ΕΛΛΑΔΑ

«Δώρο» 30 εκ. ευρώ στις ιδιωτικές κλινικές καταγγέλλουν οι νοσοκομειακοί

δώρο-30-εκ-ευρώ-στις-ιδιωτικές-κλινικ-13885

Σχεδόν ανύπαρκτος είναι ο δημόσιος τομέας στην Ελλάδα στο κομμάτι των εμβολισμών εγκεφαλικών αρτηριών. Η επέμβαση αυτή είναι συχνά απαραίτητη σε αιμορραγίες εγκεφαλικών ανευρυσμάτων, δυσπλασίες αγγείων και όγκους. Αν γίνει άμεσα, χωρίς καθυστέρηση, ειδικά στις αιμορραγίες, σώζει ζωές.

Μεγάλοι πληθυσμοί χωρίς δημόσια κάλυψη

Στην Ελλάδα, μολονότι γίνονται περί τους 1.200 εμβολισμούς ετησίως, εν τούτοις η επεμβατική αυτή θεραπεία είναι δυνατή μόνο σε τέσσερα δημόσια νοσοκομεία. Τα τρία, ο «Ερυθρός Σταυρός», το 401 Γενικό Στρατιωτικό Νοσοκομείο Αθηνών και το 251 Γενικό Νοσοκομείο Αεροπορίας, βρίσκονται στην Αθήνα. Το τέταρτο νοσοκομείο είναι το Πανεπιστημιακό του Ρίου. Τα κενά, και δη στη Βόρεια Ελλάδα, έχουν καλυφθεί από τον ιδιωτικό τομέα, αφού έχουν αναπτυχθεί ανάλογα τμήματα σε επτά ιδιωτικές κλινικές.

Οπως εξηγούν οι εκπρόσωποι των νοσοκομειακών γιατρών, για να είναι δυνατή η επεμβατική αυτή θεραπεία πρέπει το νοσοκομείο να διαθέτει σύγχρονο αγγειογράφο, Μονάδα Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ) και τις ιατρικές ειδικότητες νευροχειρουργού, αναισθησιολόγου, επεμβατικού ακτινολόγου και επεμβατικού νευροακτινολόγου (διετής εξειδίκευση που πρέπει να πάρει νευροχειρουργός ή ακτινολόγος, αφού αποκτήσει την ανάλογη εμπειρία σε κέντρο όπου γίνονται εμβολισμοί).

Σύμφωνα με τον κ. Ηλία Σιώρα, διευθυντή της Καρδιολογικής Κλινικής και πρόεδρο του συλλόγου εργαζομένων του νοσοκομείου «Ευαγγελισμός», εδώ και 12 χρόνια οι εκάστοτε διοικήσεις του νοσηλευτικού ιδρύματος έχουν πάρει κατ’ επανάληψη αποφάσεις για διενέργεια εμβολισμών. Πριν από λίγες ημέρες ελήφθη η ίδια απόφαση, αφού η διοίκηση διαβεβαίωσε ότι υπάρχουν ο απαραίτητος εξοπλισμός και οι ειδικότητες. Επίσης υπάρχει υπουργική απόφαση από το 2006 που καθορίζει ότι εκτός από τα νοσοκομεία «Ερυθρός Σταυρός», 401 ΓΣΝΑ και της Αεροπορίας, δυνατότητα εμβολισμού μπορούν να αποκτήσουν ο «Ευαγγελισμός» και το νοσοκομείο «Γ. Γεννηματάς». «Υπάρχει μάλιστα και η σωστή πρόταση, σύμφωνα με την οποία τα πέντε νοσοκομεία να εφημερεύουν εναλλάξ για τα επείγοντα περιστατικά εγκεφαλικών αιμορραγιών» αναφέρει. Ωστόσο, όπως σημειώνει, τίποτε δεν έγινε ως σήμερα.

Πάνω από 20.000 ευρώ το κόστος

Σύμφωνα με στοιχεία που δίνει, το κρατικό τιμολόγιο για εμβολισμό είναι 9.000 ευρώ, «όμως η εμπειρία δείχνει ότι το ελάχιστο κόστος για τον ασθενή είναι 20.000 ευρώ, το οποίο μπορεί να είναι πολλαπλάσιο σε επιπλοκές που είναι πολύ συχνές. Μπορεί ο ίδιος ασθενής να χρειαστεί δύο και τρεις εμβολισμούς. Ετσι το μέσο κόστος για τους ασθενείς ανεβαίνει στα 30.000 ευρώ». Δηλαδή, όπως συμπεραίνει ο κ. Σιώρας, στις 1.000 επεμβάσεις που υπολογίζεται ότι γίνονται στον ιδιωτικό τομέα το ετήσιο κόστος για τα ασφαλιστικά ταμεία και τις τσέπες των ασθενών μπορεί να φθάνει και τα 30 εκατ. ευρώ.

Οι νοσοκομειακοί γιατροί τονίζουν ότι πρέπει να λυθεί άμεσα το θέμα και να επιτραπούν οι εμβολισμοί στον «Ευαγγελισμό» και στο «Γ. Γεννηματάς». Οπως επισημαίνουν, το θέμα είναι σοβαρό και επείγον. «Στον “Ευαγγελισμό” φτάνουν σε επείγουσα ή τακτική βάση τα περισσότερα περιστατικά που χρειάζονται εμβολισμό από οποιοδήποτε άλλο νοσοκομείο. Οι μισές τουλάχιστον περιπτώσεις από τον “Ευαγγελισμό” καταλήγουν στον ιδιωτικό τομέα. Η μετακίνηση και η καθυστερημένη αντιμετώπιση σημαίνει αυξημένη θνητότητα του ασθενούς».

Helios Plus

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου