ΕΛΛΑΔΑ

Μητρώο για αποκλειστικές νοσοκόμες σχεδιάζει το υπουργείο Υγείας

μητρώο-για-αποκλειστικές-νοσοκόμες-σ-14219

Τη σύσταση Μητρώου Εργασίας Αποκλειστικών Νοσοκόμων προβλέπει άρθρο νομοσχεδίου
του υπουργείου Υγείας, που παρουσιάστηκε στην Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων της
Βουλής, από τον υπουργό Ανδρέα Λυκουρέντζο.

Το νομοσχέδιο, που υπερψηφίστηκε από τα κόμματα της πλειοψηφίας, προβλέπει μεταξύ άλλων και την εξόφληση των χρεών του ΕΟΠΥΥ για το 2011, μέχρι τον προσεχή Ιούνιο.

Στόχος του Μητρώου, σύμφωνα με τον κ. Λυκουρέντζο είναι να αποκλειστούν από τον συγκεκριμένο χώρο εργασίας άτομα άσχετα με το αντικείμενο.

Ωστόσο, η εισηγήτρια του ΣΥΡΙΖΑ Ειρήνη Αγαθοπούλου έκανε λόγο για ασάφεια στους όρους συγκρότησης του Μητρώου των αποκλειστικών νοσοκόμων, ενώ ο Παναγιώτης Μελάς από τους Ανεξάρτητους Έλληνες, αναρωτήθηκε, μεταξύ άλλων, μήπως πίσω απ’ τη ρύθμιση για τις
αποκλειστικές υπάρχει η σκέψη αυτές να αντικαταστήσουν οριστικά τις μόνιμες νοσοκόμες, γιατί η τρόικα απαγορεύει την πρόσληψη προσωπικού.

Για το ίδιο ζήτημα, ο Δημήτρης Κουκούτσης της Χρυσής Αυγής παρατήρησε πως η κυβέρνηση «σύρεται πίσω από την ατζέντα της Χρυσής Αυγής» και υποστήριξε πως «πολλές παράνομες αλλοδαπές φέρουν διπλώματα ανύπαρκτων πανεπιστημίων τα οποία αναγνωρίζει ο ΔΙΚΑΤΣΑ» και ζήτησε να διευκρινιστεί εάν θα ενταχθούν και αλλοδαπές νοσοκόμες στο Μητρώο.

Από πλευράς του, ο Γιώργος Κυρίτσης της ΔΗΜΑΡ, τάχθηκε υπέρ της συγκρότησης του Μητρώου, αλλά ζήτησε να διευκρινιστεί το καθεστώς εργασίας, το ύψος της αμοιβής και το «ποιος θα πληρώνει- το νοσοκομείο ή ο ασθενής».

Από το ΚΚΕ ο Γιώργος Λαμπρούλης ζήτησε με τη σειρά του να διευκρινιστούν τα κριτήρια
επιλογής των αποκλειστικών νοσοκόμων κατά την κατάρτιση του Μητρώου τους, καθώς
και να εξηγήσει η κυβέρνηση «πού δεν λειτούργησε το σύστημα, ώστε να καταστεί
αναγκαία μια τέτοια ρύθμιση».

Απαντώντας, ο Ανδρέας Λυκουρέντζος διευκρίνισε πως με το Μητρώο των αποκλειστικών νοσοκόμων επιδιώκεται η κωδικοποίηση των προγενέστερων εγκυκλίων και αποφάσεων σε μία υπουργική απόφαση, ενώ απευθυνόμενος στον Δ.Κουκούτση, παρατήρησε πως η κυβέρνηση έχει εκφράσει τη βούλησή της να ρυθμίσει το ζήτημα των αποκλειστικών νοσοκόμων πολύ νωρίτερα.

Αναφορικά με τους προβληματισμούς του Π.Μελά, ο υπουργός σημείωσε πως «δεν αναπληρώνουν οι αποκλειστικές νοσοκόμες το μόνιμο προσωπικό στα νοσοκομεία, αλλά είναι απαίτηση της Πολιτείας η παράδοση αυτή που έχουμε να αποκτήσει και κάποια τυπικά χαρακτηριστικά».

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου