ΕΛΛΑΔΑ

Διεθνές βραβείο για τους αρχιτέκτονες που εμπνεύστηκαν την ανάπλαση της Νέας Παραλίας στη Θεσσαλονίκη

διεθνές-βραβείο-για-τους-αρχιτέκτονε-146597

Από το μακρινό Durban της Νοτίου Αφρικής, το πρώτο 10ημερο του Αυγούστου, ήρθε η διεθνής επιβράβευση για τους δύο αρχιτέκτονες που οραματίστηκαν και υλοποίησαν την ανάπλαση της; Νέας Παραλίας στη Θεσσαλονίκη.

Όπως αναφέρει το Έθνος, στο συνέδριο της Διεθνούς Ενωσης Αρχιτεκτόνων (UIA), που γίνεται κάθε τρία χρόνια και έχει σημαντικό κύρος, ο Πρόδρομος Νικηφορίδης και ο Μπερνάρ Κουόμο έλαβαν ένα σημαντικό βραβείο που αφορούσε «τους φιλικούς και προσβάσιμους σε όλους δημόσιους χώρους».

Η βράβευση σαφώς και είναι μια επιβράβευση για τους δύο αρχιτέκτονες οι οποίοι από ένα παιχνίδι της μοίρας συναντήθηκαν στις αρχές της δεκαετίας του ’80 στην Αρχιτεκτονική Σχολή της Τουλούζης και συνεχίζουν έκτοτε να ζουν και να εργάζονται μαζί στη Θεσσαλονίκη. Από την Ανω Πόλη, όπου έχουν το γραφείο τους, είναι παρόντες με τις μελέτες-δημιουργίες τους στα αρχιτεκτονικά δρώμενα στην Ελλάδα και στο εξωτερικό.

Ο πρώτος ήρθε στη Θεσσαλονίκη σε ηλικία 10 χρόνων από το Ηράκλειο, ενώ ο δεύτερος είναι Γάλλος με ιταλική καταγωγή. Ρίζωσαν όμως στη Θεσσαλονίκη και όπως λέει ο Π. Νικηφορίδης, «είναι συναρπαστικό να δουλεύεις στην πόλη σου».

Οσο για το βραβείο της UIA -η συμμετοχή στον διαγωνισμό έγινε αρχικά το 2008 και συμπληρώθηκε αργότερα, όταν ολοκληρώθηκε και ένα σημαντικό μέρος του έργου της ανάπλασης- μπορεί να προκαλεί προσωπική ικανοποίηση, όμως το βλέπει και ως ένα βραβείο για την ίδια τη Θεσσαλονίκη, που συμβάλλει στη δημιουργία του κλίματος εξωστρέφειας για την πόλη. Και το πιο σημαντικό, όπως λέει, είναι ότι οι Θεσσαλονικείς με αυτό το έργο δείχνουν να ανακαλύπτουν ξανά την πόλη τους, θέλοντας να την αγαπήσουν πάλι και να την ερωτευτούν.

iefimerida.gr

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου