ΕΛΛΑΔΑ

Οικογενειακό Δικαστήριο θα λύνει τις διαφορές

οικογενειακό-δικαστήριο-θα-λύνει-τις-14407

Σημαντικές καινοτομίες στον χώρο του οικογενειακού δικαίου ετοιμάζει η κυβέρνηση με τη δημιουργία ενός αποκλειστικού Οικογενειακού Δικαστηρίου, που θα επιλύει τις οικογενειακές διαφορές, αφού προηγηθεί μια διαδικασία «οικογενειακής διαμεσολάβησης» με τη βοήθεια ειδικών για να επιτευχθεί συμβιβαστική λύση και να αποφευχθεί η ψυχοφθόρα διαδικασία της δίκης.

Νομοπαρασκευαστική επιτροπή, που έχει συσταθεί στο υπουργείο Δικαιοσύνης, θα εξετάσει τη δυνατότητα εφαρμογής της κοινής επιμέλειας των τέκνων και από τους δύο γονείς, ακόμα και μετά τη διάσταση ή το διαζύγιό τους, όπως εφαρμόζεται διεθνώς.

Παράλληλα θα επανεξεταστούν βελτιώσεις σε ακανθώδη θέματα, όπως στο σύμφωνο ελεύθερης διαβίωσης, στην υιοθεσία, στα περιουσιακά αποκτήματα.

Σημαντικές αποκαλύψεις έκανε χθες ο γ. γραμματέας του υπουργείου Δικαιοσύνης Ν. Κανελλόπουλος, που μιλώντας σε ανοικτή συζήτηση του τομέα γυναικών ΠΑΣΟΚ για τις σύγχρονες μεταρρυθμίσεις του οικογενειακού δικαίου, τόνισε ότι σχεδιάζεται ένα νέο λειτουργικό και σύγχρονο μοντέλο επίλυσης οικογενειακών διαφορών, με τη δημιουργία στη χώρα μας ενός πραγματικού και αποκλειστικού Οικογενειακού Δικαστηρίου.

Η στελέχωση

Το Δικαστήριο, μονομελές στις συνθέσεις του, θα στελεχώνεται με δικαστές πλήρως εξειδικευμένους στην επίλυση οικογενειακών διαφορών (με αποκλειστική απασχόληση 5ετίας χωρίς να χρεώνονται ποινικές, πολιτικές υποθέσεις), με βαθιά επιμόρφωση και σε άλλα επιστημονικά πεδία.

Ο οικογενειακός δικαστής θα διαπνέεται από έντονο συμβιβαστικό πνεύμα, προσπαθώντας να επιλύσει την υπόθεση μέσα από διαδικασία «οικογενειακής διαμεσολάβησης» που θα προηγείται, έτσι ώστε η υπόθεση να φθάνει στη δίκη ως έσχατη λύση, εφόσον αποτύχουν όλες οι προσπάθειες για κοινά αποδεκτή λύση.

Τα Οικογενειακά Δικαστήρια θα συνδράμουν παιδοψυχολόγοι, ψυχολόγοι, επιμελητές ανηλίκων, οικογενειακοί σύμβουλοι, που θα στηρίζουν τις δύο πλευρές με ψυχολογική προετοιμασία πριν τη διαμεσολάβηση ή τη δίκη, βοηθώντας στην επίτευξη συμβιβασμού ή τουλάχιστον στη διεξαγωγή μιας ήρεμης και λιγότερο ψυχοφθόρας δίκης. Θα καταβληθεί προσπάθεια τα Οικογενειακά Δικαστήρια να απομακρυνθούν από τα κλασικά δικαστικά κτίρια.

Η Οικογενειακή Διαμεσολάβηση θα προηγείται με στόχο να καλύψει το κενό «συζήτησης» μεταξύ των δύο πλευρών για εξομάλυνση των σχέσεων, με βάση τη διεθνή εμπειρία που δίνει εντυπωσιακά ποσοστά συμβιβασμών χωρίς ψυχοφθόρες δίκες, σε Αγγλία, Γαλλία, Βέλγιο.

Ο Ν. Κανελλόπουλος τόνισε ότι η μεταρρύθμιση διασφαλίζει την οικογενειακή γαλήνη με ταχεία διευθέτηση των οικογενειακών διενέξεων, αποτελεσματική προστασία των παιδιών από τραυματικές εμπειρίες.

Τέλος επισήμανε ότι η νομοπαρασκευαστική επιτροπή θα επαναπροσεγγίσει το σύμφωνο ελεύθερης συμβίωσης, προσθέτοντας ότι η πολιτεία καλείται να συμμορφωθεί σε αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου δημιουργώντας ένα σύγχρονο καθεστώς με κοινές αρχές για ετερόφυλα και ομόφυλα ζευγάρια.

ethnos.gr

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου