι απαραίτητη η χρήση αντιολισθητικών αλυσίδων σε επαρχιακούς δρόμους της Φλώρινας, της Καστοριάς, της Πέλλας, της Ευρυτανίας ενώ έντονες χιονοπτώσεις προκαλούν κυκλοφοριακά προβλήματα και στα ορεινά της Αχαϊας ( στα Καλάβρυτα) και της Αιτωλίας

Λαχτάρα στον αέρα

Λχατάρτα για τους παίκτες του Ατρόμητου, της μπασκετικής ΑΕΚ και του Φάρου Κερατσινίου που βρίσκονταν στην αεροπορική πτήση της Αegean Θεσσαλονίκη-Αθήνα, τη νύχτα του Σαββάτου.

Οι τρεις ομάδες επρόκειτο να «πετάξουν» προς την Αθήνα, αφού είχαν αγωνιστικές υποχρεώσεις.

Η επιβίβαση έγινε κανονικά και η πτήση Α3511 ξεκινησε στις 23:50, όμως το αεροπλάνο δεν έφτασε ποτέ στην Αθήνα. Η πτήση της Aegean επέστρεψε στην Θεσσαλονίκη, καθώς δεν ήταν εφικτή η προσγείωση στο «Ελευθέριος Βενιζέλος» στις 00:45 που ήταν η προγραμματισμένη ώρα προσγείωσης.

Παρά την προσπάθεια του πιλότου δεν ήταν δυνατή η προσγείωση με αποτέλεσμα το αεροπλάνο να επιστρέψει στην Θεσσαλονίκη.

Η ομάδα του Ατρόμητου κατέβηκε από το αεροπλάνο με σκοπό να διανυκτερεύσει στην Θεσσαλονικη και να επιστρέψει την Κυριακή με λεωφορείο. Παίκτες του Φάρου θα ταξίδευαν με τρένο ενώ η ΑΕΚ πήρε επόμενη πτήση.

Τι θα γίνει τις επόμενες ημέρες

Για αύριο Δευτέρα, στην ανατολική και νότια χώρα αναμένονται βροχές και τοπικές καταιγίδες στις Κυκλάδες την Κρήτη και τα Δωδεκάνησα, χιονόνερο στα παραθαλάσσια ηπειρωτικά, χιονοπτώσεις στα ορεινά και ημιορεινά τμήματα καθώς και σε πεδινές περιοχές της Χαλκιδικής κυρίως τις πρωινές ώρες, της Κεντρικής και Ανατολικής Στερεάς, της Θεσσαλίας, της Πελοποννήσου, της Εύβοιας καθώς επίσης και στα νησιά των Σποράδων και του Βορειοανατολικού Αιγαίου (συμπεριλαμβάνονται τα νησιά της Χίου και της Λέσβου).

Οι χιονοπτώσεις στην Εύβοια και τη Βορειοανατολική Στερεά κατά διαστήματα θα είναι έντονες. Στην υπόλοιπη χώρα λίγες νεφώσεις, παροδικά αυξημένες με τοπικές χιονοπτώσεις ασθενούς χαρακτήρα στα ηπειρωτικά και τοπικές βροχές στο Ιόνιο.

Οι άνεμοι στα πελάγη θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις ισχυροί έως σχεδόν θυελλώδεις 6-7 μποφόρ και στο Ιόνιο θυελλώδεις 8 μποφόρ.

Η θερμοκρασία δεν θα ξεπεράσει τους 3-5 βαθμούς στα κεντρικά και βόρεια και τους 7-9 βαθμούς στην υπόλοιπη χώρα, ενώ παγετός θα εκδηλωθεί στα βόρεια, πιθανόν ολικός σε περιοχές της Δυτικής Μακεδονίας.

Νεφώσεις με χιονόνερο κατά διαστήματα στα παραθαλάσσια και παροδικές χιονοπτώσεις στα ορεινά, ημιορεινά και βαθμιαία και σε πεδινές περιοχές κυρίως στα βόρεια και ανατολικά τμήματα περιμένουμε τη Δευτέρα στην Αττική. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 0 έως 5 βαθμούς Κελσίου.

Οι άνεμοι θα πνέουν από βόρειες-βορειοδυτικές διευθύνσεις μέτριοι έως ισχυροί 5-6 μποφόρ και στα ανατολικά σχεδόν θυελλώδεις 7 μποφόρ.

Νεφώσεις παροδικά αυξημένες με πιθανότητα παροδικών χιονοπτώσεων τις πρωινές ώρες στα ανατολικά περιμένουμε τη Δευτέρα στη Θεσσαλονίκη. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από -2 έως 2 βαθμούς Κελσίου. Οι άνεμοι στο Θερμαϊκό θα πνέουν από βορειοδυτικές διευθύνσεις ισχυροί έως σχεδόν θυελλώδεις 6-7 μποφόρ.

Την Τρίτη με τα διαθέσιμα προγνωστικά στοιχεία αναμένεται βελτιωμένος καιρός στο μεγαλύτερο τμήμα της χώρας, με εξαίρεση τα ανατολικά και συγκεκριμένα την Εύβοια, τη Βορειοανατολική Στερεά, τα νησιά του Βορειοανατολικού Αιγαίου όπου οι τοπικές χιονοπτώσεις και οι τοπικές βροχές (χιονόνερο) στις Κυκλάδες θα συνεχιστούν τις πρωινές ώρες αλλά και εκεί βαθμιαία θα σταματήσουν.

Οι βόρειοι άνεμοι βαθμιαία θα εξασθενήσουν σημαντικά, ενώ η θερμοκρασία θα διατηρηθεί σε χαμηλά για την εποχή επίπεδα, με παγετό στα ηπειρωτικά όπου στα βόρεια θα είναι ισχυρός και σε περιοχές της Δυτικής Μακεδονίας πιθανόν ολικός.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου