ΕΛΛΑΔΑ

Αναζητούνται δύο ακόμη ποινικοί ως «συνεργοί» του Ν. Μαζιώτη

αναζητούνται-δύο-ακόμη-ποινικοί-ως-σ-136218

Δύο ακόμη ποινικούς που πιθανόν συνεργάσθηκαν με τον 44χρονο αντάρτη πόλης Νίκο Μαζιώτη τα τελευταία χρόνια φέρεται να αναζητά η ΕΛ.ΑΣ. με βάση τις συγκρίσεις αποτυπωμάτων, βιολογικού υλικού, βαλλιστικών ερευνών και βίντεο από 20 ληστείες που έχουν σημειωθεί την περίοδο 2006-2014!

Οι αστυνομικοί έχουν ανακαλύψει όλη την «ιστορία» συνεργασιών και επιδρομών σε τράπεζες την τελευταία οκταετία των τριών συνεργών του Μαζιώτη, του 35χρονου Γιώργου Πετρακάκου, του 44χρονου Σπύρου Χριστοδούλου και του 34χρονου Σπύρου Δραβίλα. Βλέπουν ωστόσο ότι από το «παζλ» λείπουν δύο τουλάχιστον άτομα που τους πλαισίωναν σε σειρά ληστειών ακόμη προ της περιόδου Μαζιώτη και πιθανόν συνεργάσθηκαν μετά μαζί του. Μάλιστα ανάμεσα στα άλλα ερευνούν τον ρόλο μίας γυναίκας που έχει εμφανισθεί μόνο σε μία από αυτές τις ληστείες: στις Σπέτσες, το καλοκαίρι του 1992, και από τότε έχει «εξαφανισθεί».

Σύμφωνα λοιπόν με τα στοιχεία της ΕΛ.ΑΣ., την περίοδο 2002-2003 ο Γ. Πετρακάκος είχε προχωρήσει σε πέντε ληστείες τραπεζών (κυρίως στην Probank) στην Αγία Παρασκευή, στη λεωφόρο Μαραθώνος και στους Αγίους Αναργύρους. Μετά τη σύλληψή του, στις φυλακές Κορυδαλλού γνώρισε τον Βασίλη Παλαιοκώστα και αναβάθμισε τη δράση του. Έτσι οι αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ. θεωρούν πιθανόν ότι αυτός μετά την αποφυλάκισή του με άγνωστους συνεργούς προχώρησε στις 29 Μαΐου 2006 σε ληστεία στο υποκατάστημα τράπεζας στο Μοσχάτο Αττικής και στις 5 Ιουλίου 2006, λίγο μετά την πρώτη απόδραση του Βασίλη Παλαιοκώστα με ελικόπτερο, σε υποκατάστημα τράπεζας στην Πυλαία Θεσσαλονίκης, με συνολική λεία περίπου 110.000 ευρώ.

Το κάδρο των ερευνών

Την περίοδο 2006-2008 ο Πετρακάκος θεωρείται ότι δρούσε σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη και είχε συνεχείς επαφές με τον Β. Παλαιοκώστα. Οι αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ. εξετάζουν το ενδεχόμενο να είναι αυτός που έκλεψε τον Αύγουστο του 2007 δύο αυτοκίνητα από σπίτι επιχειρηματία στην Ανάληψη Θεσσαλονίκης, ένα από τα οποία χρησιμοποιήθηκε στην απαγωγή του επιχειρηματία Γ. Μυλωνά από τον Β. Παλαιοκώστα και ένα άλλο παραδόθηκε στον Επαναστατικό Αγώνα όπου συμμετείχε ο Ν. Μαζιώτης. Επιπλέον εκείνη την περίοδο εμφανιζόταν να έκλεβε πολυτελή αυτοκίνητα στην Αθήνα.

Το ίδιο διάστημα στο κάδρο των ερευνών μπαίνει και ο Σπ. Δραβίλας, ο οποίος στις αρχές του 2006 είχε παραβιάσει οκταήμερη άδεια από τις φυλακές Κορυδαλλού, όπου κρατείτο καταδικασμένος σε εξαετή κάθειρξη για ναρκωτικά. Τον Ιούνιο του 2006 ο Σπ. Δραβίλας ήταν ο συνδιοργανωτής της πρώτης απόδρασης με ελικόπτερο από τον Κορυδαλλό του Β. Παλαιοκώστα και του Άλκετ Ριζάι. Στη συνέχεια ο Δραβίλας προσκολλήθηκε στον Παλαιοκώστα και φέρεται -χωρίς να τεκμηριωθεί- ότι συμμετείχε σε συμπλοκή του ελεύθερου τότε Παλαιοκώστα με αστυνομικούς στην περιοχή των Φαρσάλων στην Λάρισα τον Απρίλιο του 2007.

Λίγους μήνες μετά, το καλοκαίρι του 2007 ο Δραβίλας εκτιμάται ότι πήγε στην Αργολίδα και άρχισε ληστρική συνεργασία με τον τρίτο της «παρέας», τον 44χρονο Σπ. Χριστοδούλου, αλλά και έναν ακόμη «νονό» των δυτικών προαστίων ο οποίος τα τελευταία έξι χρόνια είναι φυλακισμένος. Μαζί λήστεψαν δύο τράπεζες στο Άργος και στο Ναύπλιο. Αυτή η συνεργασία έληξε άδοξα γιατί ο Χριστοδούλου ενεπλάκη σε επεισόδιο στο σπίτι όπου έμενε στο Ναύπλιο και φυλακίσθηκε.

Χρονιά-κλειδί το 2008

Το 2008 ήταν μία κρίσιμη χρονιά για τους τρεις τωρινούς συνεργούς -σύμφωνα με την ΕΛ.ΑΣ.- του Ν. Μαζιώτη.

Οι αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ. εκτιμούν ότι τον Απρίλιο του 2008 ο Γ. Πετρακάκος, που κινείτο μεταξύ Αθήνας και Θεσσαλονίκης, μαζί με τον Σπ. Χριστοδούλου, που αποφυλακίσθηκε για την υπόθεση του «επεισοδίου» στο Ναύπλιο, δημιούργησαν το δίδυμο που λήστεψε στις 17 Απριλίου 2008 υποκατάστημα τράπεζας στη λεωφόρο Μεσογείων στον Χολαργό Αττικής όταν και τραυματίσθηκε θανάσιμα, κατά τη συμπλοκή του με τους δράστες, ένας 39χρονος αστυνομικός που εργαζόταν ως security.

Η ΕΛ.ΑΣ. προσφάτως ανακοίνωσε πως «από βαλλιστικό έλεγχο προέκυψε ότι κάλυκες που βρέθηκαν στην αιματηρή ληστεία στον Χολαργό Αττικής έχουν βληθεί από το ίδιο όπλο με ένοπλες ληστείες το 2006 σε υποκατάστημα τράπεζας στο Μοσχάτο Αττικής και τον Ιούλιο του 2006 σε υποκατάστημα τράπεζας στην Πυλαία Θεσσαλονίκης» (σ.σ. όπως προαναφέρθηκε, πιθανολογείται ότι ήταν έργο Πετρακάκου).

Το όπλο

Σύμφωνα με την ΕΛ.ΑΣ. αυτό οδηγεί στο συμπέρασμα ότι αυτός που πυροβόλησε τον άτυχο αστυνομικό στον Xολαργό ήταν πιθανόν ο Πετρακάκος ή σε άλλη περίπτωση ήταν εκείνος που είχε δώσει το όπλο του στον Χριστοδούλου Στις 21 Αυγούστου 2008 συνελήφθη στη Θεσσαλονίκη για την απαγωγή -μερικές εβδομάδες νωρίτερα- του επιχειρηματία Γ. Μυλωνά ο Β. Παλαιοκώστας, ενώ τις ίδιες ημέρες συλλαμβάνεται στο Αγρίνιο και ο Σπ. Δραβίλας.

Έτσι λοιπόν την περίοδο από το 2008 ως το καλοκαίρι του 2012 εκτιμάται -με βάση σύγκριση ευρημάτων- ότι υπήρχε συνεργασία του Σπ. Χριστοδούλου και του Γ. Πετρακάκου σε ληστείες στο Πόρτο Χέλι, στο Κρανίδι, στην Αιδηψό και αλλού. Σε αυτές ωστόσο τις ληστείες από την ανάλυση του βίντεο φέρεται να συμμετείχαν και άλλοι δύο ως τρεις ποινικοί τα ονόματα των οποίων είναι άγνωστα.

Η «ομάδα»

Σύμφωνα με τα ίδια στοιχεία της ΕΛ.ΑΣ., από την άνοιξη του 2012 όταν και είναι πια ελεύθερος ο Ν. Μαζιώτης, ενώνεται μαζί με έναν ακόμη αντιεξουσιαστή με την ομάδα των Χριστοδούλου – Πετρακάκου και αρχίζουν τις εντυπωσιακές, μαζικές ληστείες σε Νεμέα, Σπέτσες, Βελεστίνο, Μέθανα, Ακράτα, Κλειτορία και τις τελευταίες σε Μαραθώνα, Σαρωνίδα και Δίστομο (στις δύο τελευταίες χωρίς τον Μαζιώτη που είχε συλληφθεί τον περασμένο Ιούλιο στο Μοναστηράκι).

Σε αυτήν την ένοπλη ομάδα υπολογίζεται ότι εντάχθηκε και πάλι από τον Ιούνιο του 2013, όταν και παραβίασε πάλι άδεια από τις φυλακές, ο «παλιός συνεργός» των Χριστοδούλου και Πετρακάκου, Σπ. Δραβίλας Ωστόσο οι αστυνομικοί από τις αναλύσεις των βίντεο εκτιμούν ότι υπάρχουν και άλλα μη ταυτοποιημένα πρόσωπα που ήταν πρώην συνεργοί του Σπ. Χριστοδούλου, χωρίς να αποκλείεται κάποιοι από αυτούς να είναι αλλοδαποί.

tovima.gr

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου